Рак на кръвта

Рак на кръвта– група онкологични заболявания, развиващи се на фона на мутация на клетките на костния мозък. Процедурата неясна и често се възприема като обикновена болест. За своевременно диагностициране и премахване на заболяване, е важно да се разбере природата на болестта и нейното влияние върху организма.

Какво е рак на кръвта?

Рак на кръвта –заболяване, вредните кръвоносната система. Става натрупване на незрелите бели кръвни клетки, а не само в костния мозък, но и в периферията и вътрешните органи. С напредването на заболяването, у болния се появява следната симптоматика, което е много замъглено и нейната лесно да се обърка с други, по-безвредно заболявания:

 • Увеличава кървене, съчетана с влошаването на съсирването на кръвта.
 • Отслабва имунната защита.
 • Появяват инфекциозни усложнения.

Научното име на рак на кръвта – левкемия, левкемия.

Това е доста рядко онкологично заболяване. Според медицинската статистика от тях страда само 25 души от 100 000. От рисковата група са деца на възраст от 3-4 години и възрастни хора от 60 до 70 години.

Левкемии се разделят на 2 вида:

 • Хронично – в лимфните възли, черния дроб и далака се увеличава броя на кръвни клетки.
 • Остри – се случва бесконтрольный растежа на нови кръвни клетки. Състоянието на пациента е много по-трудно, отколкото в хронична форма. Се нуждае от незамедлительном лечение.

Причини за рак на кръвта

Заболяването може да започне с една-единствена мутировавшей клетки в организма, тъй като разделението се случва много бързо. При възрастните този процес се случва 2 пъти по-бързо, отколкото при деца. Модифицираната кръвни клетки, притежават висока устойчивост, затова те много бързо се заменят здрави.

Същност на заболяването, все още остава старателно неизследван, но въпреки това, специалистите по онкология изведе списък на факторите, които могат да допринесат за развитието на левкемия:

 • Генетично предразположение.
 • Излагане на радиация – изложени на риск на хората, работещи в зони на активно йонизираща радиация или екологични катастрофи.
 • Попадането в организма вируси, които стартират процеса на злокачествени промени в костния мозък.
 • Прекомерното излагане на организма с никотин, битова химия, лекарствени средства – всичко това може да доведе до мутация на клетките.
Прочети още  Анализ на кръвта при лейкозе

Признаци, симптоматика и симптоми на заболяването

В първия етап На левкемия бессимптомна, обаче, вече се празнуват такива соматични симптоми, като:

 • Хронична умора;
 • сънливост през деня;
 • забравяне;
 • бавна регенерация на тъканите, нагноение рани;
 • бледа кожа;
 • ярко изразени синини под очите;
 • кървене от носа, без да има видима причина;
 • чувствителност към инфекциозни заболявания;
 • увеличение на лимфните възли в тялото;
 • топлина.

В допълнение, на медицинския проучване може да бъде установено увеличаване на черния дроб и далака.

Стадий на рак на кръвта

Има 4 етапа на левкемия, по които може да се разбере колко прогрессировало заболяване и какво поражение на организма патологическими клетки.

 • Първият етап – патологични клетки едва са започнали да споделят и да се замени за себе си здрави, постепенно отслабване на имунната система на пациента. Пациентът се оплаква от беспричинную умора и често болестта инфекциозен характер. Хронична форма на левкемия първия етап протича незабелязано за болния, но при отдаване анализ на кръвта установено превишение на броя на гранули левкоцити. На същия този етап кръвта на пациента изследвания на увреждане на ДНК. Ако се започне терапия на 1 етап– преживяемост 100%.
 • Вторият етап – патологични клетки започват да споделят активно, се формират туморните тъкани. Върху кожата на пациента се появяват обриви, на преглед се открива увеличение на черния дроб и далака. Работоспособност се намалява, ескалира симптом на хроничната умора, здравето се влошава. При откриване на болестта на 2 етапа, терапия дава 75% шанс за по-нататъшна здравословен начин на живот.
 • Третият етап –става активно разпространение на метастази по организма. Раковите клетки се разпространяват кръвоносната система и лимфатическими съдове. На пациента се предписва химиотерапия, в края на която преживяемост е около 30%. Всички сили на лекарите са насочени към потискане на разпространението на раковите клетки.
 • Четвърти етап – лекарите се опитват да облекчат състоянието на болния и да спре размножаването на раковите клетки, обаче, тумори става неизбежно повече. Обучението се провежда или трансплантация на костен мозък. Вероятността за пълно изцеление е почти на нула.
Прочети още  Остра миелогенна левкемия

Лечение на рака на кръвта

Химиотерапия

На пациента се инжектира интравенозно наркотици, унищожаване на заразените с рак клетки. Дозировката и продължителността на терапевтичния курс, се изчислява за всеки пациент индивидуално, в зависимост от неговите физически показатели.

Провежда се химиотерапия през 5 етапа:

 1. Подготовка – в рамките на няколко дни (не повече от 7) на пациента се инжектира 1 или 2 препарата за понижаване на броя на раковите клетки. Това позволява на тялото ви да се аклиматизира и да запази нормалното функциониране на отделителната система.
 2. Интензивната химиотерапия е насочена към потискане на растежа на раковите клетки. Продължителност на курса – от 1,5 до 2 месеца.
 3. Втори курс – използвани нови цитостатики за потискане на останалите ракови клетки. Продължителността на лечението е до 4 месеца.
 4. Трети курс – се извършва на интервали, като оставя време за почивка и стабилизиране на организма.
 5. Завършване – поддържащо лечение на пациенти.

Химиотерапията може да се използва като спомагателен, така и като основна форма на лечение.

Унищожаване на злокачествени кръвни клетки, химични вещества, неизбежно се засягат и здрави. Имунната система на човека, подкопава, и се появяват следните нежелани реакции на организма:

 • рвотные желание;
 • прекомерната загуба на коса, плешивост;
 • рязко отслабване;
 • възпаление на слизестите тъкани.

За да се стабилизира и облекчи тези симптоми, пациентът се назначава прием на лекарства за нормализиране на работата на вътрешните органи.

Трансплантацията на костен мозък

При недостатъчна ефективност на химиотерапия или възникване на рецидив, придружени от метастази, на пациента се предписва на трансплантация на костен мозък.

Донорски материал се взема от роднина или на лице с подходяща група и химичния състав на кръвта. Колкото по-висок процент на съвместимост, толкова по-голям шанс за успешен изход.

Прочети още  Остра левкемия кръв: етап, видове, диагностика и терапия

Операция за трансплантация също се провежда в няколко етапа:

 1. Унищожаване на клетките на костния мозък.
 2. Попълване на място донорским материал.
 3. Рехабилитация – дълъг период на възстановяване под постоянно контрол от страна на лекарите. Ако тялото е взел донорски материал – операцията мина успешно и да изградят положителна прогноза.

Допълнителни терапевтични техники

Пациент с левкемия, често се назначава от преливане на кръв. Процедура повишава нивото на червените кръвни телца и тромбоцитите преди химиотерапия или трансплантацией. Това ще стабилизира състоянието му.

Профилактика на рака на кръвта

Няма такива превантивни мерки, с помощта на които могат да бъдат със 100% вероятност за предотвратяване на рак на кръвта. Но, може да се избегне основните фактори, които провокират развитието на левкемия, а именно:

 • Да се избягва контакт на кожата с бензин, арсен.
 • Не се допуска контакт с канцерогенни.
 • Да се откажат от тютюнопушенето.
 • Избягвате намирането на зони с повишен радиоактивен радиация.

Има и народни рецепти за профилактика на рака на кръвта, например, пиенето на отвара от листа на боровинки, ягоди и ленени семена, но трябва да се има предвид, че научно ефективността на тези средства не е доказано.

Преди употребата на билкови отвари, въз основа на народни рецепти, консултирайте се с лекуващия ви лекар!

Благотворно на състоянието на здравето влияе на разумна физическа активност, правилното хранене и живот в екологично благоприятна среда.

Левкемия не е присъда, ако болест, диагностицирана навреме и терапия започне веднага след поставяне на диагнозата. За болния е важно непрекъснато да се наблюдава от лекар, за да следи хода на лечение и предотвратяване на възможни рецидиви.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *