Противопоказания за химиотерапия: основни причини

Противопоказания за химиотерапия се развиват в резултат от наличието на хронични заболявания и заболявания, при които всички химиотерапевтические лекарства ще има повече вреда, отколкото полза. Преди назначаването на курса антитуморни терапия, на пациента внимателно обследуют, което е необходимо за откриване на възможни усложнения. Дори и най-здрав и силен организъм страда от химия, а при наличие на противопоказания може да се развие преждевременно смъртоносни резултати.

Принципът на въздействието на химиотерапията върху организма

По своята същност химиопрепараты са отрови, с помощта на които се унищожават раковите клетки. Това се постига за сметка на нежеланите въздействието на лекарствата, която се осъществява в няколко етапа:

 1. Разрушават обвивката на клетъчните структури, промяна на формата на клетките и размер.
 2. Инхибира процесите на делене и ги правят невъзможни, въвеждане на корекции в работата на ДНК молекули, което ги прави дефектни.
 3. Нарушават всички обменни процеси вътре в клетките, което води до не-жизнеспособност.

Принципът на въздействие върху организма може да има две посоки, което се дължи на особеност на лекарства:

 1. Цитостатический – лекарства от тази група забавят процесите на делене на раковите клетки, което помага да се забави развитието на тумор на процеса. Тази химиотерапия е насочена към намаляване на агресивност на тумора, докато не ще има ясен план за по-нататъшно лечение. Този метод е ефективен пред трансплантацией на костния мозък и като палиативно лечение.
 2. Цитотоксический – лекарства от тази група притежават свойства не само нарушават обменните процеси в раковите клетки и пречи на тяхното възпроизвеждане, но и допринасят за тяхното пълно разделяне. Механизмът на действие се дължи сложен процес на потисничество и унищожаване на онко клетки.

За съжаление, всички химиотерапевтические лекарства, независимо от групата и механизъм на въздействие, не са способни да действат избирателно. Дори и най-иновативни технологии не позволяват да се въздейства върху раковите клетки избирателно, без това да повлияе на останалата част на здравите клетки на организма. Това на свой ред създава редица патологични последици, които се проявяват под формата на странични реакции:

 • силно гадене, повръщане, разстройство на стола;
 • пълна липса на апетит;
 • намаляване на подвижността;
 • мускулни болки;
 • силно виене на свят и мигренеподобные болки в главата;
 • сънливост и слабост;
 • нарушаване на работата на отделните органи и системи;
 • кома.
Прочети още  Хемоглобина след химиотерапия: причини за намаляване и методи за нормализиране на показателите

Силно гадене, повръщане, разстройство на стола – странични ефекти от химиотерапия

Най-опасното следствие на химиотерапия е смъртоносни изход, когато човешкото тяло не е в състояние да се справят с высокотоксичным въздействие. За да се избегне преждевременна смърт на пациента предварително се приготвя за химиотерапия, оценка на възможните рискове и последствия, което помага да направите прогноза, както и да се предвидят рамките на рехабилитационен период.

Подготовка за химиотерапия включва пълно медицинско изследване, което помага да се определи «по-слаби» места на организма, които са хронични заболявания и нарушения в работата на органи и системи. В някои случаи химиотерапията не може да се използва за причина за развитие на противопоказания. Ако рискът очакваната вреда над потенциалните ползи, а след това се борят с раковите клетки водят на място или се дават на тялото отсрочка, докато основните му функции е да не дойде в нормално състояние.

Видове противопоказания за провеждане на химиотерапия

Има два типа на противопоказания, които изключват възможността за провеждане на химиотерапия:

 1. Относителни – се основават на ниски показатели на кръвта или нарушава работата на помощни органи, което може да се поправи в рамките на определен период от време с помощта на медикаментозна терапия. На пациента се дават почивка, докато всички показатели не отговарят на пределно допустими норми, разрешени за провеждане на химиотерапия.
 2. Абсолютни – са както наличието на сериозни отклонения в формата на хронични заболявания и автоимунни процеси, състоянието на които е невъзможно да се контролира. На пациента се назначава от палиативни терапия, насочена към облекчаване на състоянието. По-нататъшното лечение на рак с химиотерапия невъзможно по показания.
Прочети още  Температурата след химиотерапия: причини и методи за премахване на

Относителните противопоказания се основават на ниски показатели на кръвта

Абсолютни и относителни противопоказания са идентифицирани по време на комплексно изследване на пациента.

Относителни противопоказания

Отклонения, които могат да се премахнат с помощта на различни начини, смята, че:

 1. Иммунодефицитные състояние – се отстраняват с помощта на въвеждане на иммуностимуляторов, способни подобряване на естествените защитни свойства на организма.
 2. Нисък хемоглобин – купируется с помощта на нормализиране на храненето и преливане на кръв, обогатена эритроцитами.
 3. Високите стойности на левкоцитите – елиминира чрез филтриране на собствената си кръв, течаща през специален филтър, задържащ изключително лейкоцитарные клетки.
 4. Ниските стойности на тромбоцитите – нормализира обмяната на веществата с помощта на преливане на тромбоцитарной маса или обогатяване на собствените кръвната плазма тромбоцитами.
 5. Ревматоиден артрит – намаляване на езика се извършва с помощта на комплексно лечение.
 6. Възраст след 55-годишна възраст – състояние на пациента може да се стабилизира с помощта на поддържащи лекарства, нормализующих показатели на кръвта, налягане и работата на всички вътрешни органи.
 7. Използването на антиепилептични лекарства и други медикаменти, на постоянна основа, че е недопустимо, като същевременно въвеждането на химията – на пациента се предлагат за известно време да се откаже от приемането на обичайните лекарства, купируя всички видове пристъпи, тъй като те възникнат.
 8. Наличието на респираторни заболявания и на заболявания в остра форма – предписват комплексно лечение, с помощта на който болестта лекува, след което се предписва на химията.

Тялото на пациента, трябва да бъдат подготвени. При наличието на различни възпалителни процеси и заболявания на имунната система патологично спокойна, че няма да позволи да се борят с последиците от химия.

Абсолютни противопоказания

Категорично е забранено да се използва химиотерапия, при наличието на такива заболявания, като:

 1. Хронични заболявания и патологии на развитието на черния дроб и бъбреците, тези органи ще бъдат изложени на повишено натоварване при извеждането на химиопрепаратов от тялото си, а при наличието им затрудненной работа без товар, това може да доведе до пълния им отказ и смъртоносни резултати.
 2. Хронични възпалителни процеси в организма, които не се поддават на лечение – под въздействието на химията защитните свойства на организма рязко намаляват, което може да доведе до увеличение или намаляване на възпалението.
 3. Бързото влошаване на състоянието на пациента, който се намира на уреди изкуствено поддържане на живота.
 4. Наличието на обширни лезии на запушване на жлъчните пътища и язва на стомаха – при провеждане на химията патология може да се влоши, а намалени показатели на кръвта да провокира развитието на обширни кръвоизливи и смъртоносни резултати.
 5. Инфаркт и предынфарктное състоянието на кръвоносните съдове на мозъка – мозъчни кръвоизливи са изпълнени с развитие на оток на мозъка, което може да доведе до противоопухолевая терапия.
 6. Сърдечно-съдови заболявания, включително тромбоэмболию съдове – при излагане на химията сърдечно-съдова система ще се приспособи към новите промени, така че при намаляване еластичността на кръвоносните съдове и при наличието на кръвни съсиреци висок риск за живота.
 7. Наличието на хронични заболявания, изискващи непрекъснато използване на определени категории лекарства, несъвместими при едновременно използване с химиотерапия.
 8. Патология на сърцето, наличието на по-рано пренесени инфаркти и инсулти.
 9. Бременност – при наличие на бременност оценка на възможните рискове за живота на майката и детето. В повечето случаи една жена предлагат да се направи аборт, тъй като токсичните ефекти на химията на тялото може да причини деформации на плода и мертворождение. Статистиката показва, че жените онкология може да бъде провокирано от хормонални промени, което е характерно за периода на бременността.
Прочети още  Защо трябва да се повиши имунната система след химиотерапия и как да го направя?

Хронични заболявания и патологии на развитието на черния дроб и бъбреците са противопоказания за химиотерапия

Ако колеги лекари стигнали до извода, че химиотерапията е в състояние да осигури повече вреда за организма и е неефективна по отношение на този вид тумори, химиотерапия не се използват. Въз основа На получените данни за състояние на организма ще бъдат разработени и подбрани индивидуална техника за борба с рака, с помощта на която да успее да се удължи живота на пациента.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *