Противоречи ли лечение на глиобластома и колко лошо диагноза?

Глиобластома – много сериозна диагноза, тъй като туморът е различно изразен злокачествени характер. Нейният източник са на глиални клетки нейроглии. Предвид тяхната агресивност, той много лошо се поддават на лечение.

Причини за възникване

Какво точно става причина глиобластомы, не може да се каже нито лекарите, нито учени. Но изучаването на този въпрос, могат да се определят факторите, които, така или иначе, могат да увеличат риска от рак. Към тях се отнасят:

 • Генетично предразположение. Лица, членове на семейството, които вече са се занимавали с глиобластомой мозъка, трябва особено отговорно се отнасяме към здравето си;
 • Въздействие на радиация, електромагнитни лъчения;
 • Контакт с вредни за организма вещества. Те включват в себе си различни химически съединения, тежки метали, канцерогенни и други токсични вещества;
 • Вредни навици: тютюнопушене и алкохол;
 • Инфекциозни заболявания. В период на обостряне те имат по-голяма тежест на тялото, в резултат на което може да се превърне в ръст на патологични на раковите клетки;
 • Наличието на доброкачествени новообразувания в областта на мозъка. Това могат да бъдат астроцитом и глиоми.

Пушенето може да стане причина за появата на глиобластомы

Трябва веднага да се отбележи, че за диагностициране на глиобластому могат във всеки човек, независимо от възраст и пол. Но има и група в риск. Към нея се отнасят мъжете на средна възраст, около 45 до 60 години. Точно за тази категория от хора представляват абсолютно мнозинство от случаите.

Характеристики на патогенезата

Растежа и развитието на раковите клетки при глиобластоме се случва предимно в две части на главния мозък: предна и времеви. Туморът засяга мозолистое тялото на мозъка, засяга малкия мозък, на багажника, постепенно се разпространява и в двете полукълба. В редки случаи на рак поддържаме широк диапазон и гръбначния мозък.

Патологични клетки достатъчно бързо растат. Някои от тях се отнасят към категорията на гигант. Тяхната функция е наличието на няколко ядра.

В процеса на развитие на тумора се случва пълна промяна на кръвоносните съдове на мозъка, а също и в главата се образуват некрозные парцели.

Видове глиобластомы

Основна класификация предполага разделение на глиобластомы на хистологични характеристики. В този случай се открояват 4 основни вида:

 • Мултиформен. Това е най-често срещан тип сред първоначалните интракраниална тумори. Тя се различава много различни клетки и тъкани, отличаващи се с повишена пластичност, и способни да формират нови структури;
 • Гигантоклеточная. За този вид са характерни най-големи патологични клетки с множество ядра в състава му;
 • Глиосаркома. Тя се формира в рамките на централно-нервната система. Освен самите клетки глий, тумор съдържа в себе си саркоматозные компоненти;
 • Эпителиоидная. Този вид се състои от достатъчно големи эпителиоидных клетки.
Прочети още  Предна менингиома: утешителен ли прогноза?

Още една класификация се базира на формата на клетките:

 • Полиморфноклеточная. В този случай в структурата на тумори клетки се различават помежду си форма, а също и размер;
 • Изоморфноклеточная. Всички клетки имат единна форма.

Глиобластому на главния мозък също, както и други видове тумори могат да бъдат разделени на:

 • Първоначалната. Възниква самостоятелно от тъканите на мозъка;
 • Вторична. Става в резултат на вече съществуващите в организма на тумори и техните метастази.

Без съмнение, от вида на тумора глиобластомы ще зависи по-нататъшното лечение и евентуален прогноза.

Прояви на симптомите на патологията

Симптоми глиобластомы обикновено са свързани с увреждания на централна нервна система. Към тях могат да бъдат отнесени:

 • Повишаване на вътречерепното налягане;
 • Виене на свят;
 • Обща слабост на организма, бърза умора, сънливост;
 • Главоболие. Те имат нарастваща характер. Придружава пациента в продължение на целия ден, при това особено се засилват по време на сутрешната, след събуждане;
 • Гадене и рвотные желание. На тях може да предизвика дори такова обичайно нещо като вода.

Виене на свят и главоболие – едни от възможните симптоми при глиобластоме

Тези симптоми от общ характер, могат да бъдат допълнени и по-специфични проявления. Сред нито може да бъде идентифициран:

 • Общо с движения на крайниците. Това може да бъде пареза или дори парализа на мускулите;
 • Понижаване на чувствителността;
 • Нарушение на зрението и слуха;
 • Влошаване на паметта, концентрацията и речта;
 • Спазми;
 • Забавяне;
 • Халюцинации.

При пациенти също могат да бъдат наблюдавани нарушения в работата на различни органи и системи, например, сърцето или белите дробове.

По отношение на растежа на тумора, той все повече сдавливает в близост се установят тъкан и мозъчните центрове. В тази връзка посочените симптоми стават все по-изразени. Един от най-опасните проявления е в кома.

Методи за диагностика

На първичния преглед, лекарят оценява външно състояние на пациента, неговите рефлекси и проучване на анамнеза. Самият болен трябва да каже на тези симптоми, които при него са налице и как те се проявяват. Определяне на рак на мозъка на обичайния прием на лекар не е в състояние, но може да предположи. За да потвърди или разсее съмненията, на пациента се предписват следните диагностични процедури:

 • Компютърна и магнитно-резонансната томография. Те позволяват не само да открият новообразование при наличието му, но и предварително да се оцени неговата структура и степента на поражения в съседство, разположени тъкани;
 • Ангиография. Този вид изследване е насочен към оценка на състоянието на кръвоносните съдове на главния мозък. Обикновено се използва ангиографию непосредствено преди хирургическа намеса;
 • PET-CT. Модерен метод, който позволява опознаването на функционалната активност на мозъка;
 • Биопсия. Това е най-информативен метод за диагностика глиобластомы мозъка. Той предполага взимането на проба тумор на образованието и изучаването му в лабораторни условия. В някои случаи биопсия може да бъде невъзможен, а причината за тази труднодоступная локализация на тумора.
Прочети още  Отстраняване на тумори на мозъка и последваща рехабилитация

ЯМР – един от методите за диагностика на глиобластомы

Според резултатите от проведената диагностика лекар е предписал за необходимото лечение. При това са взети предвид много фактори, като например естеството на самото патологичния процес и индивидуалните особености на организма на пациента.

Начини за лечение

Предвид изключително злокачествен характер глиобластомы, лечение не винаги е в състояние напълно да освободи пациента от нея. Основните цели на терапията са:

 • Спиране на растежа на раковите клетки;
 • Намаляване на размера на тумора;
 • Отстраняване на болезнените симптоми на пациента.

Лечението е задължително да има комплексен характер, в противен случай, вероятността за положителен резултат е много малка.

Хирургично лечение

Операцията е радикална, но най-ефективно решение за борба с тумора. В идеалния случай се подразбира пълно отстраняване на глиобластомы. При това трябва да захватываться част от здрава тъкан, за свеждане до минимум на риска от рецидив. Но, за съжаление, новообразование може да се намира в труднодоступном място или да обхваща жизнено важни участъци от мозъка. В този случай на пълна резекция не винаги е възможно. Всичко, което остава, е хирург, е да опитате да премахнете възможно най-голяма площ на тумора.

Хирургическа намеса, е един от начините за лечение на глиобластомы

Операция има своите особености. Тъй като глиобластоме характеризира с размити граници, които често се губят на фона на оттекшей тъкан на мозъка, лекарите се прилага методът на луминесцентно разпределение на раковите клетки. За това на пациента за няколко часа преди операцията дават специален препарат с протопорфирином в състава. Именно той започва постепенно да се натрупват в патологични клетки, което ги прави по-различни. Хирургът извършва операцията на мозъка, опитвайки се да премахнете колкото се може повече засегнатите тъкани. За да оцените крайния резултат, на пациента се предписва на магнитно-резонансната томография.

Химиотерапия

Химиотерапия, като правило, се извършва след операцията за отстраняване на тумора. Тя е насочена към унищожаването на останалите в организма ракови клетки. За това на пациента се предписва на мощни лекарства, в основата на които е темозоломид. Дозировката на лекарства и срокове на лечение, назначени във всеки случай поотделно.

Лекарят задължително се избира и поддържащо лечение, защото химиотерапия оказва много по-голяма тежест на тялото и води до различни странични ефекти. Това е особено важно за малките пациенти, тъй като те имат по-уязвима имунна система.

В случай на рязко влошаване на състоянието на пациента, лекарят може да спре химиотерапия, намаляване на дозата или напълно да замени лекарствата.

Лъчева терапия

Лъчева терапия се предписва и вече след операцията. Понякога тя и не замества хирургическа намеса. Това се случва тогава, когато глиобластома е неоперабельной или неговото премахване, опасно за живота на пациента.

В този случай не се прилагат лекарства, както и специално оборудване. Неговата цел също е да се разграждането на останалите ракови клетки. Средно курс трае около година и половина месеца.

Прочети още  Рак на гръбначния мозък

Лъчева терапия, както и химиотерапия, често е придружено от неприятни странични ефекти. Обикновено това е слабост на организма, гадене, повръщане, загуба на коса.

Други методи

Съществуват и други методи за борба с малигнен тумор на мозъка. Сред тях може да изберете:

 • Криохирургию. В този случай се извършва замразяване на патологични клетки, което допълнително води до тяхното унищожаване;
 • Фотодинамическую терапия. Той предполага въздействие специално на лазерно оборудване на тумора;
 • Таргетная терапия. Това е модерен експериментален начин, който е в използването на биологични;
 • Кибер нож. Метод, подобен на лъчева терапия, но е по-лек. Не изисква хоспитализация на пациента.

Много от пациентите се опитват всички възможни начини в борбата с рака на мозъка и не рядко са се обърнали за помощ към народната медицина. Има много различни рецепти. Примери могат да служат:

 • Сок от ряпа с малко сол;
 • Отвара от сибирски шишарки;
 • Тинктура от малкия винка.

Също така е на мнение, че модифицирана диета, която включва голямо количество мазнини и най-малко въглехидрати, допринася за намаляване на тумори и повишава ефективността на провежданата лечение с медикаменти и лъчева терапия.

Прогноза

Глиобластома мозъка – един от най-тежките диагнози. За съжаление, прогноза при него най-често е отрицателен. Лекува болестта е много трудно и дори успешно се проведе операцията не гарантира пълно възстановяване. Но не се отчайвайте, защото има и реални случаи, при които пациенти успя да победи тази ужасна болест.

Според статистиката, средната преживяемост при този вид тумори, е около 2-2,5 години. Живее повече от 5 години са само 10% от възрастните и 25% от малките пациенти.

Прогноза при глиобластоме доста условен, защото върху него влияят множество фактори. Така, например, стандартното лечение на един вид тумори при различни пациенти може да покаже различни резултати. Това е свързано със състоянието на имунната система на болните, както и тяхната реакция на проведена процедура.

Профилактика

Да се предскаже появата на рак на мозъка не е възможно. На първо място това е трудно неизследван напълно этиологией заболявания. Всичко, което можете да направите в този случай е, че е за извършване на превантивни мерки от общ характер:

 • Спазват здравословен начин на живот, отказ от вредни навици;
 • Избягвате различен вид на радиация, особено, ако те имат радиация характер;
 • Не се поддаде на стресови състояния;
 • Не се свързват с вредни вещества химически произход;
 • Не тече инфекциозни процеси в организма.

При поява на тревожни симптоми, например, често главоболие или нарушение на речта и зрението, е важно веднага да се обърнете към вашия лекар за съвет. Само така може да разкрие глиобластому на ранен етап.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *