Причини за появата на миома на матката

Миома на матката се среща при една трета от населението на жените в детеродна възраст. Заболяване е свързано с редица фактори, които могат да бъдат както външно, така и вътрешно. Навременното диагностирование ви позволява да вземете най-ефективно лечение и понякога, за да се избегне хирургическа намеса.

Какво е това

В мускулите и съединителната тъкан на матката често развиват тумори доброкачественного на характера, които носят на маса за дискомфорт и дори се появяват болезнени симптоми. Началните признаци на образуване на фиброми липсват. Една жена може да усети само моментно неразположение, което след известно време на себе си затихва.

Навременното определяне на възли ви позволява да назначи ефективно лечение и да се избегне операцията. На миому в матката силно се влияе от гормоносодержащие лекарства. Именно тези лекарства причиняват растеж на злонамерени клетки и ги разпределят по стените на орган.

Миома представлява възли в миометрии (мускулни влакна). Образуването на тумора произхожда от една атипична клетка, която започва след това да споделят, което води до ръст на новообразувания.

В по-дебел миометрия може да се образува нтерстициальная миома. В случай на растеж на мускулите към лигавицата на матката възниква субмукозная или подслизистая тумор. Развиваща се в посока към коремната кухина – убсерозная, която се образува между связками на матката – нтралигаментарная.

Причините за миома на матката

Отделят няколко причини за образуването на заболяването:

 • нарушенный процеса на обмен в организма, предотвратява нормалното функциониране на панкреаса и черния дроб, което често провокира диабет;
 • високо кръвно налягане по-млади от 35 години, също могат да страдат данни заболяване;
 • пренесени възпалителни процеси в областта на шийката на матката и в нейната кухина;
 • затлъстяването, което провоцируется небалансирано хранене и ниска физическа активност;
 • рано сексуален живот, преждевременно климаксный период;
 • повреда по време на аборт на ендометриума;
 • неуспешно инсталиране на спирала и я дълго носене;
 • нервно напрежение, регулярни психологически стрес, претоварване;
 • наследствен фактор.

Миома най-често възниква на фона на други сериозни заболявания. Тя може да нараства бързо, което значително усложнява лечението. За да се избегнат тежки последици, трябва да се диагностицира колкото се може по-рано, не отлагайте посещение при лекар и да не си губят времето самоисцеление.

Признаци и симптоми

Първите признаци на миома на матката не се проявяват особена характерна симптоматикой в следствие на това, че в началния етап на развитие, тя започва само да се адаптират към повредената орган. С нарастването на израстъци при жените се появяват редица специфични признаци:

 • между месечни възникват чести кръвоизливи;
 • менструация стават дълги, болезнени и с отделяне на голямо количество кървави съсиреци;
 • в долната част на корема на пациентката отбелязват дискомфорт и болезнените усещания по време на полов акт, уриниране и в процеса на дефекация;
 • в по-късните етапи на миома се увеличава до такива размери, че матката става подобно на тази структура, както в периода на бременността, както и увеличение на размера на корема;
 • ако туморът започва да продавливать червата, тогава жената изпитва редовно запек и кървави дефекация;
 • докато притискате тумор на пикочния мехур предизвиква чести позиви в тоалетната;
 • виене на свят, слабост и, като следствие, анемия.

Обикновено нарушения на менструацията и лека болезненост пациентками пренебрегва, което води до развитието на усложнения и влошаване на състоянието. В резултат на лекар дама получава, когато болестта достигне напреднал етап и излекуване е възможно само отстраняване на матката заедно с тумора.

Лечение на миома на матката

Лечение на миома на матката може да се провежда традиционен метод или с помощта на оперативна намеса.

Прочети още  Полип на шийката на матката

При медикаментозном лечението на предписваните лекарства:

 • хормонални препарати, например, Этинилэстрадиол, Норгестрел, Дезогесатрел, Этинилэстрадиол;
 • гестагены, когато матката добро лекарство е Дюфастон;
 • антипростагенов по вид Мифепристона, които намаляват размери образувания и спират техния растеж;
 • антигонадотропинов, които намаляват симптомите на това.

Бърза хирургическа намеса се извършва чрез:

 1. Лапароскопия. Чрез малки пробиви в перитонеума се премахват туморните клетки.
 2. Хистероскопия. С помощта на специален инструмент, въведени в матката през влагалището се отстранява част от тумор, както и нейните метастази.
 3. Полостный метод. През разрез на корема.
 4. Гистерэктомиии. Матката се отстранява напълно. Се провежда в случаите, когато туморът има големи размери и не се поддава на други хирургически техники на отстраняване.

Миома на матката се наблюдава при много представители на женския пол, особено често може да се открие това заболяване при раждането и жените над 35 години. За да може навреме да открие тумор, трябва да посети кабинета на гинеколог веднъж на половин година. Ранното откриване на миома и ефективно лечение ще ви помогне да запазите пациентка я детородную функция и да избегнат последиците от новообразувания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *