Рак на белия дроб

Рак на белия дроб — болест, за която е трудно да се определи навреме. Тя засяга по-често възрастните хора, които сами по себе си за това без знанието на провоцировали нейната поява.

Причини за развитието на

Най-основните причини, които влияят на развитието на болестта, се нарича:

 1. Активното пушене.
 2. Пасивното пушене.
 3. Фамилна предразположеност.
 4. Болест на белите дробове.
 5. Замърсяването на въздуха.

Моля, обърнете внимание. За да намалите риска от развитие на болестта, трябва да се изключат всички основната причина за възникването му.

Признаци на рак на белите дробове

При възникване на сърдечни симптоми могат да липсват. Общите признаци са:

 1. Кашлица. Постоянен, който не изчезва или не се променя в хроничен «кашлица на пушач».
 2. Кашлица с кръв. Подслон се появява при отхаркивании храчки и изисква наблюдение от лекар.
 3. Затруднения в дишането. Недостиг на въздух, хрипове или шумно дишане (т.нар стридор) могат да бъдат симптоми на рак на белите дробове.
 4. Загуба на апетит. Много видове рак се причиняват промени в апетита, което може да доведе до неумишлени загуба на тегло.
 5. Умора. Обикновено човек е слаб или твърде бързо за него накатывает умора.
 6. Хронични заболявания. Повтарящи се инфекции като бронхит или пневмония, може да бъде един от симптомите на рак на белите дробове.

Признаци напредва стадии на рак на белите дробове

Късните етапи на рак на белите дробове често се характеризира с разпространението на отдалечени части на тялото. Той може да повлияе върху костите, черния дроб и мозъка. Тъй като други части на тялото изумени, се развиват нови симптоми, включително:

 1. Болка в костите.
 2. Подуване на лицето, ръцете или врата.
 3. Главоболие, виене на свят.
 4. Крайници, които стават слаби, или онемевшими.
 5. Жълтеница.
Прочети още  Рак на кожата

Диагностирование на рак на белия дроб

Хората с повишен риск от развитие на рак на белите дробове могат да преминават ежегоден скрининг с помощта на компютърна томография с най-ниската доза. Профилактика обикновено се предоставя на хора на възраст над 55, които много години силно се пуши.

Тестове за диагностика на рак на белите дробове

Ако има основания да смята, че може да е рак на белия дроб, вашият лекар ще ви предпише серия от тестове за търсене на раковите клетки и изключване на други условия.

Тестове могат да включват:

 • Диагностика на снимки. Рентгеново изображение на белите дробове може да разкрие аномално маса или възел. КТ определя малки щети, в белия дроб, които не могат да бъдат открити на рентгеновском снимката.
 • Цитология на храчка. Ако кашлицата и се произвеждат храчки, а след това гледа под микроскоп, понякога може да се открие наличието на ракови клетки на белите дробове.
 • Текстилен проба (биопсия). Проба на анормални клетки може да се види при процедура се нарича биопсия.

Лечение на рак на белите дробове

План за лечение на рак, на базата на редица фактори, като например: общо здравословно състояние, вид и стадий на заболяването и предпочитанията на пациента.

В някои случаи може да се откаже от лечението. Например, може да се усети, че страничните ефекти на лечението и торовете потенциалните ползи. Когато това е така, един лекар може да предложи успокояващо лечение, за да се лекува само симптомите, причинени от рак, като например болка или задух.

Хирургия

Процедурата за отстраняване на рак на белите дробове включват:

 • Рязане за отстраняване на малка част от белия дроб, която съдържа тумора, заедно с доставката на здрава тъкан.
 • Сегментная резекция за премахване на по-голяма част от белия дроб, но не е цялата акция.
 • Лобэктомия за премахване на цялата акция един лесен.
 • Пневмоэнцетомия за премахване на белия дроб.
Прочети още  Остеогенная сарком

Хирургия може да е вариант, ако ракът е ограничен светлина. Лекарят може да препоръча на химиотерапия или лъчева терапия преди операцията. Но само в случай, че съществува риск от това, че раковите клетки са останали след операция или че той може да се повтори.

Съвременни хирургични методи, като минимално инвазивна хирургия и томографическая хирургия с помощта на видео (VATS), могат да намалят времето, което трябва да прекарате в болницата след операцията, и може да помогне да се върне към нормалната си дейност по-рано.

Лъчева терапия

Лъчевата терапия използва мощни енергийни лъчи от източници, като например рентгенови и протони, за унищожаване на раковите клетки. По време на лъчетерапия човек се намира в масата, докато автомобилът се движи около него, за насочване на лъчи с точни точки на тялото.

За хора с локално-често от рак на белия дроб, повръщането може да се използва преди операцията или след операция. Този метод често се комбинира с химиотерапия. Ако хирургическа намеса не е вариант, комбинирана химиотерапия и лъчева терапия може да бъде основно лечение.

За напреднали ракови заболявания на белия дроб и тези, които са се разпространили и в други части на тялото, лъчева терапия може да помогне за облекчаване на симптомите, като болка.

Химиотерапия

Химиотерапията използва лекарствата за унищожаване на раковите клетки. Един или няколко химиотерапията лекарства могат да влязат през виена в ръка (венозно) или да се вземат перорално приложение. Комбинация от лекарства обикновено е в серия от лечение в продължение на няколко седмици или месеца с почивки между тях, за да пациентът може да се възстанови.

Прочети още  Метастази в белите дробове

При хора с белег рак на белите дробове химиотерапия може да се използва за облекчаване на болки и други симптоми.

Прогноза

В началния етап На заболяването е трудно да се определи. Ако има и най-малкото съмнение за развитието на рак на белите дробове, се е съветвал веднага да се насочи към доктор. Той ще ви предпише лечение, което ще помогне за намаляване на скоростта на образуване на болест, и ще бъде постоянно да следи състоянието на пациента.

Рак се лекува, ако се започне лечение навреме.

Не си струва да се отнася небрежно към здравето си. Трябва да се подчиняват всички съвети на специалисти и да се придържате към тях. И само тогава ще успее ако не се възстанови от заболяване, а след това я забави ход.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *