Продължителността на живота при рак на шийката на матката

Много пациенток интересува въпрос: колко живеят с рак на маточната шийка и възможно ли е пълно възстановяване. Прогнозата зависи от много фактори и се определя от лекуващия лекар след пълни изследвания. Ракът на шийката на матката – сериозно заболяване, което изисква незабавно лечение. Развитието на патология може да доведе до сериозни последствия.

Причини за рак на шийката на матката

Аборт

РШМ (рак на шийката на матката), според много специалисти, се развива на фона на генетична предразположеност. Значително повишаване на риска от трансформация на клетките в злокачествени могат да:

 1. Множество аборти.
 2. Увреждане на лигавицата и на меките тъкани на матката по време на раждането.
 3. Промяна в ендометриума. Това явление може да предизвика продължителна употреба на хормонални препарати и противозачатъчни.
 4. Папилломовирус.
 5. Началото на сексуален контакт и безразборни полови връзки.
 6. Вредни навици.
 7. Генитален херпес.
 8. Нарушаване процеса на обмяната на веществата в организма.
 9. Късна дата настъпването на менопаузата.
 10. Аденом, формирани по повърхността на кората на надбъбречната жлеза.
 11. Тежка патология на черния дроб.

Причини за развитието на рак на шийката на матката също стават редовно облъчване и липсата на раждането. Ден на процеса на трансформация на клетките в злокачествени е и неспазването на интимна хигиена.

Симптоми

Повишаване на температурата

Първоначалният етап на рак на шийката на матката не се проявява симптоми, което усложнява диагностика, патология. С течение на времето се появяват следните признаци:

 1. Появата на мажущих секрети или менструално кървене по средата на цикъла.
 2. Незначително повишаване на температурата, което показва, че разпространението на възпалителния процес.
 3. Избор с наличие на кръв след сексуален контакт. Те могат да бъдат от светло розово до кафяво на цвят.
 4. Бърза умора, апатия, сънливост, понижаване на работоспособността.
 5. Нарушение на менструалния цикъл. Monthly могат да вървят един-два дни, повече от 5-6 или отсъстват за дълго време.
 6. Появата на кръвни съсиреци в каловых масите.
 7. Нарушение на уриниране, наличие на кръв в урине.
Прочети още  Ракът на шийката на матката — прогнози

Симптомите не са пряк показател за развитието на рака. За определяне на точна диагноза е необходимо да се консултирате със специалист за да мине обстоен преглед. Само въз основа на показатели анализи и методи на инструментална диагностика лекар ще постави диагноза и ще предпише лечение.

Етап и шансовете за възстановяване

В клетките на Карцинома

На първо място, специалист определя етап от развитието на ракови тумори. В медицината се отделят само на 4 етапа, всеки от които се характеризира с наличието на определени промени и размери новообразувания.

Нулева стъпка е карцинома – образование, клетките на който не преобразовались в злокачествени. При навременна терапия успява да изключи от развитие на рак на шийката на матката.

1 етап

На първия етап от снимките на ултразвукови изследвания се определя от малкия размер на тумора. Възпаление време на таза проверка се установи неговата наличност е невъзможно. Това се дължи на факта, че разкриват кичури на патологично променени клетки да не се осъществи, тъй като те не са видими.

Туморът се формира в рамките на орган и не расте отвъд него. Също така липсват метастази в съседните органи и тъкани. При рак на шийката на матката 1 етап на това, колко живеят, се определя своевременностью терапия и правилното изпълнение на всички мъже препоръките на лекаря.

2 етап

Вторият етап на рак се характеризира с разпространението на новообразувания в съседните тъкани и органи. Образованието излиза извън границите на шийката на матката, но при това да не нарушава границите на малкия таз. Метастази при тази степен на развитие и не се образуват.

В случай на правилното и навременно лечение шансовете за възстановяване са високи и зависят от общото състояние на пациентката, наличие на съпътстващи заболявания и размера на новообразувания.

Прочети още  Рак на яйчниците

3 етап

Третият етап се характеризира с прорастанием новообразувания в тъканите на шийката на матката и разпространение на органите и тъканите на малкия таз. Туморът засяга влагалището. В резултат на това възниква нарушение на работата на пикочните пътища, което води до застой на урината.

При рак на шийката на матката 3 етап това, колко живеят, лекарите още е трудно да се отговори. Продължителността на живота зависи от ефективността на терапия и функции на организма. Увеличава значително шансовете за оцеляване на незабавно лечение, назначено веднага след диагнозата.

4 етап

При четвъртия етап новообразование се разпространява отвъд малкия таз и започва да се вкорени в червата и пикочния мехур. На този етап се разпространяват метастази, които засягат съседните органи и се разпространява в белите дробове.

Пет годишната преживяемост на 4 етапа е около 15%. Операцията е възможна само в случай на липса на метастази. Но най-често хирургическа намеса да не се извършва. Назначава медикаментозно лечение, с цел облекчаване на състоянието и удължаване на живота.

Лечението се поддава добре на 1 етап. След отстраняване на тумора, която още не се е разпространила на яйчниците, фалопиевите тръби, други органи и тъкани, жената ще бъде в състояние да живеят пълноценно.

Фактори прогноза

Прогноза за оцеляване зависи от много фактори. На първо място лекарят определя етап и наличието на метастази. Също и на продължителността на живота при рак на шийката на матката, зависи от:

 1. Степен на локализация на новообразувания.
 2. Индивидуалните особености на организма.
 3. Степен на разпространение на тумора.
 4. Възможности за провеждане на операцията.

Прогнозиране при онкологията се основава също и на показатели, установени от петгодишен срок. Резултатите варират в зависимост от стадия на рака. Средните стойности са между 5 до 85%.

Прочети още  Ракът на шийката на матката

Продължителност на живота

Ракът на шийката на матката започва с карцином. На този етап може да продължи от 3 до 20 години. При въздействието на определени фактори клетки започват да перерождаться в злокачествени.

Продължителността на живота зависи от това на какъв етап е започнало лечение. На първоначалния етап, когато се формира новообразование, лесно се поддава на лечение. Операцията най-често не се изисква, а терапия се осъществява с помощта на лекарства. Пет годишната преживяемост е над 80%. При рака на шийката на матката повтарящи се появява в редки случаи при условие за успешно лечение.

Вторият етап е доста трудно. Операцията по резекция на тумора може да бъде извършено не във всички случаи. Оцеляване в продължение на 5 години е около 60% пациенток.

При тумори на третия етап на развитие винаги се назначава хирургическа намеса. По време на процедурата се отстранява матката. В някои случаи се налага резекция и други органи на половата система. Това се дължи на факта, че раковите клетки започват да се разпространи и да засегне съседните тъкани. Пет годишната преживяемост е по-малко от 35%. Абсолютно възстановяване не идва.

В случаи, когато има рак на шийката на матката 4 етапа, оперативната намеса не винаги може да доведе до положителен резултат. Прогноза за минимален и достига до 10%.

По този начин, средният процент на живот е 55%. Но в случай на неоперабельного рак прогноза е значително по-ниска. Пациенткам изисква грижи, се предписват лекарства за вендузи симптоми.

Ракът на шийката на матката – опасно заболяване, което не винаги се поддава на лечение. В първия етап На пълно възстановяване, е възможно, но диагнозата в този случай е трудно. Това се дължи на факта, че на първоначалния етап на развитие не показва симптоми. За да се предпазят от рак, трябва редовно да посещават гинеколог.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *