Рак на гърлото

Рак на гърлото – онкологично новообразование, което възниква в лигавицата. Този вид заболяване се диагностицира доста рядко — в 3% от всички случаи на откриване на рака. Податливи на заболяване по-често мъже над 40-годишна възраст, при жените и на младите хора тази патология се среща изключително рядко.

Признаци и симптоми

Първите симптоми на рак на ларинкса се проявяват в зависимост от локализацията новообразувания:

 1. Ако туморът е разположен в близост до гласните струни, а след това често се наблюдава осиплость глас. С напредването на болестта глас може пропаст напълно.
 2. Когато новообразование локализирани в горната част на ларинкса, човек изпитва присъствие на чуждо тяло — «топка в гърлото». Преглъщане движения предизвикват изрично болка.
 3. При образуването на тумори в долната част на ларинкса, лицето чума проблеми с дишането. Постоянно е налице недостиг на въздух, която възниква само след физически натоварвания, но и в състояние на покой.

Забележи някоя от изброените симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар, в началото на диагностирование увеличава шансовете за пълно възстановяване.

Освен гореизброените симптоми са налице и други:

 • непроходящий кашлица, която не се лекува медикаменти;
 • болезнени усещания в областта на ларинкса;
 • анемия;
 • загуба на тегло;
 • лош дъх;
 • развитието на метастази се усеща болка и в други органи;
 • дехидратация на организма;
 • уголемени лимфни възли;
 • кръвта в мокроте при кашлица.

Кашлица при рак на гърлото се характеризира рефлекс произход, когато тази характеристика обилно отхождение слуз. Когато започва разпадането и израз на тумори, в мокроте се наблюдават ивици кръв. Често, прогресията на заболяването, което води до проблеми с запирательной функция на ларинкса, така че храната попада в трахеята.

По отношение на разрастване на тумора, интензивни и болезнени чувства. Това е особено характерно за по онкология в горния отдел на гърлото. Засилват болезнено усещане при преглъщане на храна и дори вода. Често на фона на това, човек се отказва да яде и губи тегло.

Прочети още  Метастази в белите дробове — прогнози

В напреднали стадии на рак на ларинкса, се появяват метастази, които засягат първо в лимфните възли, а след това поразяват целия организъм чрез притока на кръв. Паралелно в окологический процес могат да бъдат включени костни тъкани, черния дроб, хранопровода и белодробна система. На последених етапи на болестта прогнозата за излекуване е минимална, е възможно ранно смъртоносни резултати.

Стадий на рак на гърлото

В зависимост от степента на развитието на рака има четири етапа:

 1. В началния етап На новообразование локализуется в едно определено място, в онкологичен процес участвал е изключително мазен, и в редки случаи слой под нея.
 2. На втори етап ракът се разпространява в един отдел на ларинкса напълно.
 3. Третият етап се характеризира с растежа на образованието, в процеса на ангажирани лимфни възли.
 4. На четвъртия етап на метастази засягат лимфни възли, се характеризира с метастази в други органи. Прогноза при това неблагоприятно.

Развитието на патология от първия етап до последната без лечение средно е 3 години, в редки случаи и по-дълго.

Да се определи патология в ранните етапи ще лабораторни изследвания:

 • микроларингоскопия — представлява подробен проверка на гласовите гънки и ларинкса с помощта на нарастващите оптични устройства или специален эндоскопического оборудване с камера;
 • рак на гърлото може да се определя чрез вземане на тъкани, тумори за отдаване на биопсии и гистологический анализ на получения материал;
 • КАТ ларинкса;
 • ЕХОГРАФИЯ на гърлото;
 • проучване на гласови способности (стробоскопии, электроголттографии, фонетографии);
 • рентгенова снимка.

Като заболяване, се препоръчва да преминат на биопсия на тъкан от близките лимфни възли. Процедура ще помогне да се определи дали има метастази в други органи.

Прочети още  Прогнози на живот при меланоме на кожата

Лечение на рак на гърлото

В зависимост от стадия на развитие на заболяването е възможно лечение с медикаменти или операбельным начин. Методи за избор на терапия зависи от локализацията израстъци в гърлото и от неговите размери. Днес основната задача на медицинската професия е не само лечение на пациента, но и намаляване на всички функции на ларинкса. За това първо се провежда консервативна терапия (лъч или химия). Данни методи са доказали своята ефективност в 85-90% от случаите, обаче, тези данни са актуални само за началния етап на заболяването. Функции на гърлото при това не се губят и пациентите в бъдеще са в състояние да продължи своята работна дейност.

В случаите, когато консервативното лечение не води до правилното резултатите, показани оперативната намеса. При малки размери на тумора се отстранява само част от ларинкса, при евентуално запазване на глас и респирационной функции. В по-късните етапи, се изисква пълно отстраняване на ларинкса.

След операцията и заздравяване на раните на пациентите трябва да преминат на рехабилитационен курс, по време на който се провеждат занимания по възстановяване на глас. Обикновено, в рамките на 2-4 месеца пациентът вече може да бъдат обяснени с околните.

Всички пациенти след проведени терапевтични мерки трябва всеки месец обследоваться при отоларинголога в продължение на 5 години. Това е необходимо, за навременно откриване на възможни усложнения, рецидив, разпространението на онкологични процеси в други органи и системи. По време на лечението и в изграждането на неголям рекреационен период пациентът трябва балансирана храна със съдържание на голямо количество витамини.

Всякакви кисели, солени и пикантни ястия могат да станат причина за подуване, така че от тази храна трябва да се откажа. Пациентът трябва да се изключи табакокурение, алкохол, студена храна и прогреваний гърлото и шията. Забранени всички стимулиращи вещества, например, настойка от алое, прополис, мумията и други Подобни вещества в неговия състав са голям брой биоактивни елементи, които увеличават шанса на рецидив.

Прочети още  Какво е биопсия на кост?

Профилактика на рак на гърлото

Значително намаляване на риска от развитие на рака ще прости мерки:

 1. Здравословен режим на хранене, съдържащ зеленчуци, плодове, млечни продукти, зърнени храни и т.н.;
 2. Поддържане на активен начин на живот ще помогне да се избегнат много проблеми, и не само с гърлото, нужна е умерена и постоянна физическа активност.
 3. Хората, чиято професия е свързана с контактированием с канцерогенни, трябва да се използват средства за индивидуална защита: маски, респиратори и т.н.
 4. Трябва да се спазва хигиена на устната кухина.

Хората, които са изложени на риск, а също и на мъже и на жени, на възраст от 45 години и повече, се препоръчва редовно (веднъж годишно) на изследването, с цел превенция от развитие на рак на гърлото или заболявания, му страдания. Такива прегледи провежда лекуващ лекар-онколог.

Също така може да се използват и други методи за изследването:

 1. Кръвни тестове за идентифициране на броя на електролити, коагулация, онкомаркеров и др
 2. КАТ шията и на гръдния кош.
 3. При откриване на тумори е необходима биопсия за изследване на взет за проба.

Нов метод на изследване — позитронно-эмисионная томография – подробно проучване, което ще помогне да се определи вид и стадий рак на заболяването.

Рак на гърлото — сериозно състояние, както и всяка друга онкология. Важно е актуалността на диагностициране, която ще помогне да се избегнат много от отрицателните фактори на заболяването. При първите неприятни симптоми трябва да се обърнете към вашия лекар за потвърждение или опровержение на диагнозата.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *