Признаци на рак на гърлото: обща симптоматика и местни признаци

Злокачественное образование, формирующееся в гърлото и ларинкса, е на около 3 % от общия брой от раковите заболявания. Разкриване на тази патология в ранен етап на формиране на тумори позволява значително подобряване на ефективността на терапевтично лечение. Следователно е важен фактор в опозиция опасна болест може да се превърне в усвояването на информация за това как да разпознаем първите признаци на рак на гърлото.

Обща информация за хода на патология

Рак на гърлото – грозни диагноза, обозначаващ развитието на злокачествени новообразувания, удари на ларинкса и фаринкса. Трябва да се отбележи, че статистиката показва значително намаляване на случаите на развитие на рак на процеса в гърлото.

Тези положителни промени са следствие от съзнателно отношение към вредни навици – тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, която е най-честата причина за патология.

Трябва да се признае фактът, че истинския механизъм на развитие на рак на ларинкса и фаринкса проучен не до края, но доподлинно е известно, че освен пушенето и пристрастяването към алкохола възможна причина на заболяването се признават:

 • инфекциозни болести на гърлото, които купуват, без да е правилното лечение на хронична форма, – фарингиты, тонзиллиты, трахеити, ларингити;
 • сифилис;
 • На ХИВ;
 • продължителен престой в прашни, дим напълнени и загазованном помещение;
 • фактор на околната среда.

Пушенето може да стане причина за поява на рак на гърлото

За клиничното протичане на патология се характеризира достатъчно претопени проява на първите симптоми на рак на гърлото на по-ранен етап. В повечето случаи в началния етап не са открити конкретни специфични симптоми на болестта. Те се възприемат от пациентите като заболявания на горните дихателни пътища, поради което болните много късно се обръщат към лекар и да се случва свенливо ценно време, най-благоприятен за ефективна терапия.

Липсата на изразителна симптоматика, характерна единствено за тумор на гърлото, се превръща в предпоставка към края на откриване на сериозни заболявания и води до някои трудности в неговото лечение.

Прочети още  Степен на преживяемост при диагноза "рак на ларинкса 3 степен"

Липсата на своевременно терапевтично въздействие, води до разрастването на метастази в лимфните възли, разположени в областта на горните и долните дихателни пътища. Това става причина за далечното метастазирования от тъканите на гърлото и в белите дробове, черния дроб, хранопровода, костната система.

Този вид рак, като рак на гърлото, по-податливи от мъжете на възраст 50 – 70 години. При по-млади хора от мъжки пол и на жените това заболяване се среща значително по-рядко. Първите признаци на заболяването при мъжете се откриват рядко, което е причина за по-висока смъртност сред тях.

При жените това заболяване протича с подобни симптоми и признаци на рак на гърлото или ларинкса. Въпреки това, най-патология започва с промяна на функции на словото дейности. Отрицателните прояви се развиват постепенно, но може да доведе до пълна загуба на глас.

Прояви на симптомите на

Злокачествени заболявания се характеризират с цял комплекс от присъщия различни заболявания прояви, които не могат с пълна увереност да се нарече признаци на рак на гърлото.

Често тяхното присъствие се усеща като резултат от продължително засмукване тютюнопушенето или остатъчни явления след настинки, придружени от леки болевыми усещания в гърлото. Продължителността на този период се определя от дейността на раковите клетки и състоянието на имунните сили на организма.

Общи симптоми

Сред първите признаци на рак на гърлото и ларинкса, на които трябва да бъдат предупредени, трябва да се обърне внимание на следните прояви:

 • появата на трудности с дишането;
 • продължителна кашлица;
 • липса на апетит;
 • рязко намаляване на телесното тегло;
 • обща слабост;
 • бърза умора;
 • бледност на кожната покривка;
 • личност сън;
 • увеличение на лимфните възли в областта на шията;
 • зловонное дъх.

Продължителна кашлица – възможен признак на рак на гърлото

Характеристика на кашлица, при новообразовании злокачествен етиология, локализующемся в гърлото, е отделянето на голямо количество храчки с кровянистыми вени. Те са резултат от разпадането или разязвяване на тумора.

Що се отнася до болезнени усещания в гърлото, след това те се появяват при значително увеличение на тумора или в процес на разпадането й. Болката, придружено от чувство за буца в гърлото, която особено остро се усеща в процеса на гълтане.

Прочети още  Симптоми и лечение на рак на гърлото 2 степен

Местни признаци

Клиничните прояви зависят от местоположението на развитие на рак на процеса и размера на тумора. Те са способни да се променят по отношение на разпространението му и преминаването от една фаза в друга. От местни признаци на рак на гърлото се празнуват както следва:

 • болковите усещания, подобни прояви при болки в гърлото;
 • на подпухналостта и асимметричность на сливиците;
 • появата на гнойного плака или кървене на гландах;
 • warp и намаляване на подвижността на езика;
 • нарушаване на вкусовите усещания;
 • трудности с произношение на думите;
 • наличието на раните на лигавицата на гърлото;
 • постоянно запушен нос, зацапване от неговите движения;
 • стоматологични проблеми;
 • промяна на глас и влошаване на слуха;
 • асимметричность лице;
 • увеличаване на подчелюстных на лимфните възли.

Откриване на евентуални негативни симптоми – общи, основни или местни, сочещи към вероятност за проява на признаци на рак на гърлото, е сигнал за сериозен диагностическому проучване, а в случай на потвърждение на онкологията – преминаване на адекватен курс на лечение.

Локализация на патологичния процес

Злокачественное образование е в състояние да засегне различни анатомични структури, разположени в областта на затваряне на врата и главата, а именно – носоглотку, ротоглотку или гортаноглотку.

Най-често туморните процеси се локализират в областта на небето и на страничните части на носоглътката. Такова развитие на тумори е придружен от тежки клинични течение на патология с голяма вероятност за разрастване на метастаза в костни синусите на черепа.

В други части на фаринкса онкология се развива много по-малко.

В анатомични структурата на ларинкса, свързани с гласови связками, се открояват следните структури:

 1. Зона над связками (тук е надгортанник, обслужваща функция за влизане в дихателната система и участват в процеса на гълтане). В надсвязочном отдел на туморните процеси се развиват най-често. Те се характеризират с бързината на развитието и ранно поникване на метастази в околните структури. Заболяване, поразително тази област на ларинкса и фаринкса, причинява болка при преглъщане, усещане за присъствие на чужд обект в гърлото, гъделичкане и сърбеж.
 2. Зона гласните струни. Признаци на рак в тази част на гърлото се развива много по-бавно, което дава възможност да се открие тумор в ранен етап на развитие, така че прогнози за лечение на по-благоприятни. Туморът се формира в гласови сухожилия, придружен от първите признаци на рак на гърлото, като сиплость глас, дрезгавост, трудности при говорении с постепенното изчезване на тази функция.
 3. Подсвязочная област. Тук тумор възниква изключително рядко, но се наблюдава бързото метастази, което става причина за осложненного течения заболяване, което трудно се поддава на лечение. Злокачественное новообразование в долния отдел на ларинкса води до трудности с дишането, поява на задух, налични както при физическо натоварване, така и без нея.
Прочети още  Рак на ларинкса операция

В зависимост от локализацията cancer процес се наблюдава не само вариативность на симптоматиката, но и нейната интензивност.

Характеристики диагностика

Ранното откриване на рак на заболяването на гърлото се превръща в предпоставка за ефективността на терапевтичния курс.

За изготвяне на точна диагноза се използват като лабораторни и инструментални изследвания. Най-информативни от тях са:

 1. Цитологическое изследване на намазка, взети от засегнатото място на лигавицата на гърлото;
 2. Процедурата за визуална инспекция с помощта на ларингоскопа и фиброларингоскопа, което позволява да се открие наличието на повърхностни промени на релефа новообразувания.
 3. Гистологическое изследване на проба от тъкан, която причинява съмнение (биопсия).
 4. Използването на трахеоскопа с цел определяне на степента на разпространение е процес.
 5. УЗИ, с помощта на които се определя степента на уголемяване на лимфните възли и вероятността за поражение на проекта на процеса.
 6. Рентгенова снимка, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, позволяващи да се проследи вероятност за разрастване на метастази.

Компютърна ТОМОГРАФИЯ – метод за диагностика на рак на гърлото

За определяне на степента на увреждане на гласните струни и цепнатини се използва стробоскопия и фонетография.

Резултатите от диагностично изследване позволяват да изберете правилната тактика на лечение, която спечели страхотен заболяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *