Рак на гърдата при мъжете: причини, лечение и прогноза

Рак на гърдата при мъжете се среща по-рядко, отколкото при жените предвид недоразвитости на млечната жлеза. Този орган в хода на еволюцията са загубили първоначалното си предназначение, но това не гарантира пълна защита от развитие на патологични процеси. Независимо от факта, че при мъжете с рак на гърдата се среща по-рядко, шансовете за възстановяване на порядък по-ниска, отколкото при жените, което се дължи на невъзможността на ранната диагностика.

Причини за развитието на рак на гърдата при мъжете

Невъзможно е да назовем само една конкретна причина, която е благоприятна за развитието на рак на процеса. Отделят редица предпоставки, които могат да окажат вредно влияние върху мъжката гърдите си:

 1. Честите наранявания – особено това се отнася за хора, занимаващи се с този спорт. Подутини, натъртвания, синини, които се появяват систематично, могат да повлияят на обменните процеси в млечната жлеза, което води до развитието на тумори.
 2. Хормонални заболявания, свързани с бързото увеличаване на синтеза на естроген – този хормон е отговорен за растежа и увеличаване на млечната жлеза, при което клетките активно се разпространява. Появата на увисването на гърдите, не свойственной за мъже, е първият признак за проблеми в организма.
 3. Употребата на големи количества бира – доказано е, че бирата спомага за бързото наддаване на телесна маса и развитие на хормонален срив.
 4. Затлъстяването, при който на фона на малоподвижного начин на живот се консумира голямо количество калории, не е способен напълно да консумират.
 5. Генетично предразположение към заболяване.

Затлъстяването може да бъде причина за появата на рак на гърдата при мъжете

В риск попадат мъжете след 45-годишна възраст, които водят заседнал начин на живот, неправилно се хранят и да се злоупотребява с алкохолни напитки.

Клинични прояви

Първоначалните етапи на рак протича безсимптомно, затова човек се обръща за помощ към специалист само при наличието на ярко изразена клинична картина, характерна за напреднал рак на процеса:

 • болезненост и подуване на зърното и около ареолата;
 • втяжение зърното без видима причина;
 • появата на лимонена кора и други промени кожата покрива в областта на гърдите;
 • отделянето на течност от зърното при натискане;
 • увеличаване и възпаление на лимфни възли под мишницата и в областта на шията;
 • признаци на интоксикация с повишаване на температурата, слабост и гадене.
Прочети още  Онкомаркеры на рак на гърдата

Болезненост в гърдите – един от възможните симптоми на рак на гърдата при мъжете

Появата на тези симптоми не трябва да бъдат оставяни без внимание. Раков тумор може да даде метастази, което значително ще затрудни процеса на третиране и ще намали шансовете за преживяемост.

Етап патология

Рак на млечната жлеза при мъжете протича в такива форми:

 1. Етап 1 – формира тумор под формата на грахово зърно, не повече от 2 см в диаметър. Някакви неприятни симптоми липсват метастази не. При палпация в повечето случаи разкрие тумор е невъзможно.
 2. Етап 2 – туморът нараства бързо, но не повече от 5 см в диаметър. Метастази се срещат в тази оправи в близките лимфоузла или напълно липсват.
 3. Етап 3А – новообразование на повече от 5 см в диаметър, предизвиква метастази в близките лимфни възли. Се появяват болезнени усещания и при палпация и в състояние на покой.
 4. Етап 3Б – новообразование на повече от 5 см в диаметър, предизвиква метастази в околните тъкани и органи. Нарушена работа на отделните системи, включително и лимфната.
 5. Етап 4 – тумор бързо увеличава по размер и дава метастази в далечни тъкани и органи, удря целия организъм. Човек почти няма шанс за възстановяване, тъй като е невъзможно напълно да се премахнат всички метастази.

Колкото по-рано разкри рак на гърдите при мъжете, толкова по-голям шанс за неговото излекуване. Опасност от болестта в това, че мъжете са свикнали да търпят до последно и да се обръщат към лекар само в най-критичните случаи.

Методи за диагностика

Първичен преглед включва пальпацию на млечната жлеза, както и на близките лимфни възли, с оценка на тяхната плътност, границите и размерите. Лекарят проучване на пациента за злоупотреба с алкохолни напитки, както и с предразположение към развитие на рак. По-нататъшната диагностика включва използването на такива методи:

 1. Анализ на кръвта за наличието на онкомаркеров – помага за определяне на наличието и степента на прогресия на рак на процеса.
 2. ЕХОГРАФИЯ на млечна жлеза – позволява вывить наличие на новообразувания, като го точни граници, размери, структура и мястото на локализация.
 3. Компютърна томография – позволява да се оцени наличието на метастази, а също така по-подробно да разгледа тумор, който ще ви помогне в бъдеще изготвянето на план за лечение.
 4. Биопсия – ограда биоптата се извършва с помощта на тонкоигольного катетър, след което течността оценка на наличието на видоизмененных клетки, определяне на техния брой.
 5. ЯМР – назначен е изключително рядко, когато са увеличени лимфни възли и се появяват признаци на напреднал рак на процеса. Помага да се определи степента на метастазирования, което помага да направите прогнози за живота.
Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Компютърна ТОМОГРАФИЯ – метод за диагностика на рак на гърдата при мъжете

Ранната диагностика позволява своевременно да се определи наличието на новообразувания и ги определя онкогенность. Мъжете, попадащи в групата на риска, трябва внимателно да следи за здравето си и да се обърнете към лекар при наличието най-малкото подозрение за болестта.

Важно е да предоставим на рак от доброкачествени образувания, както и хормоналния уголемяване на гърдите, не са свързани с рака. В това ще помогне цитологическое и гистологическое проучване биоптата.

Начини за лечение

В зависимост от стадия и формата на заболяването, могат да се използват следните методи на лечение:

 1. Хирургическа операция – предлага премахване на тумори, които могат да бъдат комбинирани с премахването на гърдата, зърното и ареолата напълно. Също така при поражение на лимфни възли се извършва и техните регионарное премахване. При прорастании на тумор в мускулната тъкан, се извършва пълно отстраняване на гърдата и гръдния мускул. Запазване на мускулната тъкан и жлези е възможно само в началните етапи на рак на процеса. Стартирани етап се изисква спазването на всички мерки, превенция на процеса на метастазирования в далечни органи.
 2. Хормонална терапия – се назначава при наличието на хормонален срив, за която е характерно бързото увеличаване на женските полови хормони. Се използва лекарството Тамоксифен, който блокира производството на естроген. На фона На намаляване на естроген може да варира изработване и други хормони на ендокринната система, така че лечението се произвеждат под внимателен контрол.
 3. Лъчева терапия – акупресура излагане на светлина позволява да се въздейства върху раковите клетки, разрушава ги и предотвратяване на процес на активно делене. Предимство на метода на лечение е фактът, че лъчи въздействат изключително на увредени клетки, без да засяга здравите.
 4. Химиотерапия – цитостатическое въздействие на лекарства на тумора не е локализиран на въздействието, което определя целия спектър от странични реакции. Химиотерапия във високи дози може да бъде разрушителна за организма и да се провокира развитието на летального., изм.

Лъчева терапия – един от методите за лечение на рак на гърдата при мъжете

Първоначалните етапи на рак, без активното метастазирования успешно се лекуват с помощта на хирургично отстраняване на тумора и по-нататъшно поддържане на организма. Стартирани форми на рак на процеса се лекуват по-трудно и почти нямат шанс за пълно възстановяване.

Прочети още  Хранене при рак на гърдата

След лечение мъж е важно периодично да посещавате вашия лекар за профилактичен преглед и лечение. Това е нужно, за да държи болестта под контрол и своевременно да се реагира при обостряне на рак на процеса.

Народни средства за лечение

Онкологичен процес в млечната жлеза изисква комплексен подход в лечението, така че рецепти на алтернативната медицина не се използва. Това се дължи на липсата на ефективност и висок риск от развитие на нежелани реакции, смущаващо рамките на рак.

Профилактика

За намаляване на риска от развитие на рак на гърдата, мъжете се нуждаят от:

 1. Установяване на хранене, отказ от прекомерна консумация на мазни и пържени храни в полза на зеленчуци и плодове.
 2. Избягвате голяма консумация на бира и алкохолни напитки.
 3. Установяване на режим на работа и почивка, с изключение на умората.
 4. Да се отделят време на физически натоварвания.
 5. Носенето на дрехи от естествени материи.

Правилното хранене е метод за профилактика на рак на гърдата при мъжете

Единственият метод за профилактика на рака, което допринася за увеличаване на шансовете за излекуване, е ранната диагностика. Мъжете трябва да се обърнат към специалист при наличие на болезнени усещания, уплътнения и всички промени кожата покрива гърдите.

Прогноза

Първоначалните етапи на рак при всеобхватен подход в лечението са благоприятни прогнози. Но прогнозата зависи и от фактори като:

 1. Възраст на пациента – колкото по-млад човек, толкова по-бързо се задейства компенсаторные свойства.
 2. Наличието на затлъстяване и допълнителни проблеми със здравето – изисква дестинация комплексна терапия.
 3. Вредните навици и на неправилния начин на живот увеличава риска от бързото развитие на рак на 30-40%.

Продукцията в етап на ремисия при 2-3 стадий на рак е възможно в половината случаи. За 4 стадий на рак постигане на ремисия е почти невъзможно или тя ще бъде кратка. Системата терминал етап на рак се характеризира с бързо поражение на всички вътрешни органи метастази и развитието на летального., изм.

Продължителността на живота при 4 стадий на рак е минимална и зависи от индивидуалните особености на организма. За 2-3 етапа, преведена в ремисия, продължителността на живота е повече от 10-15 години. Първоначалните форми на рак могат да придобиват доживотна ремисия и не се притеснява човек до най-дълбока старост. Рак на гърдата при мъжете се среща рядко, но в по-голяма половина от случаите причинява неизбежен смъртоносни изход поради липсата на ранно диагностициране.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *