Признаци на рак

Рак — много скрытная болестта и най-често я определят само в последните стадии, когато лечението вече не е в състояние да помогне. Много хора в продължение на години не се забелязват симптоми на рак, списывая неразположение на настинка или просто да не обръщат внимание на дребни проблеми със здравето, мисля си, че това само ще мине. Ето защо е важно да се знае първите признаци на тази страшна болест, за да се време, за да вземе мерки и да не пропуснат такова ценно време.

Какво е рак?

Рак — злокачествен тумор, който се появява в органи и тъкани на човешкото тяло. Рак се развива от раковите клетки, които се образуват, когато нормалните клетки в организма се променя и уврежда структурата дължи на определени фактори. След като раковите клетки са се образували от тях се формира тумор. С течение на времето тумор се увеличава и засяга останалите тъкани и органи, тъй като раковите клетки не умират, а продължават да се делят и да растат.

От злокачествен тумор произвеждат токсични вещества, поради което се влошава състоянието на организма и имунната система.

Помощ: заболяването е получило името си, тъй като повечето болни от злокачествени израстъци форма са подобни на клешню рак.

Как да се открие рак

Сами да определите наличието на рак не е лесно, затова при най-малкото подозрения трябва да извърши такива прегледи в здравни заведения:

 1. Анализ на съсирваемостта на кръвта. При рак на съсирването на кръвта значително се увеличава.
 2. Имунологичен анализ на кръвта — анализ, който разкрива наличието на маркери на раковите тумори.
 3. Цитологические изследвания — по време на изследвания се определя от наличието на ракови клетки, вид на тумора и нейният източник
 4. Лекар-офталмолог може да открие възпаление на зрителния нерв фундуса, че може да е сигнал за рак на мозъка
 5. Мамография — проверка на млечните жлези за наличието на ракови тумори
 6. Магнитно-резонансната диагностика — откриване на тумори, оценка на характера на растежа на тумори,
 7. Компютърна томография — тест, който позволява да се намери туморът е в някоя част на тялото.
 8. Цитонамазки — метод за откриване на рак на шийката на матката.
 9. Генетично изследване — изследване, което се определя, дали човек повишен риск от развитие на ракови тумори.
Прочети още  Ваксина срещу рак на шийката на матката

Как се проявява

Първите прояви на рак обикновено не настораживают на пациента, тъй като не изглеждат сериозни, но поне бързо увеличаване на броя на болестотворните клетки на цялостното здраве започва да се влошава:

 1. Бърза загуба на тегло. По време на рак са нарушени метаболитни процеси и човек в продължение на няколко месеца, за бързо отслабване.
 2. Постоянна слабост. Токсичните вещества тумора, попадат в кръвта и в организма се случва интоксикация, заради това се появи слабост и гадене.
 3. Повишена температура. Температурата на тялото се повишава, защото така реагира имунната система на влияние на тумора.
 4. Промяна на състоянието на кожата, косата. Косата и ноктите могат да започнат да падат, а кожата избери цвят (потъмнее, да се изчервявам, пожълтяват) се дължи на факта, че ракът влияе на обменните процеси в организма, като по този начин нарушава тяхната.

Рязко произволникът отслабване с 5-7 кг — едно от основните прояви на заболяването, и остави този факт без внимание не може да бъде.

Общи симптоми

Симптоми на рак при всеки отделен случай са изразени по различен начин, но са били разпределени общи нарушения, незачитане на които е желателно:

 1. Кашлица и дрезгав глас. Ако те не минават за дълго време — това може да са признаци на рак на гърлото или белите дробове
 2. Болка. Необяснима болка в продължение на дълго време в някоя част на тялото може да бъде, когато туморът се разпространява по тялото или при рак на костите, както и с мозъчен тумор провокира болка в главата.
 3. Болка в областта на шията. Рак на гърлото и на ларинкса могат да причиняват постоянна болка в областта на шията, особено по време на завои на главата.
 4. Кървене. Кръвта по време на стола си — един от симптомите на рак на права или дебелото черво. При рак на белите дробове може да се открои кръв по време на кашлица, както и при рак на шийката на матката — от влагалището.
 5. Промяна в цвета, размера и формата на бенки или брадавици. Това може да бъде симптом на рак на кожата.
Прочети още  Рак на кожата

Първите признаци

Много често първите симптоми се проявяват изчерпателно, макар че са възможни и единични симптоми. Повод за посещение при лекар или онколог трябва да стане:

 1. Удебеляване или запечатване. Някои тумори могат да се проявят и тюлени на тялото. Това са предимно в лимфните възли, тестисите, на гърдите.
 2. Незарастващи рани или язви. Хематом, язва и рана, която не се лекува повече от 2 седмици може да бъде признак на рак на кожата.
 3. Увеличение на лимфните възли. Този симптом е налице при много от раковите заболявания.
 4. Повишена температура. Температура 37-37,4 °С, която не се издига и не се спуска известно време- знак, че имунната система се опитва да се бори с болестта.
 5. Припадам — симптом на мозъчен тумор, който може да се комбинира с крампи.
 6. Бързото влошаване на зрението — рак на зрителния нерв или структури на нервната система

Информираността на първите признаци важно и внимателното наблюдение на състоянието на организма помогне за идентифициране на онкологично заболяване в ранен стадий при навременното обръщение към лекар. Навреме диагностированный ракът е лечима, това е тежка, но поддающаяся лечение на болестта.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *