Рак на ларинкса операция

Рак на ларинкса – това е злокачествен тумор, локализующаяся в горната или долната част на гърлото, заболяване, разпространено главно сред пушачите мъже. Симптоми и клинична картина на заболяването може да варира в зависимост от местоположението на новообразувания и площад поражение. Ако е диагностицирана с рак на ларинкса, операция – това е най-добрият метод за лечение на рака.

Клинична картина рак на ларинкса

Рак на ларинкса

Злокачественное новообразование се развива по причина на прераждането собствени нормални клетки в ракови се дължи на различни нарушения и външни влияния. Тези фактори са:

 • никотинова зависимост;
 • прекомерната употреба на алкохолни напитки;
 • инфекциозни заболявания, прехвърлен в хронична форма;
 • професионална интоксикация вредни вещества и реагенти;
 • прераждането доброкачественного новообразувания промени в раковите тумор.

Клинична картина на рака на ларинкса зависи изцяло от областта и степента на увреждане:

 • Първият признак за начален стадий на рак на ларинкса е нарушение на глас. Този симптом е характерен ако е злокачествен тумор локализуется в отдела за ларинкса с гласови связками. Палов функция е увредена и при други локализация на рака, но на по-късен етап. Ключовата промяна е осиплость и дрезгавост, които се намират постоянно, без периоди на ремисия и обостряне. В напреднал форма онкология глас може пропаст напълно.
 • Една от клиничните прояви на заболяването е нарушаването на глотательной способности. Болния постоянно изглежда, че в гърлото ми е чуждо, и причинява не само дискомфорт при преглъщане на храна, но и болка.
 • Нарушение на дишане се наблюдава при пациенти с пораженным долния отдел на ларинкса. Обикновено това е късно проявление на процеса, което може да възникне само за една година от началото на разрастването на тумора. Първо се появява задух при физическо напрежение, а след това и в спокойно състояние. Лумена на ларинкса се свива, което е трудно дишане, постепенно тялото се адаптира към постоянно дихателна недостатъчност. Това е и служи като причина за развитието на стеноза хронична форма. Влошаване в този случай може да предизвика банално, ОРИ.
 • Болковият синдром cancer болният започва да усеща при началото на разпадането на раковите клетки и образуването на язви. Болката може да се даде на ухото и се засили в процеса на гълтане, за това, че болният отказва да яде. На този етап на рак на хората да губят тегло бързо и да изтощи своите сили.
 • Кашлица при рак на гърлото възниква рефлекс, може да има приступообразный характер. Често се отделя храчки под формата на слуз с жилки кръв. Често пристъп на кашлица – това е защитна реакция на организма при поглъщане на храна в трахеята.
 • Общата клинична картина представляват такива прояви като: слабост, бледа кожа, главоболие, рязко похудание, безсъние, понижен количеството на хемоглобина в кръвта. Всички тези признаци са свързани с отравяне на организма с токсини, отделяна при разпад на злокачествен тумор.
 • Метастази се разпространяват на горните и долните яремные лимфните възли при рак в редки случаи поразява регионарные лимфни възли поради тяхната слаба развитие. Изключително рядко рак на гърлото отива в други вътрешни органи.
Прочети още  Степен на преживяемост при диагноза "рак на ларинкса 3 степен"

Настораживающим знак е лимфни възли в областта на шията, ако това е съпроводено с дрезгав глас и усещане за чуждо тяло, трябва да се обърнете към специалист за изследване. При работеща форма на рак на ларинкса операцията е неизбежна, а нейните видове зависят от стадия на болестта и областта на разпространение на рака.

Видове хирургични операции при рак на ларинкса

Гастростомия

Вид на операцията се определя от лекари и зависи от много фактори. Положителна прогноза е възможно, ако онкология се намира на 1 или 2 етап. На този етап на болестта има възможност да се запази орган, при по-тежки случаи и наличието на метастази се извършва операция за отстраняване на ларинкса.

Хордэктомия

Тази операция се извършва в случаите, когато е ударена от едно гласова китка и я подвижността не е нарушена. В процеса на хирургични манипулации премахване на гласова гънка или всички гласните струни. Сега има възможност за провеждане на операция с лазер, това зависи от стадия на болестта. Анестезия при това могат да се прилагат както общите, така и местни.

За дишането на пациента след намеса не е бил разрушен, предварително се извършва трахеотомия. При усложнения може да се отвори кървене и да се развие подкожная емфизем, става може да се промени, това зависи от броя на отдалечени връзки.

Гемиларингэктомия

Тази операция включва премахване на половината от ларинкса, засегнатата тумор. При него има вероятност за запазване на глас. Индикация е наличието на тумор в средния отдел на фаринкса и нарушение на подвижността на глас гънки. Задължително условие е липсата на злокачествен процес комиссуры.

Прочети още  Симптоми и лечение на рак на гърлото 2 степен

Последици след провеждане на гемиларингэктомии може да доведе до пълно отстраняване на ларинкса. Сега този метод е оперативното лечение се използва рядко, основният му недостатък е невъзможността да се оцени на границата на тумора и лекарят е принуден да прекара операция на сляпо.

Верхнегортанная ларингэктомия

При рак на горната част на ларинкса само премахване на засегнатата област, и гласните струни остават непокътнати. Предимство на тази операция е, че пациентът запазва глас, но и за осигуряване на нормалното дишане, след намесата трябва да е в рамките на някакво време, носенето трахеостому.

Тотална ларингэктомия

Провеждане на тотална ларингэктомии предвижда премахване на цялата ларинкса. Да би могъл пълноценно да диша след операцията, в трахеята и се вкарва специална тръба (трахеотома). Този метод за хирургично лечение на рака се прилага в случаите, когато е злокачествен тумор разпространи в цялата ларинкса, но не е излязъл извън пределите й.

В редки случаи, по преценка на хирурзи тотална ларингоэктомия се провежда при по-злокачественном процес извън ларинкса. По-рано при пациенти в напреднала възраст и диабетици тази операция не се извършва, противопоказание е също туберкулоза.

Най-често премахването на ларинкса се извършва отдолу нагоре, този метод позволява свеждане до минимум на проникването на кръв и слуз в дихателните пътища, а също и да се избегне задушаване на пациента. Обикновено на такова лечение има положителна прогноза и днес е най-ефективен. Прилагането на лъчетерапия два пъти намалява количеството на выздоровевших пациенти в сравнение с операцията.

Гастростомия

Това е вид операция се използва в случай на невъзможност за преглъщане храна на пациенти с рак. Тя се състои в монтирането на тръби за доставка на пациента, в стомаха през коремната кухина. Всички манипулация се извършва под обща анестезия с помощта на ендоскоп.

Слушалката е само в периода на провеждане на лъчева или химиотерапия и се отстранява след възстановяване на глотательного рефлекс. Понякога тази операция могат да се съчетаят с ларингэктомией.

Прочети още  Характеристики на развитие на рак на гърлото степен 4

Лазерната хирургия

При рак с повърхностна локализация на тумора се извършва операции с помощта на лазер. Този вид на лечение на практика не дава усложнения, но е изобразен той ограничава броя на болните.

Усложнения след операция при рак на ларинкса

Загуба на глас

След операция при рак на ларинкса могат да възникнат усложнения с различна тежест:

 • кървенето може да е след операцията, така и по време на него;
 • проникването на инфекция;
 • затруднения с дишането;
 • отоци на дихателните пътища;
 • загуба на глас;
 • механични повреди на трахеята или хранопровода;
 • рецидив на злокачествени тумори.

Развитието на усложнения допринасят различни фактори:

 • излишъкът от телесното тегло на пациента;
 • наличието на вредни навици;
 • възраст на пациента на възраст над 60 години;
 • хронични заболявания;
 • предишни операции на гърлото;
 • нарушения на храненето;
 • захарен диабет;
 • минала курс на химиотерапия или облъчване.

Наличието на предразполагащи фактори са взети предвид, лекари още преди провеждането на операции, въз основа на избрания начин се провежда подготовка на пациента на оперативното вмешателство.

Възстановяване след операция

Възстановителният период след операцията отнема от 1 до 3 месеца, това зависи от възрастта на пациента, общото състояние и диагноза. Веднага след хирургическа намеса, пациентът се намира в реанимационном отделение, за неговото състояние внимателно да наблюдават лекарите, отбелязвайки жизнените показатели. Курс за интензивно лечение включва различни дейности:

 • интравенозното капкомер;
 • антибактериална терапия;
 • общеукрепляющая терапия;
 • проследяване на показатели на пулса, както и качеството на дишане;
 • контрол на кръвното налягане и на температурата на тялото.

За да създадената слуз е по-добре да тръгна от дихателните пътища, пациентът трябва да е добре откашливаться и постоянно се променя положението на тялото. Ако пациентът изпитва болка, той прилага болкоуспокояващи препарати.

Гърлото се лекува не по-малко от три седмици, за да не задържа вече приемане на храни, се определя назогастральный сонда. В период на лечение пациентът губи способността да говори, ако гласните струни са запазени, с него след това работи специалист за възстановяване на реч.

Много важно е, че пациентът диша влажен въздух, това е необходимо за лигавицата на трахеята. След възстановителен период, при спазване на всички препоръки на лекаря, човек може да се върне към обичайния начин на живот. Забранено плуване, пушенето, употребата на алкохол и преохлаждането.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *