Рак на белия дроб при жените

Рак – едно от най-страшните болести на съвремието: всяка година с тази диагноза умират над 7 милиона души, а статистиката показва, че най-често срещаната форма е рак на белия дроб. Рискът от развитие на рак на белите дробове при мъжете е значително по-висока, отколкото при жените, но за популярността на дадено заболяване се среща при жените по-често, отколкото на други видове рак.

Причини за развитието на рак на белите дробове

Пушенето е основна причина за появата на ракови клетки. Над 80% от пушачите са изложени на развитието на патология, което има адекватно обяснение: тютюневият дим съдържа голямо количество канцерогени, които влияят на протеинови обвивки на ДНК и причиняват смущения в работата на гените. Колкото повече стаж като пушач, толкова съответно по-голям риск от развитие на рак на белите дробове.

Нездравословна екологична ситуация също е в състояние да провокира появата на рак. Азбестов прах, наличие на радон във въздуха, контакт с тежки метали (хром, никел, живак, олово и др), настаняване в промишлени райони или градове, където въздухът е силно замърсен с вредни емисии – тези и други причини често се празнуват като «сателити» онкология.

Увеличават риска от развитие на заболяването хронична патология, пренесени по-рано пациента заболявания на дихателната система. Факт е наследствено предразположение учени до края не е, въпреки това, съществува тенденция, според която хората, чиито роднини са се преместили рак на белите дробове, имат по-голяма вероятност от развитие на тумори, отколкото тези, при които такава патология сред най-близкото обкръжение не са идентифицирани.

Прочети още  Асцит в коремната при рака

Признаци за развитието на рака в ранен етап

Първият етап от развитие на рак на белите дробове е придружено от появата на новообразувания с размери не повече от 3-5 виж Симптомите на ранен етап не са ярките прояви, а защото не предизвикват у жените подозрения за развитието толкова тежки заболявания.

Сред отличителните черти на рака често се празнуват силна и продължителна кашлица, hemoptysis, дрезгав глас, умора, сънливост, болка в гръдния кош, повишена слабост, загуба на апетит, задух, рязко понижаване на теглото.

Да откриете за себе си по-горе симптоми, не бързайте да се диагноза «рак» – тези признаци са характерни за повечето респираторни заболявания, подобни симптоми откриваме, че по време на настинка и грип. Въпреки това това е един добър повод да се вслушат в своя организъм и при необходимост да се потърси помощта на специалист-онколог, своевременно да се започне лечение.

Лечение на

Основните методи на лечение на рак на белия дроб са хирургическа намеса, химиотерапия и лъчева терапия.

Хирургическа намеса се препоръчва при тази форма на рак, когато туморът има ясни граници и да бъдат премахнати наведнъж, заедно с лимфатическими възли. В зависимост от характера на тумора и неговата локализация се отстранява отделен сегмент на белия дроб или няколко парчета; при обширното разпространение лесно се отстранява изцяло.

Хирургическа намеса, може да се осъществи с прилагането на криотерапия (мутагенные клетки, изложени на замразяване с течен азот) и електрокаутеризация (подуване прижигается с помощта на електрически ток).

При сърдечна недостатъчност, патология на вътрешните органи, наличието на метастази и риск от разпространение на рака в съседните тъкани и органи хирургическа намеса могат да бъдат заменени с други форми на лечение или се проведе заедно с химиотерапия или лъчева терапия.

Прочети още  Таргетная терапия при онкологични

Химиотерапия

Този метод за лечение на онкологични заболявания включва интравенозно въвеждане в тялото на пациента на лекарства, потискат растежа на раковите клетки. Определяне на химиотерапията зависи от целта на лечението: за намаляване на размера на злокачествените клетки се извършва неоадъювантная химиотерепия точно преди хирургическа намеса; за унищожаване на останалите ракови клетки след хирургическа намеса или курс на лъчетерапия се прилага адъювантная химиотерапия.

Основната и, както показва практиката, най-ефективна форма на лечение е системна химиотерапия, давана за лечение на метастатичен форми на рак и извършвани на интервали от няколко седмици.

Лъчева терапия

При лъчетерапия раковите клетки са изложени на сфокусированному въздействието на гама-лъчи. Въздейства върху заразените клетки и тъкани, е възможно с помощта на външен източник отвън (дистанционно радиотерапия) или с помощта на специални вещества от вътрешността на организма. Вещество се имплантира в тялото на пациента и се намира непосредствено до раковите клетки (высокодозированная брахитерапия).

Диагностирование рак на белия дроб в ранна фаза позволява значително подобряване на шанс за положителен изход от лечението на болестта, но дори ако ракът е открит в по-късните етапи, той не трябва да се възприемат пациента като присъда. Модерни методи за лечение с всяка година се развиват и достигат до достатъчно добри резултати в купированиии онкологични заболявания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *