Профилактика на рака на млечната жлеза

Под профилактика на рак на гърдата разбират различни действия, предприети с цел предотвратяване на тумори или откриване в начален стадий. В ранните етапи от развитие на малигнен тумор живее в такова състояние, при което може да я държи за навременното и качествено лечение. За появата На заболяването може да се влияе от генетични, а не генетични фактори. При висок риск от въздействието на генетични фактори, трябва да се обърне специално внимание превантивни дейности и редовно да посещават специалисти.

Първична профилактика

Колкото повече човек става, толкова по-често тя трябва да посети кабинета на маммолога. Под първичен провеждането на превантивни дейности разбират създаване на такива условия за организма, при които не се допуска или се намалява риска от възникване на злокачествени клетки. Първичната профилактика се приема следното:

  • отказ от пиенето на гормонозаместительной терапия при менопауза;
  • отказ от тютюнопушене и алкохол;
  • балансирана диета с изобилие от приема на зеленчуци и плодове;
  • отказ от мазни, пушени и пържени храни;
  • активен начин на живот: избягването, утринна гимнастика, закаляване и др.

Трябва редовно да извършват оглед на гърдите пред огледалото, особено на жените на възраст над 35 години. След края на менструацията всеки месец трябва да се извършва изследване чрез прощупывание на гърдите. В този период става видно, ако има такъв, абнормно уплътняване, което може да се прояви под формата на бабуни или ямочек. Външно трябва да се направи оценка на възможните промени в цвета на гърдите и структурата на кожата покрива, за да обърнат внимание на ассиметричность форми.

Тревожен знак е отделяне на зърната на млечната или жълта течност. Този знак е по повод незабавно лечение към специалист.

Освен разглеждане на гърдите особено внимание трябва да се лимфните възли в подмишниците варовик и в областта на ключицата. Никакви, дори и ненатрапчив промяна в размера на тези зони, могат да бъдат показателни за воспалительном процес в организма. Ако в процеса на самообследования са открити още някакви тревожащая симптомите, изброени по-горе, а след това се изисква незамедлительная запис за среща с доктор за изключване на диагноза на рак на гърдата.

Прочети още  Рак на гърдата, на 3 степен

Профилактика за тези, които имат високо ниво на риск

Ако в семейството при жените, са били близки, перенесшие заболяване на рак на гърдата, и тя е носител на ген, то за такива жени показва по-агресивни превантивни мерки.

Химиопрофилактика

Процедурата се извършва на базата на лекарства на специален действия, които блокират действието на естрогена и намаляват риска от развитие на рака. За жените с висок риск от появата на заболяването са разработени високоефективни лекарства, например, тамоксифин и ралоксифин. Тамоксифин препоръчва да се вземе в предменструальном възраст, а ралоксифин – послеменструальном.

Двустранен превантивна mastectomy

Такава драстична мярка за премахване на двете млечни жлези, с цел намаляване на вероятността от развитие на рак на 90%. Се извършва при висока степен на влиянието на наследствените фактори.

Процедурата е в състояние да повлияе на психологически фон на жените, увеличаване на стреса на фона на спад на самочувствието.

Mastectomy значително намалява вероятността от развитие на злокачествен тумор, но не е стопроцентова гаранция, че болестта няма да се прояви в бъдеще.

Профилактично овариэктомия

Процедурата за отстраняване на яйчниците намалява заплаха за възникване на болест в 96%, но не елиминира риска от развитие на заболяването напълно. Известно количество на раковите клетки все още остава в организма и може по-късно да започнете своето прогресивно действие. Процедурата е ефективна тогава, когато ракът е в конкретния организма не може да се развива без хормони, произвеждани от яичником.

Процедурата може да доведе до странични ефекти под формата на безплодието и началото на симптомите на менопауза.

Скрининг

Скрининг — неразделна част от превантивни мерки за предотвратяване на развитието на рак на гърдата при хора с високо ниво на риск. Включва провеждането на редица изследвания и тестове за лица без специфична симптоматика.

Прочети още  Рак на млечната жлеза

Мамография

Препоръчва се провежда на всички жени след 40 години. Жени с висок риск от развитие на заболяването проверка се назначава от още по-рано, със средна степен на риск — препоръчително е да се извърши процедура на всеки 2 години с 50 — ти възраст.

Клиничен преглед на гърдата

Неразделна част от скрининг — годишен гинекологични прегледи, включващи в себе си физически преглед на гърдите, с цел откриване на възли или нарушения на външната структура на гърдата.

Ядрено-магнитен резонанс

Позволява да се получат подробни изображения на вътрешното състояние и тъканите на гърдите. Препоръчително е да се извърши съвместно с маммографией-1 път годишно. Използването на тези две процедури позволява да се увеличи честотата на резултати от фалшиво положителни реакции.

Прогностични за генетичен анализ

Високоефективен процедура, която позволява да се отложи генетични мутации при лица с висок риск от развитие на заболяването.

Профилактика след преминаване на курс на лечение

Подобна профилактика всяка година трябва да се провеждат тези хора, които са преминали лечение по дадена патология. В списъка на необходимите процедури се предлагат мамография, ЕХОГРАФИЯ на млечните жлези, анализи на онкомаркеры и пункционная биопсия на млечните жлези. След като получи заболяване на жените за живота трябва да бъдат наблюдавани от специалист и да премине всички поставени и изследване за изключване на повторно развитие на рак на гърдата.

За предотвратяване появата на рак на заболяването рак на гърдата могат да бъдат и по-рано. За това е необходимо да се спазва основните препоръки опитни специалисти и се проведе диагностични изследвания. Превенцията на тумора е необходима за изключване на заболявания, а при нейното откриване за оперативно и навременно лечение.

Прочети още  3 стадий рак на млечната жлеза – какво трябва да знаем за болестта

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *