Рак на яйчниците

Най-често срещаните злокачествени образованието при жените е рак на яйчниците. В групата на риска е всеки представител на прекрасната част от човечеството, от млади момичета до възрастна жена. Всяка година тази страшна диагноза поставят над 200 000 пациенткам, най-податливи на жените в периода на климакса.

Какво е рак на яйчниците?

Яйчниците – това са двойка органи, жлези, разположени в областта на таза, тук синтеза и пълно узряване на яйцеклетките, отделянето на естроген и прогестерон.


Рак – много опасно заболяване, типично за появата на тумори в различни органи. Тумор се развива здраво эпителии. Днес отделят три вида новообразувания на яйчниците, всеки един от видовете има характерни разлики:

 • Малигнен тумор – се състои от клетки, способни бързо да се разделят и метастазират (откъсне и да проникват) в други органи
 • Доброкачествен тумор – новообразование с много бавно или изобщо липсващо ръст
 • Гранична тумор – тумор прогресира като злокачествени, но много бавно, и не отива в други органи.

Рак на яйчниците може да не е първичен, а метастическим – по своята кръв за формоване съдове впримчени от друг засегнатата област на тялото, така че е важно да се проучат целия организъм.

Причина за рак на яйчниците

Злокачествени клетки все още не са били до края на изследвани от учените, така че точната причина за призове в днешно време е много трудно, специалисти само може да се предположи. Обаче е забелязано, че предразположението към рак се предава по наследство. Хората, чиито близки роднини са били изложени на тази патология, трябва по-често наведывать онколог и проверка на тялото си на онкомаркеры.
Също така е доказано, че в образуването на ракови клетки, влияе на състоянието на живот, качеството на храни, околна среда, и че много важно е професия.

Има място да бъдат инфекциозни заболявания, които редовно отслабват имунната система.

Лекарите твърдят, че колкото по-голямо е жена, толкова повече тя податливи към рак на половите органи.

Прочети още  Ракът на шийката на матката, на 3 степен: симптоми, лечение и прогноза

Симптомите и първите прояви на рак на яйчниците

Най-голямата особеност на рака, способността му да се маскира под други често срещани заболявания, което затруднява диагностиката. Често, поради подобна симптоматика лекарите поставят погрешна диагноза, а самият рак на разкритите вече на по-късен етап.

Единствената, отличителна черта на рак се състои в това, че едни и същи симптоми не изчезнат, а само усложнява. Те могат да «се скрие», те могат да потискат лекарства, но само за кратко.

Симптоми, които обикновено се наблюдават при злокачествен тумор на яйчниците:

 • Постоянно чувство на преяждане, подуване на корема, метеоризъм.
 • Чести позиви по малка нужда, може да бъде дори резки, критичен
 • Периодични болки в областта на малкия таз, на долния отдел на гърба и корема
 • Гадене, виене на свят, слабост, повръщане, влошаване на апетита
 • Проблеми със стомаха, лошо храносмилане храна, редовно
 • Възможно е увеличение на таза в насипно състояние, рязко повишаване или понижаване на телесното тегло
 • Дискомфорт при полов акт

В ранните стадии На заболяването се проявява: хронична слабост, намален апетит, гадене, несварением стомаха, метеоризмом и т.н., А вече в по-късните етапи могат да се появят остри болки в гърба или болки, деформация на тялото, повръщане. Но не трябва да забравяме, че всичко е индивидуално. Във всеки случай, ако имате усещането, че в продължение на дълъг период от състоянието на организма само се влошава, не си струва да се бавя с изследване, при лечението на рак на време теглото си в злато.

Етап на развитие на рак на яйчниците

Общо отделят 4 етапа на развитие на злокачествени клетки:

 • 1 етап на рак на (първоначално) – туморът е локализиран само в эпителии един яйчниците, започва деленето на клетките, новообразование започва бавно да расте. На този етап се излекуваме почти не възникват трудности.
 • 2 етап – Злокачествените клетки, да се удари на един или двата яйчника, частици се откъснат и да е проникнала в други органи в областта на малкия таз, започва фаза метастазирования на злокачествени клетки. В такъв случай е необходима химиотерапия, хирургическа намеса. Шансовете за лечение са големи.
 • 3 етап на заболяване – тумор в единия или двата яйчника активно се разраства. Злокачествени клетки са проникнали в коремната кухина и лимфни възли. Рак прогресира. За съжаление, най-често, именно на този етап хората чуят тази страшна диагноза. До този момент коварна болест може да се маскира, но на 3 етапа на човек започват сериозни проблеми. Болестта на този етап побеждават само най-устойчивите.
 • 4 стадий – ракът се е разпространил в целия организъм, злокачествени клетки напълно заловен тялото. В този случай отчитат само най-тъжните новини.
Прочети още  Фиброма на яйчниците – това е доброкачествен тумор

Лечение на рак на яйчниците

Почти всяко онкологично заболяване се лекува химиотерапия и до необходимите хирургически операции. След инсталиране на точна диагноза, специалист разработва индивидуален курс на лечение, като се има предвид: тегло, възраст, стадий на рак, общото състояние, чувствителност към медикамента, естеството на туморите, и така нататък.

Обикновено болестта преминава във втора фаза за годината, а след това вече се развива в зависимост от самия организъм. Всичко е индивидуално. Хирургическа намеса е необходима във всеки случай, dezsö ако болестта е в начален етап, трябва да се премахне част от тумора, които ще ускорят курс химиотерапия и да помогне на организма да се справи с рака.

В зависимост от състоянието на пациента, може да се наложи отстраняване на един или двата яйчника.

Понякога е жизнено необходимо да се ликвидира и други органи, които са податливи на ракови клетки, най-често това е: матка, мастербач тръба, щуцери, придатки. Радостно е само едно, че след такива ужасни операции, много жени се възстанови и живеят дълго и щастливо, трябва само да не забравяме ходи веднъж на половин година в болница, за да дарят изследвания на хормони.

Профилактика на рака на яйчниците

Няколко съвета за намаляване риска от рак:

 1. Трябва да водят здравословен начин на живот, правилно да се хранят, за да не се злоупотребява с алкохол, не пушат, не употребяват наркотици
 2. Всички инфекциозни заболявания трябва да бъдат лекувани своевременно
 3. По-малко нервен, повече положителни емоции
 4. Много се извършва на открито, да се влюби активна почивка
 5. Повече почивка, отделете време за здрав сън
 6. Внимателно слушайте тялото си, всеки една-две години провеждат редовен мед. проверка на всеки 5 години, се проверяват за онко-маркери.
Прочети още  Гистерорезектоскопия полип на ендометриума.

Всяка година все повече хора чуват страшна диагноза – рак. Към днешна дата медицината не е открила универсално лекарство от злокачествени клетки, но има много доволни хора, които са успели да победят болестта, дори в по-късните етапи. Най – важното- да повярва в собствените си сили и да се бори, и всичко ще бъде наред!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *