Рак на езика

Статистически данни твърдят, че развитието на онкологични процеси в устната кухина, в повечето случаи се случва под влиянието на вредни навици. Това обяснява защо рак на езика е по-често при мъжете.

Признаци и симптоми

Заболяването е с агресивен характер. Бессимптомное рамките на болестта в ранен стадий на значително усложнява диагностирование.

В началния етап На болния може да не изпитва никакви признаци на заболяване. Дори и при възникване на промените, човек не придава този стойности списывая всичко на стоматит или възпаление на езика.

Всички от изброените по-долу симптоми изискват да отидете на лекар:

  1. Несъществени нарушения: зловонен дъх, дискомфорт при пережевывании храна, нарушения на речта.
  2. Болка и парене на езика, изтръпване, скованост.
  3. Рани, пукнатини, малки части от ерозия, подуване.
  4. Повишено слюноотделяне и кървене.

Нататък ситуацията се е влошила, на пациента се появяват страданията поради болката, тя иррадиирует в ухото, челюст, главата. Засегнатата зона се увеличава в размер, човек чума дразнене на лигавиците и болки в гърлото.

Най-често срещаната форма на рак на езика е язва – уплътнение, което се случва на лигавицата.

Образование нараства вземат все по-голяма част от орган, след това отива в други органи. Туморът предизвиква трудности при говорене.

В последния стадий на рак засяга цялата устната кухина, включително и областта под езика, на челюстта, небцето и бузите. При този тумор метастазирует в други жизненноважные системи и органи — белите дробове, главата, черния дроб и други органи.

Стадия на заболяването

Както и всички ракови заболявания, рак на езика и има няколко етапа на развитие:

  1. В началния етап прогноза е положителен. Но на този етап болестта се диагностицира изключително рядко, тъй като липсват симптоми. Възниква само леко уплътняване, което не причинява дискомфорт.
  2. На втория етап се появява сърбеж, парене, язви на езика.
  3. Третият етап се характеризира с появата на симптоми, които вече не оставят никакво съмнение – образование се увеличава в размер, се появяват болезнените усещания, които улавят ушите, уиски. На пациента е трудно да се говори и да се храни, се появява зловонен дъх.
  4. Четвъртият етап е разочароващи прогнози, тъй като онкология отива и на други съседни органи.

Важно. Рак на корена на езика, разкриват изключително трудно, тъй като симптомите се откриват вече в късен стадий.

Обикновено пациентът се обръща за помощ, когато заболяването вече е в третия етап на развитие, защото именно в този период се появяват изразени симптоми. Третият етап може да бъде в две форми: эндофитной и экзофитной. В първия случай онкопроцессы бързо се разпространява навътре език, тази форма се счита за най-опасната. Прогнози при такава диагноза негативни, тъй като се спре разпространението на болестта вече е почти невъзможно. Във втория случай прогнозите са по-оптимистични – правилно избраната тактика за лечение позволява да живеят на пациентите до 5 и повече години.

Прочети още  Биопсия на млечните жлези: видове и особености на провеждане на процедурата

Лечение на рак на езика

Обикновено се използва комбинирано лечение, което включва различни комбинации от методи за терапия: хирургично, подобна обработка радиация, химиотерапевтического. Лъч се използва преди и след хирургическа намеса. Тази терапия може да се управлява дистанционно или чрез внутритканевого облъчване (брахитерапия). Облучают основният фокус и областта на разпространение. Голям обем на образование и за бърз растеж на растежа са индикация за дестинация химиолучевой терапия. Палиативни лъчева и химиотерапия (bleomycin, метатрексат, винбластин) назначава пациенти с далечни метастази рак на езика.

Хирургическа намеса, насочена към радикална ексцизия на тумора. В зависимост от тежестта на заболяването език се отстранява напълно (глоссэктомия) или частично (гемиглоссэктомия). При разпространението на онкологични процеси в меките тъкани на дъното на устната кухина и костите на челюстта по време на операция на засегнатите участъци се отстраняват заедно с челюстната кост. При необходимост се наслагва ортостома. При прорастании рак на лимфните възли се извършва тяхното отстраняване.

По-късно за възстановяване на лицево-челюстна част трябва да се консултирате с помощта на пластична хирургия, на пациента се извършва пластични и реконструктивные операция.

Профилактика

Предотвратяване на развитието на рак на езика, може да се откаже от вредните навици. Пушенето и алкоголизация често стават основните причини за появата на заболяването.

Трябва да се премахнат причините за постоянна травматизации на лигавицата на органа. Това може да се дължи на слабо проведени пломбированием, правилно подбрани и определени от зубным протеза, наличието на зъбни чипс.

На профилактическом разглеждане на устната кухина зъболекар трябва да се обърне внимание на всички промени на лигавицата, както и при съмнения за рак на посъветва пациента да се консултира с онколог.

Своевременната диагностика в съвкупност с правилно лечение гарантира преживяемост на пет години в 80% от случаите, а според други 95%. При откриването на заболяването в по-късните етапи на развитие на прогноза за оцеляване драстично се променя. Всички промени в организма, трябва да пазят човека и да станат причина за посещение на лекар.

Прочети още  Рак на костите

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *