Рак антрального отдел на стомаха

Тази разновидност на рака на стомаха се срещат най-често. Антральный отдел се намира в долната част. Именно тук хранителна маса се превръща в тесто на малки частици, за да продължи безпрепятствено да попаднат в 12-перстную черво. Лечението на заболяването е възможно, но прогнозата е по-благоприятна, отколкото преди това е било установено.

Функции и локализация антрального отдел на стомаха

Антральный отдел на стомаха, не участва в процеса на храносмилането той е разположен в самото подножие на органа и се занимава с метаморфоза на хранителната маса в оръфано сноп от частици, не по-големи от 2 мм. След това тези частици тръгват по-нататък в дебелото черво. В този отдел могат да се появят различни заболявания – ерозия, гастрити, язви и злокачествени новообразувания. В групата на риска от хората, навършили 50-летннего възраст. Особено мъжете, тъй като те се разболяват по-често от жените.

Етиологията на заболяването

Точните причини за възникване на ракови тумори все още не са монтирани, но, въпреки това, експертите определят някои предрасполагающие фактори. Един от основните счита за хранене, а именно употребата на големи количества мазни, пържени, пушени и твърде солена храна. Пушенето и злоупотребата с алкохол също увеличават риска от разболяване.

Освен това, известно е, че най-често рак на стомаха възниква носители на бактерията хеликобактер пилори, тя също присъства в повечето отдалечени на злокачествени тумори на този орган. Тази бактерия може също да предизвика гастрит и язва, които понякога се прераждат в рак. Има някаква взаимовръзка и между вируса Эпстайна-Barra и появата на стомаха злокачествени клетки.

Специалистите също така са установили списък на преканцерозни заболявания, към тях се отнасят: коллезная язва, полипи и полипоза на стомаха, ригидный антральный гастрит. В редки случаи на рак може да се появи и при плосък дпх, атрофическом гастрит, болест на Менетрие, злокачествена анемия и след извършване на операция на стомаха.

Класификация форми на рак антрального отдел

Има няколко разновидности на рака на този отдел на стомаха.

Аденокарцинома

Най-честият вид тумор, от всички случаи на рак антрального отдел на стомаха 90% процента се падат именно на този сорт. Този тумор се формира от железисто-тканных структури.

Солиден рак

Случва доста рядко, злокачествени клетки притежават нежелезистым постройка.

Скирр

Най-редки видове. Появява от соединительнотканных елементи.

Въпреки изброени разновидности, рак антрального отдел на стомаха има и редица общи признаци: агресивно продължение на бързото появяване на метастази и липсата на ясни граници злокачествен образование. Поради това шансът за рецидив, дори и след операцията, остава доста високо, така че повечето случаи завършват трагично.

Прочети още  Метастази при рак на стомаха: кои органи са засегнати по-често?

Симптоми и прояви

За разлика от други видове рак, този вид на рака се проявява достатъчно бързо. Списък на най-често срещаните симптоми:

  • Подуване на корема;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Киселини в стомаха;
  • Постоянно чувство прелива стомаха;
  • Неприятно миришещ като оригване.

Подуване на корема, гадене, повръщане – един от симптомите на рак на антрального отдел на стомаха

Първо, тези симптоми се появяват рядко, само след прием на мазна храна или употребата на алкохол. Но след това към тях се прибавят болки в корема и повръщане.

При спазване на специална диета може да дойде облекчение, но това не означава, че пациентът се е възстановил, и в неговото тяло повече няма злокачествени клетки. Така след стихания на симптомите е важно да се продължи лечението, до пълното възстановяване или етап на трайна ремисия.

В някои случаи пациентите се чувстват съвсем добре на празен стомах, но тяхното състояние се влошава след консумация на храна, а вечер се появява повръщане, след което преминават неприятни симптоми.

При по-нататъшно протичане на заболяването се наблюдават следните признаци: загуба на апетит, а понякога и изобщо отказ от прием на храна, което води до рязко намаляване на теглото, общо изтощение на организма, а също и повишена раздразнителност.

Ако злокачественное образование не предизвиква запушване на червата, а след това пациентите могат постоянно да се чувства глад. Те не могат да яде, без значение колко яде и при това не поправляются. Такива болни често ходят до тоалетна, от тях течни изпражнения, в който видими частици от несмляна храна.

Освен по-горе на по-късен етап може да се появи треска, повръщане с кръв, изпражнения с цвят на катран, и внезапно повишаване на температурата.

Поради тумор може да намалява размера на стомаха. В този случай пациентът се чувства ситост дори много малко количество храна, тежест след нахранване, распирание и натиск върху корема.

Диагностика

Основният метод за диагностика на този вид патология – визуален контрол на проучването. Предположи, наред ще помогнат за изследвания на кръв, урина и изпражнения, и окончателно да потвърди или опровергае диагнозата може да биопсия (изследване на тъкан, взета от засегнатото място). Да се определи степента на распространений новообразувания е възможно с помощта на ендоскопия.

За съжаление, често рак на антрального отдел на стомаха в ранен стадий не притежава ярко изразен симптоматикой, така че е лесно да се приемат за други ЧРЕВНИ заболявания. Но в крайна сметка ние обърнал за помощ на пациента най-често се открива вече стартира етап на развитие на рак. При това се наблюдават силно изтощение, сериозни нарушения на храносмилателната система и значителна загуба на тегло. На този етап На тумор и метастази може дори да се усети.

Прочети още  Продължителността на живота при неоперабельном рак на стомаха

Рентгенови лъчи – един от най-честите методи за диагностика на рак на антрального отдел на стомаха

За изясняване на данни за локализиране на разпространението на тумори често използват ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ, ангиографию, лапароскопию, сцинтиграфию на скелета.

И пациентите могат да бъдат възложени за проучване на стомашния сок и периферна кръв за наличие в тях специални онкомаркеров, те кара да се подозира злокачественное образование. За окончателно потвърждение или опровержение на диагнозата от специалист в повечето случаи може да се даде само след извършване на биопсия.

Начини за лечение

Съвременната медицина предлага няколко начина на лечение от тази разновидности на рак. За всеки конкретен случай начин на лечение се определя от лекуващият лекар.

Оперативно лечение

Най-често използван и най-ефективен метод на лечение. Хирургическа намеса е от два вида – радикално и палиативно. Радикалният метод предполага пълно отстраняване на тумора, както и на близките на здрави тъкани, както понякога все още и околните лимфни възли. Това се прави за намаляване на риска от рецидив на заболяването.

По време на радикалния метод най-често (около 60% от пациентите), премахване на стомаха напълно, както и близката фибри и се намират в засегнатата регион лимфни възли.

Хирургическа намеса, най-често използван метод за лечение на рак антрального отдел на стомаха

Палиативно намеса се извършва в случаи, когато обичайната операция не може да изпълнява. Той се използва за облекчаване на състоянието на пациента, по-рядко при усложнения и за да се подобри качеството на тумори. Ако има метастази в далечни органи, тези органи също се изтриват. Понякога в името на намаляване на риска от рецидив се премахва целият лимфен апарат и това повишава процентът на оцеляване на една четвърт.

След отстраняване на част от стомаха останалата част се свързват с червата, ако органът премахнати напълно, след което хранопровода се свързва с червата директно.

Радикално отстраняване на тумора може да доведе до излекуване на пациента, ако той е нормалното състояние на имунитет няма метастази в далечни органи. Ако операцията се провеждат по някаква причина, е невъзможно, тогава се използват лъчетерапия и химиотерапия.

Лъчева терапия

Този метод е насочен към унищожаване на злокачествените клетки, чрез излагане на радиация. Дозировката и продължителността на курса на лечение взима специалист в зависимост от вида и разпространението на тумора. Това е добър начин да уведоми разпространението на метастази и да се избегне рецидив на заболяването в бъдеще. Но, за съжаление, здрави клетки също са засегнати, така че при преминаване на курс на лъчева терапия на пациента понякога могат да измъчва гадене и повръщане. По тази причина се провежда допълнителна терапия, която е насочена към повишаване на имунитета на организма и затова е много важно правилно и балансирано хранене по време на лечението, за да подкрепят отслабва тялото още и по този начин.

Прочети още  Диагностика на рак на стомаха: пълен набор изследвания

Химиотерапия

В този случай раковите клетки се унищожават с помощта на интравенозно отнасяне или поглъщане на определени токсични продукти. Лекарствени средства е предписал лекарят. Може да се използва като едно лекарство, така и на техните комбинации, тъй като раковите клетки много бързо развива резистентност към отрови. Важно е да запомните, че при химиотерапия страдат не само засегнатите клетки, но и здравите, така че по време на това лечение са необходими допълнителни дейности, насочени към поддържане на имунната система на организма.

Химиотерапия при рак антрального отдел на стомаха се извършва преди и след операция от

Тази терапия може да се извършва както преди, така и след операцията. Най-често се нуждаят няколко курса, тъй като ракът антрального отдел на стомаха е изключително агресивен и след като се възстановява, дори ако това е операция за радикално премахване на тумор, често се случват рецидиви.

Прогноза

Както и в случая с други видове злокачествени новообразувания прогнозата на заболяването зависи от степента на откриване на заболяването и от скоростта на оказване на помощ на пациентите. Колкото по-рано е била открита туморът, толкова по-лесно и от нея да се лекува. Въпреки това, рак на антрума по-опасно други разновидности, тъй като има бързо и агресивно продължение. Освен това, дори пълно премахване на тумора, околните здрави тъкани и лимфни възли не гарантира липса на рецидиви в бъдеще.

Най-често туморът е на всеки от отделите на стомаха се открива в последните стадии, когато вече е късно извършва хирургическа намеса, или то просто е безсмислено, поради метастази в далечни органи. Процента на преживяемост при тези случаи е около 20%.

Приблизителната статистика на преживяемост в зависимост от откритите етап изглежда така:

  • Етап 1: 80 – 90%. Обаче в началния етап на откриване на тумора може да бъде само случайно;
  • Етап 2: до 60%. Дори на този етап ракът се открива само при 6% от пациентите;
  • Етап 3: до 25 %;
  • Етап 4: до 5%.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *