Рак на гърдата

Малигнен тумор в областта на гърдата може да се развие, както при жените, така и мъжете. При силната половина на човечеството дадено заболяване се среща много по-рядко. Най-често рак на гърдата, изложени на жените на възраст над 35 години. При по-ранно и правия изплащане на заболяването и оперативно лечение може да се постигнат добри резултати, без ремисия.

Причини

Рак на гърдата възниква и се развива поради следните причини:

 • в резултат на нарушение на менструалния цикъл;
 • след пренесени възпаления на половите органи;
 • при диагноза стерилитет или в период на нарушена лактация;
 • при неуспех на ендокринната система и метаболитни нарушения: затлъстяване, диабет, атеросклероза, чернодробни заболявания, нарушения на задстомашната жлеза, хипертония, дефицит в имунната;
 • последствията не высококалорийной и не добре балансирана диета, която съдържа голямо количество въглехидрати, но обделена протеини;
 • недосыпы и естествени нарушения на биоритмите на организма;
 • дълготраен прием на екзогенни хормони (най-често повече от 10 последователни години);
 • прекаран мастит;
 • травма на гърдите.

Учени открита зависимост от възникването на рак на гърдата от генетични фактори. Вероятността за развитие на новообразувания по-висок при тези хора, чиито роднини са били подложени на подобни заболявания заедно с тумори на млечната жлеза, саркомой, тумори на надбъбречните жлези, ларинкса, белите дробове.

Признаци

В началния етап На развитие на рак на млечната жлеза симптоми липсват. По-късно време при палпация нащупывается плътно образование в областта на млечната жлеза. Има още няколко характерни признаци, по които може да се съди за появата на тумори в гърдите. Данни признаци може да се открие и чрез визуални и физически:

 • втянутый по-малка по размер на зърното;
 • грапавост на гърдата в комбинация с уплътнение в дадена област;
 • подуване на лимфни възли под мишница;
 • не характерния цвят на кожата на гърдите;
 • болка в гърдите и неприятни усещания в млечните жлези, в дните на менструация;
 • в по-късните етапи може да започне кървене на едно или две зърна.
Прочети още  Инвазивен рак на гърдата

Диагностика

На всички момичета, особено на жени след 35 години, трябва да се извършва самостоятелна диагностика пред огледалото. За това трябва да проверяват гърдите си, вдигане на двете ръце нагоре. При откриване на не-характерните дупки в областта на гърдите, особено около зърната на гърдите, трябва да мине диагностика на състоянието на млечните жлези, която се назначава от специалист в лечебното заведение.

При случайно откриване на необичайни симптоми в областта на млечните жлези, като величина, уплътнения, промяна на формата на гърдата и зърното, трябва веднага да си запиша час за лекар маммологу. Специалист ще проведе серия от диагностични дейности за определяне на тумора и ще даде положителен отговор за наличието на рак на млечната жлеза или опровергнет факт на нейното съществуване:

 1. Проверка. Визуално определяне на възможни признаци на развитие на тумори на млечните жлези. Разглеждане са придружени от пальпацией гърдите емпирично.
 2. Мамография. Метод за диагностика рентгенография на млечните жлези извежда на печат и определя тяхната точна форма и размери. Провежда съвместно с компютърна томографией, която дава по-подробна преписи от структурното съдържание в пазвите на гърдата въз основа на получените снимки.
 3. Ехография. Този метод се прилага в почти всяка клиника. С негова помощ се получават обемни изображения на тумор, които може да се съди за различни характерни прояви на заболяването.
 4. Ядрено-магнитен резонанс. Търсене метод. Прилага се за най-разширен анализ диагноза.
 5. Биопсия. Под микроскоп се разглеждат парченца тъкан от тумора се определя от вида тумори.

За ранната диагностика на рака се прилага проверка, консултация на лекар и мамография, останали диагностични методи се извършват след потвърждаване на наличието на тумор и са уточняющими.

Лечение на

Методи за лечение на рак на гърдата:

 1. Бърз (радикално). Чрез хирургична интервенция се отстранява цялата засегнатата област.
 2. Помощно (условно – радикално). Този терапевтичен метод се провеждат както по време на операцията, така и до нейното провеждане и след това. Условно — радикални са: лъчева терапия, химиотерапия, таргетная терапия и имунотерапия.
 3. Палиативно. Назначен в по-късните стадии на рак в случай на работеща форма на заболяването. Лечение помага за облекчаване на болезнените симптоми и удължаване на живот на пациента.

Само преди няколко десетилетия ракът на млечната жлеза излечивался чрез пълно отстраняване на гърдата. Към днешна дата се появи такова съвременно оборудване, което позволява манипулации с тумор и не е премахване на гърдата е напълно.

 1. Лампэктомия. Прилага се за отстраняване на тумора малки размери (до 4 виж в диаметър), и новообразувания трябва да бъдат съсредоточени само в една област. Операция позволява да се запази първоначалната форма и чувствителност на гърдите. След процедурата задължително трябва да се подложи на лъчетерапия терапия.
 2. Радикална секторальная резекция на Блохину. След операцията на гърдите се запазва, но се намалява размерът му и се губи първоначалната си форма. Като правило, са отстранени не повече от 33% от плат.
 3. Mastectomy. Се провеждат за пълно отстраняване на гърдата и околните тъкани. В повечето случаи този метод премахва последващи рецидиви. Высокоэффективен при липса на метастази.

Зависи от индивидуалните особености на протичането на заболяването, пациентите могат да бъдат възложени допълнителни техники. Това може да бъде криомаммотомия или радиочестотна или лазерна аблация. Най-често тези процедури се предписват на пациенти с противопоказания за хирургически намеса.

Освен по-горе изброените, при лечение на рак на гърдата се използва условно — радикални методи. Са много ефективни, но изискват продължително последваща рехабилитация:

 • Лъчева терапия. Процедура за ефективно предотвратяване на рецидивите след операцията.
 • Химиотерапия. Този метод на лечение се състои в прием на химични вещества и препарати, оказващи отрицателно влияне на злокачествени клетки. Могат да бъдат предписани таблетки или интравенозна инжекция, ефектът от прилагането на които е видим само след няколко месеца.
 • Таргетная терапия. Се извършва с цел блокиране на гена HER 2, който може да засили растежа на засегнатите клетки.
 • Имунотерапия. Назначени имуностимулиращо лекарства, които премахват злокачествени клетки.
Прочети още  Стадий на рак на гърдата

Прогнози

Рак на гърдата – коварен тумор, който има свойството често да произвежда метастази в други части на тялото. При това, като правило, са засегнати аксиларни, подключичные, лопаточные и шийни възли. В белите дробове, костите, черния дроб и мозъка метастази попадат гематогенным начин.

След хирургическа намеса за отстраняване на тумора, жените трябва да се изправи срещу счетоводство към маммологу – онколог, и се проведе него регулярен скрининг за откриване на рецидив. Метастази могат да выявляться в първите 3 — 5 години. През този период от време, рискът от развитие на нови патогенни клетки намалява.

В напреднали стадии на рак на гърдата пациентът може да живее максимум 2 — 3 години. При ранно диагностициране на заболяването, като правило, се провежда успешно лечение.

Профилактика

В съвременните условия най-надежден метод за превенция на рака на млечната жлеза е рутинен преглед при маммолога. Необходимо е да се следи за състоянието на половата система, за да инспектира млечните жлези визуален метод, да приложи пальпацию. След 35 години всяка жена трябва да се проведе маммографическое изследване по посока на специалист.

Освен това, трябва да се хранят правилно и да не се поддаде на влиянието на вредните навици: пушене и алкохол. Трябва да водят активен начин на живот, да се ангажират пластика, най-често на открито, лишенном замърсявания и натрупвания на газ.

За да победят болестта и да го предотврати прогресията, трябва по-често да посещават кабинет маммолога и да се съобразят с превантивни дейности. При откриване у себе си признаци на възможна тумори е необходимо незабавно да се проведе диагностика в условия на поликлиниката. При потвърждението на опасенията веднага да започне възстановителни процедури. Навреме открит рак на млечната жлеза се поддава на успешното лечение.

Прочети още  Рак на гърдата 2 степен

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *