Рак на гърдата, на 3 степен

Статистически данни говорят за това, че почти 1 милион жени годишно се диагностицират с рак на гърдата. При рак на гърдата, на 3 степен прогнози обикновено са разочароващи — при 45% от пациентите, продължителност на живота е по-малко от 5 години.

Етиологията на явлението

Ракът на млечната жлеза може да се развие, като в едната гърда, така и в двете едновременно. Най-често заболяването е разкрита при жени над 60 години. Причините за появата на заболяване – злокачествен тумор – по-често се крият в лоша среда и наследствено предразположение.

Рак на гърдата – гормонозависимое заболяване, така че именно баланса на хормоните в организма може да се отрази на появата и по-нататъшното развитие на патологичния процес. Около 10% от жените опухолевое новообразование се появява по причина на наследствеността. Характеристики на репродуктивната система и наличието на някои заболявания и често стават причини за появата на ракового новообразувания.

Много от външни, така и вътрешни фактори на риска невъзможно да се отстранят, така че трябва внимателно да се отнася към здравето си и навреме да се обърнете към специалисти. Рак на гърдата – само диагноза, а не присъда.

Симптоматические прояви

За съжаление, ракът на гърдата е доста често срещано заболяване не само при жените. Мъжете също страдат от патология, но много по-рядко. Въпреки развитието на съвременната медицина, броят на пациентите, които предписват оперативна намеса за отстраняване на тумори на млечната жлеза, е достатъчно голям.

При небрежност патология при такива пациенти е възможно дори смъртоносни резултати.

Така че лекарите призовават всеки, който е в групата на риска, за да се определи наличието на патологичния процес в начален етап на себе си. За това е достатъчно само 5-10 минути на ден за внимателно палпирам гърдите по специална методика.

Прочети още  Рак на гърдата

Обикновено РМЖ (рак на гърдата), в началото на развитието на патологичния процес, почти не се проявява. Да се потърси медицинска помощ е необходимо в случаите, когато:

  • в гърдите и в областта на подмишниците депресии са се появили уплътнения с различна големина и структура;
  • появата на обриви и раздразнения на кожната покривка, което не е свързано с алергични реакции;
  • торбичките, или не-симетрия на млечните жлези;
  • болезнените усещания при натиск върху гърдите и всякакви секрети от зърното.

Тези признаци не винаги са показателни за наличието на ракового новообразувания, те могат да посочат и други заболявания. Точна диагноза може да се извърши само от лекар, въз основа на допълнителни методи за изследване.

Рак на гърдата, на 3 степен показателни за продължителността на патологичния процес и обикновено е придружено от появата на метастази. 3 етап на развитие на тумор новообразувания – това вече е злокачествен тумор значителни размери, който се намира в лимфоузлах и дава метастази. Такава тумор бързо увеличава в размери, често са придружени от оток на кожата покрива в областта на гърдите, появата на множествени уплътнения (нетипични клетки започват да се разпространи на всички съседни тъкани) и интоксикация на организма.

Дискомфорт в областта на млечните жлези, който се усеща от пациента постоянно, свързан с достатъчно големи размери най-тумор над 5 см). по същата причина, гърдите се променя и визуално: зърната са изложени на изъязвлениям – да се смучат вътре и променят своя цвят, а кожата воалите на гърдите приличат на портокал кора. Симптоми на рак на 3 степен стават толкова очевидни, че ги игнорира, е невъзможно и е много опасно.

Прочети още  Гормонозависимый рак на гърдата: стадий, лечението и прогнози

Диагностични дейности

Най-честите методи за диагностика на туморните образувания, се считат за:

  • биопсия – подробно проучване на малък фрагмент тумори, взет от рак на гърдата с помощта на специална игла;
  • УЛТРАЗВУК – ултразвуковите вълни се определят не само от размера новообразувания, но и на структурата и степента на развитие;
  • рентген – достатъчно ясно определя локализация на патологичния процес;
  • молекулярен генетичен анализ на кръвта позволява да се определи генетика на раковите клетки, техните функции и по-нататъшно развитие.

Още един начин за диагностициране на заболяване става изследване на хормони за предразположеност към химически лекарства. Това помага да се определи оптималния комплекс терапия.

Принципи на лечение

За обяснение на причините за появата на болестта могат да се намерят доста фактори, но що се отнася до лечение на патология, това е универсален метод, който може да спре развитието е процес, все още не е изобретен. Рак 3 етап не подлежи на лечение с антибиотици, обикновено се извършва лъчева или химиотерапия.

Лечение, на първо място, насочена към намаляване на размера на новообразувания и осигуряване на възможности за неговото отстраняване. Хирургическа намеса, насочена към премахване на малки и големи мускули в гърдите, засегнатата раковите клетки. В някои случаи се премахват и близките лимфни възли.

Често се провежда органосохраняющая операция, същността на което се състои в премахване само на тумора и в тъканите, засегнати от нея, и защитата на най-рак на гърдата. Но в такъв метод има и «минус» — вероятността за вторично развитие на патологичния новообразувания остава твърде висока. По време на лечение за засилване на организма на пациента и повишаване на ефикасността на лечението, укрепва имунологичен статус на пациента, с помощта на иммуномодуляторов.

С изключение на медицинско лечение, на пациентите е необходима и психологическа помощ, както и на духовна терапия.

Какви са прогнозите

Пълно излекуване предполага липса на рецидив патология и прогресията на заболяването в продължение на няколко години след проведената терапия. Рак на млечната жлеза 3 етап може да бъде успешно излекувана само в 50-70% от случаите, тъй като е достатъчно вкоренени онкология, на изхода на терапия, при която, както и поведението на самия тумор, е почти невъзможно да се предскаже. В повечето случаи прогнозата е неблагоприятна.

Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Продължителност на живота

При пациенти с такава диагноза, при условие на извършване на съответната терапия, продължителност на живота е около 5 години. Само в 10-15% от случаите преживяемост е над 10 години.

Превантивни дейности

профилактика на патологичния процес се състои в редовна самостоятелно проучване на млечните жлези на наличието или липсата на тумори. Освен това, пациенти, препоръчва се умерено използване на лекарствени продукти, съдържащи хормони, да се хранят правилно, премахване на лоши навици и да спортува. Хармонични сексуални отношения и кърменето през първата година след раждането за жени е значително намаляват риска от развитие на рак на гърдата.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *