Признаци на рак на гърлото при мъжете, симптомите на които трябва да се обърне внимание

Рак на гърлото – това не е медицински термин за обозначаване на различни неопластични заболявания, място на локализация на които е област на гърлото, фаринкса и ларинкса, в медицинската практика се използват наименованието «рак на ларинкса». Гърлото се намира в горната част на дихателните пътища на човек. Рак на гърлото много често срещаният тип на тумора и да навлязат в списъка на двадесет и най-често открива на онкологични заболявания. Този вид рак се образува в резултат на свръхрастеж на епителните клетки на лигавицата на ларинкса, той не е полова диференциация, въпреки това, съществуват основни признаци на рак на гърлото при мъжете, които могат да свидетелстват за наличието на това заболяване, и са причина незабавно да се обърнете към специалист.

Основната опасност от рак на гърлото и ларинкса се състои в това, че началните признаци често остават не забелязани, което дава на болестта възможност активно напредва. Рак на гърлото при мъжете се наблюдава много по-често, повече от 94% от пациентите, при които е бил открит този вид тумори – това пациентите от мъжки пол, но не може да се твърди, че това е изключително мъжко заболяване, тъй като го откриват и от представители на женския пол.

Основни причини и признаци на онкологий гърлото

Пушенето като причина за рак

За да е своевременно да се консултирате със специалист и да започнете лечение, трябва да знаят основните причини за рак на гърлото при мъжете.

Повечето от най-известните към днешна дата, онкологични заболявания, които не са конкретните причини за възникването им, рак на гърлото не е изключение. Онколози могат да посочат само върху факторите, които допринасят за развитието на това заболяване, които включват:

 • нездравословен начин на живот (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол);
 • работят в опасна среда производството;
 • настаняване в индустриалната зона;
 • хронични заболявания на горните дихателни пътища (ларингит);
 • полипи или пахидермия;
 • наличието на хемо — или термично изгаряне;
 • злоупотребата с прекалено горещи и пикантни храни.
Прочети още  Симптоми и лечение на рак на гърлото 2 степен

Мъжете, които имат вредни навици, които са податливи на появата на ракови тумори от този тип е четири пъти по-често от мъжете, водещи здравословен начин на живот. Според медицинската статистика средната възраст на пациенти, при които се наблюдават прояви на онкологични заболявания на ларинкса е на 50 години. Трябва да се помни, че в 80% от случаите първият етап на образование туморните заболявания на горните дихателни пътища протичат безсимптомно, което е главната опасност за здравето и носи негативни последици за по-нататъшно лечение.

Първите признаци на рак на гърлото при мъжете не са значителни прояви, като гъделичкане, кашлица, болезнено усещане при гълтане, промяна на гласа, често тези симптоми са игнорирани пациента изобщо или ги приемат като резултат на развитието на други, по-сериозни заболявания на горните дихателни пътища (ARI, ларингит, ангина) или алергични прояви.

Рак на гърлото и ларинкса се придружава от образуването на малки бели язви или петна по лигавицата, това е основният симптом, по който е специалист може да предположи наличието на пациент от рак на ларинкса.

Класификация на рак на гърлото на основните видове заболявания

Нулева етап на развитие на рак на гърлото

В зависимост от разстоянието на горните дихателни пътища, която е обект на появата на новообразувания и ги последващо развитие на рак на гърлото има следните видове:

 • рак на горния отдел на ларинкса (загуба областта на ларинкса над гласови связками);
 • рак на средния отдел (загуба областта на прякото разположението на гласните струни);
 • рак на долния отдел (загуба на областта под гласови связками).

Също така, рак на ларинкса има няколко етапа на развитие, от нула до IV.

Нулева етап. Етап, на който лечение на рак на гърлото е почти 100% ефект. Характеризира се с наличието на тумор не е значителен размер, който не излиза извън рамките на лигавицата на ларинкса. Присъства слабовыраженная симптоматика на заболяването, което води до откриване на рака на този етап се случва изключително рядко.

Прочети още  Признаци на рак на гърлото: обща симптоматика и местни признаци

І. Фазата, на която образуването на тумори излизат извън рамките на лигавицата, но не засягат околните тъкани и лимфни възли. Ранното лечение на този етап може да гарантира на пациентите почти пълно възстановяване (80%).

ІІ. Туморът засяга служби, разположени в съседство с ларинкса. Характерни симптоми – дрезгавост на гласа, шумно дишане, което се появява в резултат на това, че създадената тумор пречи на преминаването на въздух от горните дихателни пътища. Лечение на рак на ларинкса на този етап осигурява оцеляването в 70% от случаите.

ІІІ. Разрастването на раковите тумори засяга всички стена на гърлото, съпроводено с частична или пълна загуба на глас, при навременно медицинско намеса преживяемост в този стадий на рак е 60%.

IV. Метастазирующая тумор засяга лимфни възли и други органи, разположен в съседство със злокачествени новообразованием. Процента на преживяемост при подходящо лечение е 25%.

Симптоми

Остра болка в гърлото

Основната, с видими симптоми на рак на гърлото, с които болните да потърсят помощ от по-нататъшно постановкой диагноза, в лечебното заведение се виждат на втори или трети стадий на развитие на болестта. Към тези симптоми включват:

 • остри режещи болки в областта на горните дихателни пътища;
 • болка в областта на ушите;
 • болка и подуване на шийните лимфни възли;
 • не могат да бъдат планирани лечение на хронична суха кашлица;
 • остра загуба на тегло, без видима причина;
 • затруднено дишане, задух;
 • може би появата на гнойни секрети;
 • охриплый «севший» глас;
 • оток или подуване в областта на шията.

Последният стадий на рак на ларинкса се характеризира с неприятен гнил мирис на консумираната от устата, че точно свидетелства за началото на разпадането на туморните образувания.

Прочети още  Степен на преживяемост при диагноза "рак на ларинкса 3 степен"

Възможно е проявление на един или няколко от симптомите на рак на ларинкса при мъжете, но за инсталиране на точна диагноза за наличието на данни симптомных прояви не е достатъчно, диагностика също и изчерпателно, като се има предвид всички възможни показатели на здравословното състояние.

Диагностика на рак на ларинкса

За инсталиране на точна диагноза онколог назначава няколко диагностични тестове и анализи. Най-точен от методи за диагностика на всякакъв вид онкологий и рак на ларинкса включително, е биопсия. Този метод за диагностика се състои в това, че с помощта на специален инструмент – автоматична игла за биопсия, хирургът разделя от предполагаеми тумори си малка част, след което полученият материал се изпраща за по-нататъшно идентифицирования на раковите клетки в лаборатория. Такъв метод за диагностика позволява да се установи точно злокачествен характер на туморните образувания на ларинкса.

Останалите тестове и тестове, използвани за диагностициране на рак на гърлото, се извършва за определяне на размера и местоположението на тумори.

Широко се прилага методът на компютърна томография, която дава възможност за получаване на триизмерен образ на тумор, което дава възможност да се определи степента на поражение на тъканите и лигавицата на горните дихателни пътища, наличието на метастази, а също така ще определи по-нататъшното начин за лечение на рак на гърлото.

Лечение на онкологични заболявания на гърлото и ларинкса

Методи, които се използват за лечение на рак на гърлото напълно зависят от степента на развитие на заболяването. Трябва да се помни, че да определят един от възможните начини за лечение, на база на получените анализи, може само специалист. Към основните видове лечение на този вид тумори са: хирургическа намеса, химиотерапия и лъчева терапия.

И съвременната медицина прибягва до ново, экспериментальному метод на лечение рак на ларинкса, който дава положителен резултат, този метод се нарича таргетная или целева терапия.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *