Причини за появата на рак на мозъка

В момента доста често се записва от рак на мозъка. Измамничеството на болестта е в това, че на ранните етапи тя не се проявява. Единственото нещо, което може да се осъзнава човек, това е вестибуларен синдром, когато се появяват пристъпи на мигрена, спазматические болка на фона на нервно напрежение. Така че при повечето пациенти с рак на мозъка, се диагностицират късно, когато дори и операция не може да се спаси положението. Причини за рак на мозъка могат да бъдат различни, стойки за тях, за да се опита да предотврати развитието на болестта.

Как се развива в главата на раков тумор?

Рак на мозъка, се развива в резултат на делене на анормални клетки. Този процес предизвиква генетична мутация на ДНК на клетките, които започват да споделят в хаотичен ред. Всички тъкани на мозъка могат да бъдат податливи на мутации.

Новообразувания в мозъка могат да се разделя на два вида:

 • Първични, когато туморът е възникнал е в тъканите на мозъка.
 • Средно в резултат на метастазирования от други органи, например при рак на гърдата, белите дробове и т.н.

Първични новообразувания се срещат много по-рядко, обикновено те се появяват при деца, предимно при новородени. Поражението паутинной обвивка се нарича менингиомой, бялото вещество полукълба – глиомой.

Ако се лекува всички видове ракови лезии, онкологични заболявания на мозъка се появява при 1,5% от пациентите.

По някаква причина може да се развие рак на мозъка

Никой не може да ти се обадя точната причина за развитие на рак на мозъка. До този момент по този въпрос се водят спорове. Отговорът на въпроса: защо в здрави клетки изведнъж започват да се появяват патологични, все още не е намерен.

Прочети още  С мозъчен тумор дете: особености на възникване и лечение

Може да бъде една или няколко предпоставки, провокиращи фактори, които в една или друга степен влияят върху развитието на раковите процеси в организма:

 • Наследствен фактор. Лекарите отново не отчете тези случаи, когато човек диагностировался рак на мозъка и представители на последващото поколение си са болни от същата болест. Но това не е закономерност, само предразположение.
 • Излъчване на облъчване. Като правило, това са хора, които работят в научни лаборатории, които по силата на своята професия трябва да се сблъскат с различни реагенти.
 • Въздействие върху човешкия организъм на различни химични съединения, такива като живак, олово, винилхлорид.
 • Вредни навици, като алкохол и табакокурение. След проникването в организма на вредни съединения може да започне мутация на здравите клетки, което води до ракови образованиям в мозъка или други органи.
 • Съпътстващи хронични заболявания също могат да провокират онкологията, ако вие. Например, ХИВ.
 • Продължителната употреба на лекарства, като например антибиотици.

Възможно ли е да се установи точно, което е довело до появата на болестта?

Често лекарите като установяване на причините за болестта оглашают комбинация от косвени фактори. Например, аденом се формира от раковите клетки на хипофизата. Заради това, което тя може да възникне? Косвени неговите причини може да се дължи на:

 • Травми на главата.
 • Инфекциозни процеси в тъканите на главния мозък, като менингит или енцефалит.
 • Поражението на тъканите на мозъка от токсини, например храни, алкохол, лекарства, наркотици или в резултат на вдишването на отровни газове.
 • Патологични състояния по време на бременност.
 • Получените травми при бременност – наранявания в областта на главата на плода, кислороден глад, кръвоизлив в мозъка.
 • Дори вирусна инфекция частично, може да доведе до рак на мозъка.
Прочети още  Киста на эпифиза мозъка: колко е опасно и може ли да я злокачественное прераждането?

Като говорим за вторична рака на мозъка, обикновено раковите клетки чрез притока на кръв или лимфотока проникнат от гръдните жлези, червата, бъбреците.

Най-често раковите заболявания страдат хората след 45 години. Дори и лошата околна среда може да повлияе на деление на клетките, но всичко зависи от индивидуалната чувствителност на организма.

Очаговые сигнали за патология

Към първите симптоми, възникнали на фона на рак на мозъка, се отнасят очаговые и общи признаци. Те могат да бъдат първични и вторични. Случва се така, че болестта дълго време не се проявява и първите симптоми, които се появяват при човека, са очаговые. Очаговые знаци, пряко свързани с гледка огнище на тумора и нейната локализация.

Така очаговые признаци са изразени по следния начин:

 1. Нарушение в подвижността на ръцете, пълно или частично.
 2. Изопачено възприемане на температурата или други външни проявления.
 3. Промяната в поведението на човека, като например резки промени в настроението.
 4. Неправилното функциониране на пикочния мехур, чак до загуба на контрол над действията му.
 5. Нарушава се признаци на болните и т.н.

Общемозговые нарушения

Растежа на туморите води до нарушаване на кръвообращението и, включени черепного налягане. Появяват се следните оплаквания:

 • Болки в главата, предимно сутрин, които не са заснети аналгетици.
 • Виене на свят, гадене и повръщане. Освен това повръщане може да възникнат независимо от приема на храна.
 • Пред очите му се появи муха, звездички, кръгове.

С нарастването на новообразувания и симптомите се проявяват по-ярко. Развива деменция, се появяват халюцинации. Например, пациентът твърди, че вижда ярки проблясъци от светлина, или светещи силуети.

С развитието на заболявания при човека възникват епилептичните припадъци, спазми, тонические припадъци и загуба на съзнание. Ярко изразени емоционални разстройства на психиката.

Определение на заболяването и неговото лечение

Дори ако имате някакви незначителни главоболие, опитайте се, колкото се може по-рано да посетят лекар и да мине през съответната диагноза, която включва следните процедури:

 1. Биопсия и ангиография.
 2. Пункция на гръбначния мозък.
 3. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ.
 4. Магнитоэнцефалография.
Прочети още  Киста на съдово сплит мозъка: какво е особеното в тази аномалия?

Терапевтични дейности.

В основата на терапевтични мерки при рак на мозъка съставляват три основни вида:

 1. Операция
 2. Химиотерапия
 3. Лъчева терапия.

Следва веднага да се отбележи, че резултатът при такава страшна диагноза е положителен. Дори оперативна намеса не дава резултати. Например, ако туморът се намира в близост до жизненоважни мозъчната тъкан. След това се назначава курс облъчване, след което се провежда химиотерапия.

Идеалният вариант, разбира се, е рак на мозъка, на ранен етап. В този случай се прилагат най-новите техники за отстраняване на тумора, като гама-нож и кибер нож.

При това клетките на облучаются много мощен енергиен поток, което води до тяхната смърт. Този метод се счита за ефективно в началните етапи на заболяването.

След хирургическа намеса също е назначена лъчетерапия. Като характер е процес, лекарят предписва курс на терапия, средно трае от 7 до 21 дни.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *