Профилактика на рака

Как да се предотврати развитието на раковите клетки – лекари, по целия свят се опитват да отговори на този въпрос. В последно време хората придават голямо значение на храненето и начина на живот като към превенцията на раковите заболявания. Специалистите определили основните правила, които трябва да се следват, за да се предотврати или намали вероятността от възникване на рак на заболяването.

Защо се развива тумор

В момента има много теории, които обясняват възникването на тумори. Някои от тях се допълват взаимно, някои противоречат, но нито един от тях не може да обясни точната причина за появата на тумори.

Честите теория за причините за възникване на рак:

 • нарушения на генетичната структура на различни нива, мутации в клетки;
 • влияние на външната среда, а именно в разцвета на химическата промишленост и производството на синтетични вещества;
 • някои специалисти предполагат, че ракът се развива от имунни нарушения в организма.

Ракова клетка е в състояние да се развива от всяка клетка на организма, с изключение на ноктите и косата.

Здравословен начин на живот

Поддържането на оптимално тегло, отказването от вредни навици, редовен цикъла на съня и събуждането – важните компоненти в превенцията на рака.

Спазването на естествения ритъм на сън и будност поддържа нивото на хормоните в нормални граници, което позволява да се справят със стреса и предпазва организма от риска от възникване на необичайни за организма клетки.

Прочети още  Какво е метастази

Наднорменото тегло причинява вреда не само на стави и гръбначния стълб. Смята се, че именно излишъкът телесното тегло е причина за рак на гърдата, на дебелото черво, млечните жлези, бъбреците. Лекарите препоръчват да поддържа индекс на телесна маса е в рамките от 19 до 25.

Смята се, че в 40% от случаите на ракови заболявания, свързани с тютюнопушенето, 25% — с недохранване, 17% — с инфекциите, 10% — на липсата на физическа активност, 8% — с употребата на алкохол.

Пълен отказ от тютюнопушенето и ограничаване на употребата на алкохол също има благотворно влияние върху състоянието на клетките на организма и за намаляване на вероятността от възникване на рака.

Подходяща храна

Правилното хранене може да предотврати появата на рак на заболяването, излезе една от мерките за превенция. Вече налично заболяване не се поддава на корекция чрез правилно хранене.

Трябва да се обърне внимание на 2 основни пункта.

Наличието на канцерогенни вещества в храната, която консумира човек

Канцерогенни вещества – вещества, които повишават риска от развитие на ракови заболявания. Тези вещества действат постепенно и могат да причинят рак след 10-20 години редовната употреба на продукти, притежаващи канцерогенни свойства.

Източници на канцерогени:

 • пържени месни продукти;
 • многократно перегретое масло;
 • пушени меса и риба;
 • зеленчуци, отглеждани в оранжерийни условия с използване на синтетични торове.

От тези продукти си струва да се откажат или да се сведе до минимум употребата.

Наличието в храната на полезни вещества, които блокират канцерогени

Има храни, които предпазват организма от канцерогени и които развитието на тумори.

 • Плодове, горски плодове, билки и продукти, които съдържат в себе си витамини А, е, С, К, В. Тези продукти ежедневно трябва да присъстват в диетата на човек. Не е излишно да прием, аптеки витаминни добавки.
 • Индийска подправка куркума – в нейния състав влиза веществото куркумин. Японски учени са установили, че веществото куркумин притежава антитуморни активност.
 • Влакна от целулоза, които се намират в големи количества в растителните храни, предотвратява развитието на тумори в органите на СЧ.
 • Кафе и зелен чай притежава мощни антиоксидантни свойства, те потискат действието на канцерогенни вещества в тялото.
 • Натурален шоколад със съдържание на какао не по-малко от 65% и оказва благотворно влияние на здравето и предотвратява образуването на ракови клетки.

За профилактика на раковите заболявания трябва да се хранят 4-5 пъти на ден, да се изключат от менюто си по-плътни вечери. Храненето трябва да бъде разнообразно, балансирано на протеини, мазнини, въглехидрати и дневния прием на калории.

Физическа активност

Физическата активност поддържа тялото в добра форма, и здравето е нормално. Пълни с кислород на клетките в организма в по-малка степен са склонни към мутационным промени. Се препоръчва да се правят упражнения на открито или в добре проветрено място всеки ден, поне по 15-20 минути.

Физически упражнения в комбинация с други превантивни мерки в голяма степен намаляват риска от появата на тумори.

Защита от ултравиолетови лъчи

Агресивно ултравиолетовата радиация е причина за възникване на рак на кожата (меланома, карцином). За предотвратяване на кожни лезии UV радиация и превенция на рака, трябва да се спазват правилата:

 • използвайте слънцезащитни лосиони с фактор на защита от слънцето (SPF) не по-малко от 25;
 • под парещото слънце да носят леки дрехи с дълги ръкави;
 • ограничаване или премахване на туризъм в солариум;
 • да остане в сянка в период на максимална слънчева активност от 11 до 16 часа.
Прочети още  Метастази в белите дробове — прогнози

Редовни медицински прегледи

Медицински профилактични прегледи трябва да се проведе един път в годината. Това събитие дава възможност навреме да разкрие бъдещите патология, което увеличава шанса за успешно лечение.

При профилактика на раковите заболявания на редовни медицински прегледи играят значителна роля. В Европа застрахователни компании отказват на пациентите за заплащане на лечение на рак, ако той пренебрегал задължителни медицински осмотрами.

Съзнателно отношение към живота и здравето изиграе добра услуга за предотвратяване на туморните заболявания. Спазването на мерките за профилактика – най-ефективната стратегия в борбата си за свобода от рак.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *