Рак 4 степен с метастази колко живеят

Рак – най-страшното заболяване на нашите времена. Много хора започва паника, когато им съобщават диагноза. Винаги обаче болните искат да получат информация за това колко им остава да живеят.

Обща информация

Сухата статистика не дава точен отговор на въпрос. При такова заболяване трябва да се вземат предвид множество фактори. Това се случва и така, че хора да умират не от рак. Важна роля играе локализация на заболяването.

За да се вземат предвид всички фактори, трябва да научат повече за болестта, колкото е възможно повече. Медицината напредна, но лечението на онкологични заболявания на практика стои на едно място. Лекарите не могат да открият причините, както и това, защо се случва поражението отдалечени органи. Най-вероятната и често срещани причини:

 • вредни навици;
 • наследственост;
 • външни фактори (радиация, работа в химическата област).

Степен на рак

Заболяването има 4 етапа:

 1. На този етап е благоприятна прогноза. Проблемът се състои в диагностициране на ранен етап. Симптоми няма.
 2. Втората и третата степен също се поддават на лечение. Туморът може да се оперира пациентът може лесно да се победи болестта.
 3. Четвъртият етап на най-stty. Новообразование засяга тъкани, нека метастази. Операцията е неефективна.

Така че, рак степен 4 е последната стъпка на развитие на тумора. Процеси активни и необратимы, въпрос на разпространението на метастази в следващите и дори далечни органи. Поражението улавя костни тъкани и лимфната система.

Прочети още  Таргетная терапия при онкологични

Локализация на тумора и продължителността на живота

Рак на простатната жлеза

Излиза от семенните мехурчета, улавя лимфните възли, засяга пикочния мехур, дебелото черво, кости, понякога белите дробове и черния дроб. Методика на лечение се отразява на продължителността на живота (лъчева терапия, хормонална или всичко е в комплекса).

Оперативно лечение гарантира живота от една до три години, по – рядко- повече от три години. 30% — е процента на преживяемост след пет години. Добро настроение, играе роля, тъй като самовнушение – до края не проверената нещо. Вълнение правят продължение на тежки заболявания, може да влоши ефекта на лечението.

Рак на гърдата

Засяга лимфните възли (подмышечный и ключичный), бронхите, белите дробове, черния дроб и стомаха (не винаги). Лечението се провежда химиотерапия, въпреки това по-ефективно лъчевата. Пет години живеят повече от 15% от жените, може да има живот и след 5 години от поставяне на диагнозата.

Тук всичко зависи от възрастта, приемането на организма от лекарства. Това още веднъж доказва, че при такава диагноза комбинация от лекарства дава добър резултат.

Ракът на шийката на матката (лигавицата на матката)

Метастази отиват в пикочния мехур, дебелото черво. След 5 години оцеляват по-малко от 15% от жените.

Рак на черния дроб (цироза)

Най-ниска преживяемост и малка продължителност на живота. Тези, които са живели 5 години, общо 6%.

Рак на белия дроб

Поражението тумор се случва напълно, метастази отиват в сърцето, някои в бъбреците, лимфните възли и черния дроб.

Такава диагноза е най-неблагоприятно, съответно и оцеляването ниска, около 2 месеца. Ако на пациента по-малко от 30 години, шансовете се увеличават с до 10%.

Прочети още  Рак на устните

Рак на стомаха

Продължителността на живота е 15-20%. Заболяването се откриват късно, лечение то вече не е предмет.

Рак на панкреаса

С такава диагноза на болните живеят малко. 5 години по – малко от 5%.

Рак на дебелото черво

Само 8-15% доживяват до 5 години след обявяването на диагнозата.

Лечение на рак

Степента на успех зависи от степента, локализацията на тумора и настроението на пациента. Се прилагат следните методи:

 • Химиотерапия. Прекара няколко цикъла химия. Съвременната практика ви позволява да въведете средства чрез артериальный съд, в следствие на което намалява тяхната токсичност и се повишава ефективността.
 • Лъчева терапия. Прилага се за форми, които не може да се оперира. Рентгенови лъчи убиват злокачествени клетки. Възможно е в няколко варианта: дистанционно (контакт с кожата), егн (са наложени специални плочи), брахитерапия (инжектира лекарството в зоната на растежа на тумора). Последният метод печели пред останалите е, че стеснява областта на облъчване.
 • Радиохирургия. Роботизирана инсталация действа в посока на огнището на гама-радиация.
 • Имунотерапия. Пациентът приема моноклонално лекарства, които повишават специални защитни способности.
 • Експериментални начини. Въвеждане на нови средства в фармакология (например, противоракови ваксини). Пациентът се изследва странични действия, му съобщават за риск. Понякога този вид лечение – единствена надежда за спасение.

Така че, на въпроса «колко може да се живее, с рак на 4 етапа», може да се отговори въз основа на няколко фактора: наличието на хронични заболявания, възрастта на пациента, когато е започнало лечение и диагностицирани заболяване, а също е важно е, какво е било лечението. В статията са дадени процентите на преживяемост при различни локализация на тумора.

Прочети още  Метастази в лимфоузлах

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *