Рак на дебелото черво: прогноза за петгодишна преживяемост

Ракът на червата се смята за проекта заболяване с бавно развитие на патологичния процес в организма. За съжаление, поради стертой симптоматика, рак на дебелото черво се диагностицира в последните стадии, когато пациентът има метастази в черния дроб и други органи.

При рак на червата прогноза за оцеляване зависи от степента на разпространение на метастази и вторични тумори. Традиционните критерии на оцеляването, когато сити онкологичен процес в червата медицински специалисти смятат преодоляване на болни срок от 5 години.

Статистика рак на дебелото черво

Статистиката показва, злокачествените новообразувания се формират най-често в дебелото черво, а в тънките значително по-рядко. Всяка година ракът на дебелото черво се диагностицира в света за 1 милион пациенти с около 50 процента пациенти годишно умират от това заболяване.

Тумори на дебелото черво се диагностицира по-често при пациенти на възраст от четиридесет до седемдесет години. По-податливи на рак на дебелото черво при мъжете.

Както показва неутешительная статистика, показатели на смъртността от този на патологичния процес се увеличават. По информация, предоставена от СЗО, през 2030 година от рак умират повече от 13 милиона души по целия свят. Този вид рак се характеризира с бързо развиващите се метастази, прогноза затова не е вкусно.

Прогноза за преживяемост при различни стадии на рак на червата

Прогнози 5 – годишна преживяемост при рак на червата зависи от много съпътстващи фактори: възрастта на пациента, общото здравословно състояние, локализация новообразувания, форми огнище и т.н., Но основен фактор, който влияе върху продължителността на живота на болните, е етап на рак.

Прочети още  Лимфом на червата: симптоми, диагноза и прогнози

Отделят 4 степен, стадий на развитие на рак на дебелото черво.

Всички ракови тумори имат 4 степени на развитие:

  • Новообразование на малък размер, а не норми за граници на лигавицата, метастазирования не са открити. При първия етап 5 – годишната преживяемост е на осемдесет – деветдесет и пет процента. Естествено, при провеждането на ефективно лечение.
  • Рак засяга мускулите на червата, новообразование значителен обем, но метастази в регионални възли няма. Подуване на 2 етапа и успешно се лекува, пет годишната преживяемост е около 75 на сто.
  • При трета степен на онкологичен процес се разпростира върху всички стените на дебелото черво, раковите клетки метастазируют в близките лимфни възли. Преживяемост при рак на червата, на 3 степен повече от 5 години е 45 на сто.
  • Злокачествените тумори засягат всички отдели на червата, метастази се появяват в други тъкани и органи. За съжаление, преживяемост при последния стадий на рака е не повече от 6 на сто.

Лечение и прогноза на рак на дебелото черво

Злокачественное новообразование, разположено в дебелите черва, се счита за опасна патология, тъй като много болни умират в рамките на няколко месеца след инсталиране на диагнозата. Медикаментозную терапия се извършва в зависимост от стадия на рака. Това най-често са трети или четвърти стадий.

В първия етап е показано хирургическа намеса. На пациента се отстранява само новообразование, както и близките тъкани тумор. Прогноза за преживяемост след операцията е много висока. След операцията онколог известно време се грижи за болните: ако е необходимо, му се назначава консервативно лечение (общеукрепляющие и имуностимулиращо лекарства, химиотерапия и т.н.).

На втори етап терапия на ракови тумори могат да съчетават в себе си радикални и консервативни подходи. Ако има такива наблизо метастази в лимфните възли, онколог първоначално назначава химиотерапия, а след това вече хирургическа намеса.

Прочети още  Рак на дебелото черво: задължителни тестове и изследвания

Лечението преминава през няколко етапа:

  • Подготовка преди операция: назначава химио –, радио — или лъчева терапия. Данните провеждат с цел намаляване на огнището новообразувания. Най-благоприятен вариант е локализацията на карцином или друг вид ракови тумори в едно място.
  • Хирургично отстраняване на новообразувания. Освен това, има два вида оперативна намеса: само премахва раков тумор; заличава самото новообразование и близките до него лимфните възли.
  • Възстановяване на организма на пациента след операцията. Пациента като превантивни мерки може да се показва контролна лъчева терапия. В процеса на отстраняване на тумор от хирург-онколог, без да се провалят поема частици тъкан, разположена около злокачествени новообразувания. След това се провежда биопсия.

Ако визуално здрави клетки вече са изумени, пациентът е показан курс на химиотерапия.
Онкологичен пациент трябва ясно да осъзнават, че един влезете вътре или на един курс химиотерапия победим рака няма да стане. Това е дълъг процес. Но ако спазвате всички препоръки онколог, за да се справят с онкологией реално, дори в последните етапи!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *