Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

Рак на лимфни възли, в противен случай лимфом – появата на злокачествени клетки в лимфната система на организма. В човешкото тяло непрекъснато се случва смъртта на стари клетки и раждането на нов. Понякога само родени клетки израстват в злокачествени, започват да растат и да се размножават неконтролируемо, се превръща в тумор.

Причини за възникване на патологии

Причините за появата на рак все още не е точно установена. Въпреки това на базата на статистически данни отделят определени рискови фактори, при които хората се разболяват по-често. Това е на първо място намаляване на естествения имунитет при подготовката на всяка операция за трансплантация или просто поради заболяване. Важна роля играе и наследствената предразположеност. Тъй като мутировавшие гени, които могат да причинят тумор, може да се предава по наследство.

Най-често рак на лимфни възли се разболяват хората на възраст от 15 до 30-и след 50 години. Заболяването често се среща при европеоидной раса, а азиат, те почти не се разболяват.

Вируси, при унищожаването имунната система като ХИВ-инфекции или Спин също може да предизвика появата на, в това число и на злокачествени тумори. За жени вреден фактор могат да служат за късните раждания, след 35-годишна възраст. Освен това провокира появата на рак може да излъчване облъчване (например, често и продължителното на слънцето), работа с вредни химични вещества, вредни навици (наркотици, алкохол, табакокурение).

Видове рак на лимфни възли

Заболяването е от порядъка на тридесет разновидности. Въпреки това, че отделят само лимфому Ходжкина, а всички останали просто се нарича неходжкинскими, без да навлизаме в подробности класификация.

Лимфом Ходжкина. Лошо могат да бъдат планирани вид лечение на злокачествен тумор. При изучаването на засегнатата лимфоидната тъкан под микроскоп се откриват клетки Березовски-Штернберга-Рийд. Има няколко вариации на тази разновидности на болестта. Първият от тях, когато остава малко на лимфоцитите, но се наблюдава голям брой клетки на Березовски-Штернберга-Рийд. Вторият – когато лимфоидная плат прероден в фиброзное (доброкачествени) новообразование. Третият вариант ознаменовывается появата на необичайно голям брой възрастни лимфоцити. Четвърти вид – смесени.

Прочети още  Рак лимфни възли в слабините: какви са симптомите при мъжете и жените?

Неходжкинские лимфом – вид рак на лимфните възли, поради което се случват мутации на генетично ниво.

Именно тези мутации предизвикват в бъдеще злокачествени заболявания. Данни мутации могат да се предават и на следващите поколения, осигурявайки им лоша наследственост.

Сред неходжкинских лимфом също могат да се разграничат няколко подвида. Лимофсаркома – злокачествени тумори на кръвта, като се появява от лимфоидната тъкан. Отделят нодулярную лимфосаркому, диффузную лимфоцитарную, диффузную иммунобластную, диффузную лимфоплазмациатруню. Освен това има още и ретикулосаркома, лимфангиосаркома, лимфом Беррита, както и недифференцируемые видове заболявания.

Етап на развитие

Рак на лимфни възли, както и всяка друга разновидност на тази болест, се разделя на етапи:

 • Етап 0. Увеличени лимфни възли съвсем малко, че лесно се приема за проява на някакво друго заболяване. Откриване на рак на този етап е възможно само случайно, например, при преминаване профосмотра;
 • Етап 1. Новообразувания се локализират само в някоя област на местоположението на лимфни възли или в рамките на един вътрешен орган;
 • Етап 2. Патология се открива в няколко места, но от едната страна на диафрагмата;
 • Етап 3. Злокачествени новообразувания освен лимфни възли проникне в гръдния кош и коремната кухина;
 • Етап 4. Наблюдават метастази в далеч разположени вътрешните органи. Злокачественное разпространението на тумора става много бърз и агресивен. След настъпването на този етап обикновено живеят много кратко време, да се лекува заболяването на този етап всъщност е невъзможно. Раковите клетки засягат костите, мозъка, на различни вътрешни органи. Поради големия разпространение на заразените клетки операция вече действително е безполезна.

Разширение на шийката на лифоузел – клинично проявление на рак

Клинични прояви

Като симптомите на рак на лимфни възли са следните:

 • Прекомерно изпотяване;
 • Произволникът повишаване на температурата;
 • Сърбеж;
 • Болка в костите;
 • Нарушения на работа на белите дробове;
 • Увеличение на лимфните възли в слабините, в областта на шията, в мишници. Възли обикновено не боли при натиск, но и не намалява по размери с течение на времето;
 • Трудност с дишането;
 • Усещане за задушаване;
 • Черния дроб и далака също може да се увеличи по размер;
 • Рязане на загуба на тегло, без влияние на външни причини;
 • Болка в костите;
 • Анемия:
 • Слабост;
 • По-често срещано поражение инфекции;
 • Болки в гърба.
Прочети още  Крупноклеточная лимфом: етиология, симптоматика, терапия

Данни явления, които не винаги са признаци на точно рак на лимфни възли, но при наличието им струва възможно най-бързо да се обърнат към лечащему лекар. Окончателната диагноза, независимо дали онкология или не, да може да се постави само от специалист след получаване на всички необходими резултати от анализи и изследвания.

Да видим как изглежда ракът на лимфни възли могат да бъдат на снимката в интернет. Вярно препоръчително е да правим само на хора със стабилна психика.

Разглеждане на лимфни възли е един от начините за диагностициране на рак

Методи за диагностика

За това навреме, за да окаже на пациентите необходимата помощ, което искате да извършите диагностика, за да се изясни вида на болестта и степента на поражение на организма. За поставяне на диагноза се използват следните методи: проучване на пациента, проверка на лимфни възли (включително и ги простукивание и прощупывание), различни видове анализи на кръв, биопсия на засегнатите тъкани, цитологическое и гистологическое изследвания. Да се определи местонахождението и разпространението на злокачествени образувания в организма помагат за визуален контрол изследване, както и ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ.

За да се изясни локализиране и разпространението на злокачествени образувания в организма, се извършва ЕХОГРАФИЯ

Начини за лечение

Към днешна дата, прогноза за излекуване на ракови тумори на лимфната система е доста оптимистично. Лечението е напълно успешно, при условие, че заболяването се открие преди началото на третия етап. Шанс за възстановяване е доста висока, а рецидиви и усложнения се срещат само в една трета от всички случаи. Най-често болестта се връща в първите няколко месеца след провеждане на курс на лечение. В този случай се наблюдава следната закономерност – колкото повече време минава от момента на възстановяването, толкова по-ниска е вероятността за рецидив.

Голяма роля в прогнозата за оздравяване също играе локализация злокачествени новообразувания и възрастта на пациента. Така, при откриване на болестта в първия етап и оказването на своевременна помощ, оцелява около 90% от които са кандидатствали, на втория и третия този процент пада до показател в 40 – 60%, а на последната се равнява само на 10%.

Прочети още  Рак лимфни възли на шията: от видове, обща симптоматика, методи на лечение

Най-често се прилагат следните методи на лечение.

Хирургически

Най-ефективният метод – премахване на лимфни възли при рак. Тук засегнатите и близките възли се отстраняват от организма на пациента на хирургично. Важно е нищо да не пропускате, дори и от една мутировавшей клетки може да се развие нов тумор.

Химиотерапия

В повечето случаи позволява да се спре растежа на злокачествени новообразувания. Се състои в това, че на пациента се въвеждат интравенозно различни токсични вещества (обикновено, няколко парчета), унищожавайки раковите клетки. За съжаление, непораженные клетки също са изложени на този пагубен влияние. Ето защо, заедно с химиотерапия в комплекса също се провеждат различни мероприятия, които да помогнат за подкрепа на имунната система на пациента.

Химиотерапията в повечето случаи позволява да се спре растежа на злокачествени новообразувания

Облъчване

Най-често се назначава след операцията. Време на такава терапия – не повече от един месец, поради изключително вредно влияние върху организма като цяло. Лечение на метод за лъчетерапия е влиянието върху засегнатите клетки высокоэнергетическим радиация.

Също така и като методи на лечение понякога се прилагат биологична терапия и трансплантация на костен мозък.

При биологична терапия, на пациента се инжектират специални антитела, способни да се борят с раковите клетки по естествен път. За постигане на най-ефективни резултати биологична терапия най-често се използва в комбинация с химически.

Трансплантация на костен мозък понякога е необходимо след провеждане на химиотерапия, тъй като в резултат на това да се окажат унищожени не само злокачествените клетки, но самия костен мозък. А това значи, че тялото губи способността самостоятелно да произвежда еднакво елементи на кръвта (lactic, червените кръвни клетки и тромбоцити).

Освен изброените по-горе, съществуват и алтернативни методи на лечение, като прилагането на лечебни билки, хомеопатия и други. Но тези методи може да се използва само след консултация с лекуващия лекар и в съчетание с основната терапия. Понякога това помага за подобряване на ефекта от лечението. Но, въпреки това, без съвет със специалист да се прилагат някакви алтернативни методи е изключително, не е препоръчително. Самолечение в този случай може много бързо да доведе до летален изход.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *