Рак лимфни възли в слабините: какви са симптомите при мъжете и жените?

Рак лимфни възли в слабините, в противен случай лимофма – сериозно онкологично заболяване, при което са засегнати клетки на лимфната система. Най-податливи на заболяване в напреднала възраст. За разпространението на новообразувания имунната защита пада рязко и пациентът могат да страдат дори от драскотини или вируса, които за здравия човек и изобщо няма да бъдат видими.

Етиологията на заболяването

Съвременната медицина все още не може да установи точните причини за появата на ракови клетки в организма, но призовава поредица от свързани с тях фактори, които, ако се вярва на статистиката, допринасят за образуване на тумори.

По степен на поражение на организма лимфому делят на два вида – първична и вторична. Начална тумор може да се появи вследствие на напреднала възраст, неуспешен наследственост, а също и поради силно понижение на имунитета. Освен това провоцирующими фактори се наричат често срещано поражение на организма от вируси (включително полово предавани болести, особено на ХИВ), излъчване на облъчване (включително и от честото намиране на слънцето), консумация на храни с високо съдържание на канцерогени и патология на ендокринната система. В групата на риска от хората, които са навършили 50 години, а също така и тийнейджъри и млади хора до 25, при това лимфом в слабините при мъжете възниква по-често, отколкото при жените.

Допълнително към причините може да се дължи на употреба на алкохол, тютюнопушене, работа в опасна среда производство. Късно раждане или усложнения по време на раждането също може да доведе до образуване на злокачествени тумори в слабините при жените.

Вторична степента на поражение се появява при разпространение на злокачествени клетки в организма заедно с лимфа.

Особености на развитието и на процедурата

В началния етап не може да бъде ясно изразени симптоми при юноши и възрастни. Рак може да започне без никакви признаци и видими причини. Да и оплаквания на пациента често се появяват далеч не веднага. Поради заболяване трудно се откриват на ранен етап, въпреки че скоростта на откриване и оказване на необходимата помощ са критично за успешното възстановяване. Често при пациентите се наблюдава увеличаване на лимфни възли, които може дори да не боли при натиск. Такъв симптом може да се свърже с много и различни заболявания. Прояви на тумора са сходни при мъже и жени, но също така имат и различия.

Прочети още  Плоскоклетъчен ороговевающий рак на лимфни възли

Основни симптоми:

 • Загуба на апетит и рязко намаляване на телесното тегло;
 • Постоянно разстройство на стомаха;
 • Повишаване на температурата без никакви външни причини;
 • Промяна в цвета на кожата, покриваща лимфни възли;
 • Чести инфекции;
 • Намаляване на нивата на хемоглобина, което допринася за усещането за постоянна умора и обща отпускането на организма.

Загуба на апетит – един от основните симптоми на рак на лимфни възли в слабините

При мъжете

При заболяване при мъжете допълнително се наблюдават:

 • Увеличаване на паховых жлези
 • Подуване на слабините
 • Студени тръпки и треска състояние

Понякога се проявява прекомерно изпотяване и остра промяна на теглото без външни причини.

При наличието на данни признаци на специалист може да предположи лимфому или лимфосаркому при мъжете в слабините.

При жените

Допълнителни симптоми на лимфом при жените:

 • Подуване в слабините, които обикновено не боли при натиск;
 • Болки в корема;
 • Постоянна умора и слабост;
 • Парене и колики в корема и крайниците;
 • Чувство за пренаселеност на пикочния мехур.

Болки в корема – един от симптомите на рак на лимфни възли в слабините при жените

Методи за диагностика

Установи точна диагноза може само специалист. Въпреки това, че-можем да видим и себе си. Например, не си струва да се забави да се отправят към вашия лекар при откриване на следните симптоми: хронична слабост, постоянно леко повишена температура (от 37,1 до 37,5), сърбеж и промяна в цвета на кожата, подвижни уплътнения в слабините, които в някои случаи и болка при натиск.

За диагностициране на заболяването се прилагат следните методи. Местен инспекция – лекар прощупывает лимфни възли, като се обръща внимание на усещанията на пациента, цвят, покриваща лимфни възли, кожата, както и плътността и подвижността на самите възли. Освен това пациентът се насочва за УЛТРАЗВУК. За потвърждаване на диагнозата се извършва биопсия лимфоузла, а ткже може да се направи изследване на костен мозък. Материал, получен с помощта на пункция сайт, насочена към цитологическое проучване. Има съмнения за онкологията, ако вие в организма на пациента лекарят може да уголемена версия на лимфните възли, за общ анализ на кръвта, а също и по биохимическому изследване на кръвта, след което при необходимост пациентът ще бъде изпратен за по-нататъшно проучване. За точно определяне на локализацията и разпространението на злокачествени образувания се прилагат рентген, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ.

Прочети още  Крупноклеточная лимфом: етиология, симптоматика, терапия

ЕХОГРАФИЯ – един от методите за диагностициране на рак на лимфни възли в слабините

След учения на резултатите от изпитванията, при наличието на тези симптоми при възрастни и тийнейджъри, а също така и по произтичащите черта специалист може да постави окончателна диагноза и да назначи необходимото лечение.

Начини за лечение

Има няколко начина за лечение на заболявания. Първо с лимфомой се опитват да се борят с помощта на химиотерапия, ако тя се окаже неефективно или след преминаване на курса се случва рецидив, тогава се използват други методи, като лъчева терапия и хирургична намеса. Също така, всички тези методи могат да се прилагат в комплекса, което ще увеличи шансовете за оцеляване на пациента. На пациента по време на лечението се предписва различни лекарства, които ще подкрепят имунната система, освен това, се препоръчва да се разнообразно и правилното хранене за допълнително усилване на опротивляемости на организма.

Хирургически

Злокачествените новообразувания са отстранени чрез хирургична намеса. Специалист иссекает и премахва засегнатата възел, както и тези, които се намират близо до него, за да се избегне рецидив и се налага повторна операция. Това е достатъчно пропусна само една клетка, така че болестта започва да се развива отново.

Системна терапия

Като системна терапия е показано интравенозно въвеждане на токсични вещества, които унищожават раковите клетки (химиотерапия). Ако нейната ефективност не е достатъчно – назначена операция. Химиотерапия, за съжаление, силно отрицателно въздействие не само върху засегнатите клетки, но също така и на здравите, че зле на имунитет и общото здраве на пациента. Така че допълнително за поддържане на тялото, назначени от различни витамини и имуномодулатори. Освен това, се препоръчва пълен отказ за пушенето и алкохола, а също така правилното и балансирано хранене. По такъв начин успяваме поне за малко да подкрепят отслабените защитна система на организма. Понякога даде един добър ефект на прочистване на кръвта и черния дроб, прилагани в комплекс с останалите дейности.

Прочети още  Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

Трансплантация

В редки случаи в допълнение към комплексната терапия може да бъде осъществено в трансплантацията на костен мозък. Това е много сложна операция, която, когато е подходящо донорском материал и успешното провеждане на избавя човека от рецидив на рак на лимфните възли не само в слабините, но и в други органи. Но такива операции не винаги са успешни, освен това имат предвид почти пълното унищожаване на имунитета, за да пересаженный мозък не отторгался от организма. Защото пациентът след подобна намеса остава в стерилни условия от реанимация още около половин година, докато имунната система не се възстанови до приемливо ниво и незначителни царапинки и вируси ще спре да бъде опасен за пациента.

Трансплантацията на костен мозък – един от възможности за лечение на рак на лимфни възли в слабините

Прогноза

При рак на лимфни възли в слабините, ако победи първично процентът на оцелелите пациенти е достатъчно висока. Най-добре се справят с болестта на подрастващите и младите хора, техните шансове за излекуване съставляват 95%. Тук честота на рецидиви е един случай на 10 пациенти. За възрастните хора прогноза за преживяемост по-долу, в това число и по причина на по-честа поява на усложнения и рецидиви.

Ако подуване на лимфни възли в слабините е вторична – шансовете да оцелее са намалени драстично. Тук много зависи от локализацията и степента на прогресия на първични злокачествени новообразувания. Когато раковите клетки попадат в лимфатичекую система, поради вече има в организма, злокачествени новообразувания, след което заболяването преминава в терминальную етап и най-вероятно неговото време ще свърши трагично. Така че в този случай усилията на лекарите са насочени към намаляване на выраженности симптоми на заболяване (особено за намаляване на болезнени усещания).

Важно е да запомните, че шансовете за оцеляване са в пряка зависимост от скоростта на откриване на болестта, затова е необходимо навреме да се проведат профилактични прегледи, за да не пропуснете появата на злокачествени образувания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *