Рак на белия дроб, колкото е възможно да живее

За да се знае приблизителен период на преживяемост на болните с рак на белия дроб трябва да се вземат предвид много фактори, пряко влияещи на този процес. Важна роля тук играе и етап на развитие на заболяването, както и непрекъснатостта на тълкуване, и състоянието на имунната система на организма, а също така и психическа нагласа на пациента. Към днешна дата, постигане на високи нива на продължителността на живота и значително увеличаване на благоприятните прогнози на учените все още не са успели. Но, все пак съществува съществена зависимост на продължителността на живота на болни от множество околни фактори, по които може да се изгради прогнози.

Които оказват влияние върху продължителността на живот фактори

За да се диагностицира вероятния изход от тази болест, трябва да се вземат предвид редица околните фактори:

 • Вид рак на поражение. Независимо от разположението на клетките на микроскоп, туморът може да има силно или слабо разпространение.
 • Периода за откриване на рак на белите дробове. От време на диагностициране на заболяването зависи от степента на разпространение на злокачествени клетки.
 • Разработен метод на лечение и проследяване на реакцията на организма към него. Дистанционно тумора, без разпространение в други отдели на организма може да бъде признак за 5 – годишен срок на живот в 40% от случаите.
 • Възраст на болния. От млад организъм, толкова по-лесно той изпитва проведени манипулация.

Според статистиката, лице на възраст под 30 години, след хирургична намеса може да живее 4 години в 85% от случаите, при условие за откриване на тумори в ранните стадии на заболяването.

 • Скорост на разпространение на заболяването.
 • Наличието на други заболявания, изострят процеса и съкращава години от живота на пациента.
 • Индивидуалната реакция на организма на въведените в процеса на лечение на лекарства и терапевтични процедури.
Прочети още  Рак на белия дроб при жените

Продължителността на живота в зависимост от стадия на заболяването

Важен фактор при определянето на срока на живот е определяне на стадия на рака на белия дроб:

 1. При първия етап на размери образувания не превишава 3 см. Симптоми могат да бъдат незабележими, а проблясващи кашлица, недостиг на въздух и осиплость глас често остават без внимание нея болен. За този етап е характерно случайното откриване на огнища на раковите тумори. Оперативно лечение позволява на 80% от хората достигне 10 годишен праг на живот. След провеждане на оперативно лечение за отстраняване на белия дроб или на част от него, тази цифра нараства до 92%.
 2. През втория стадий туморът расте до 5 – 6 виж Може да настъпи частично разпространението на метастази в лимфни възли. На този етап и навременното провеждане на операция или химиотерапия позволяват заключване на 48% праг на оцеляване.
 3. В третия стадий туморът достигне 6 вж. Започва активен подобряване на процеса на метастаза в сърцето и много други органи. 23% преживяемост е характерно за немелкоклеточного рак, мелкоклеточная форма говори за 12% от прага на този показател.
 4. На четвъртия етап на засегнати други органи и туморът се разпространява извън белия дроб. Този етап не е съвместим с живота. Боли може да живее само на няколко месеца, по-рядко 3 — 4 месеца.

В последния стадий на заболяването лечението се извършва безполезно. Безсилни се оказват всички усилия на специалисти, въз основа на съвременни технологии. В организма, е неизбежно настъпват необратими патологични процеси.

Целия процес на лечение се свежда до облекчаване на състоянието на човека и до намаляване на неговата болка и травми. 5 — годишната преживяемост може да бъде само в 5% от случаите.

Общ статистически прогнози за оцеляване

В сравнение с други онкологични заболявания, ракът на белия дроб е най-тъжната статистика за оцеляване. Независимо от формата и стадия на немелкоклеточного рак на белите дробове е характерно:

 • 30% на пациенти с различни форми на заболяването могат да живеят след неговото диагностициране на минимум една година;
 • на всеки 10 от 100 пациенти проживут до 5 години след диагноза;
 • повече от 6 души (6%) проживут в продължение на 10 години, но не повече.
Прочети още  Плоскоклетъчен рак на белия дроб

В момента На поставяне на диагноза за мелкоклеточном образование в лек 2 от 3-ма души вече са големи щети в много органи. Дори и интензивно лечение може да гарантира оцеляването само на 5 болни от 100, след 5 години от живота си.

Към днешна дата прогнозите за оцеляване са минали пълен курс на лечение и химиотерапия на болни от разочароващи. Колкото по-рано успява да диагностицира и да се започне лечението на болестта, толкова по-голям шанс да живеят по-дълго при пациента се появява. Учените победи над създаването на действащи лекарства и провеждат различните проучвания в тази област. Може би в близко бъдеще успеят да подобрят нещата и да се удължи продължителността на живот на болния пациент все още по-значителна срок.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *