Премахване на стомаха при рак

Тази операция е показан при откриването на болестта в ранен стадий, защото само в този случай има шанс за излекуване на пациента чрез премахване на засегнатия орган. Ако интервенция е била направена навреме, то след него, като правило, оцелява около 80% от пациентите. Само по себе си е хирургическа намеса, се разделя на няколко вида и не винаги предполага пълно отстраняване на стомаха при рак. В редица случаи засегнатия орган се отстранява частично, а останалата част отново се свързва с червата. Освен стомаха, също се изтриват близките на засегнатите лимфни възли.

Противопоказания за провеждането на операция

Хирургическа намеса е достатъчно ефективен начин за излекуване от злокачествени новообразувания, въпреки това лечението по този метод не винаги е възможно. Така, например, наличието на метастази във вътрешните органи – яйчниците, черния дроб, белите дробове и други сведут за да няма резултати от намеса, защото вторични новообразувания, появили се във вътрешните органи, и все пак вече не ще да се лекува болестта. Метастази герои, за най-последната, четвърта фаза на рак, се лекува в която съвременната медицина е всъщност неспособна. В този случай всички усилия се свеждат до това, просто да се облекчи състоянието на пациента.

Понякога операция за отстраняване на стомаха при рак, не се препоръчва и в третата фаза на болестта, ако туморът се е разпространил до най-отдалечените лимфни възли. Още едно противопоказание се считат за тежка патология на бъбреците и сърдечно-съдовата система, а също и злокачественный перитонит.

Оперативна намеса на този вид е много сериозно се отразява на организма, така че не може да изпълнява при тежка степен на изтощение, понижава съсирваемостта на на кръвта и увеличаване на стомаха в размери, поради големи количества течности, натрупани вътре.

Във всички изброени случаи на отстраняване на стомаха при рак или безполезно, или ще донесе повече вреда, отколкото полза, така че при наличието на някоя от изброените по-горе фактори, специалисти подбират други методи на лечение.

Видове намеса

Има няколко вида намеса, от които не всички предполагат пълно отстраняване на стомаха. Всеки един от видовете се изпълнява в определен случай.

Прочети още  Анализ на кръвта при рак на стомаха

Резекция

По време на белодробна резекция се премахва засегнатата част от стомаха. При откриване на болестта в ранен стадий е възможно премахване на част от засегнатите органи, или само на лигавицата. Ако при операция се използва ендоскоп, това се нарича ендоскопска резекцией. В този случай, обикновено се отстранява долната част на стомаха, а останалата част отново се свързва с червата.

Резекция на стомаха при рак

Гастректомия

При гастрэктомии операцията започва с тънкото черво. Я се нарязва на дъното на стомаха и дванадесетопръстника, а след това се свързват с хранопровода. След това на тънка и дванадесетопръстника свързват отново. Тази операция обикновено трае около пет часа, а след това пациентът прекарва в болница още една или две седмици и выписывается у дома. Често след такава операция пациентите се съветват да не ядат и не пият в продължение на три до пет дни.

Ако ректум не е достатъчно, добре е свързана с хранопровода, след операция може да завърши с фатален. Така че, за проверка на качеството на връзката на пациента, преди прием на храна и вода изпращат на визуален контрол на проучването.

Първият месец след операцията за пациента се смята за най-голямото предизвикателство, че в този период могат да се появят трудности с употребата на храна. Може да бъде неприятно или болезнено има. Въпреки това, след тази процедура, това се счита за нормална част от процеса на възстановяване, и за облекчаване на неприятни симптоми не работи.

Лимфодиссекция

По време на извършване на бърза намеса на хирург проверява не само стомаха, но и всички лимфни възли, които са разположени в близост, както и по протежение на кръвоносните съдове, идващи от стомаха. Ако бъдат открити ракови клетки, а след това всички тези възли са отстранени. Това позволява значително да намали риска от появата на новата стомашна онкология след отстраняване на засегнатите райони.

Лимфодиссекция на стомаха при рак

Подготовка за операцията

Преди операцията на пациента, назначени допълнителни изследвания с цел изясняване на мястото на локализация на злокачествени новообразувания и функционалност на вътрешните органи. Така, например, операцията не се препоръчва, ако в организма са открити метастази или имате заболявания на вътрешните органи, при които хирургическа намеса, повишава риска от летального., изм.

Прочети още  Първите симптоми на рак на стомаха, или как да не тече патология

Лабораторни изследвания

Един от първите методи за диагностик на пациента, което бе подготвяно за операция. Тук се извършват цялостен анализ на кръв и урина, изследване на кръвта на биохимията, анализ на изпражненията.

Инструментални изследвания

Въпреки това, някои само на лабораторни анализи не е достатъчно, така че за потвърждение на диагнозата, както и за точно определяне на мястото на локализация на новообразувания се прилагат тези видове изследвания като биопсия, гастроскопия, рентген, ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ.

ЯМР – един от методите за диагностика, преди отстраняването на стомаха при рак

Лекарствена

Когато диагнозата е потвърдена и намерили вън още, че на пациента е показано оперативна намеса, се извършва лекарствена подготовка за операция. Предписват успокоителни (за нормализиране на съня и подобряване на общото благосъстояние), лекарства, които регулират работата на храносмилателната система, както и заболявания на черния дроб и бъбреците. Също така на пациента се препоръчва да се вземат кровоостанавливающие лекарства и антибиотици.

Освен това се назначава от промивка на стомаха, а при анемия се извършва преливане на кръвната плазма и различни белтъчни препарати, регулиращи работата на кръвоносната система.

В някои случаи допълнително преди операцията могат да се предписва химиотерапия и лъчева терапия, за да се улесни изпълнението на операцията.

Момент на подготовка за операция е много важна, тъй като от него също зависят резултатите намеса, както и скоростта на рехабилитация и липса на усложнения в бъдеще.

Усложнения

Операция за отстраняване на стомаха сама по себе си е достатъчно сложна. Пък и самият стомах заема важно място в храносмилателната система на организма, така че след изтриване на пациента ще трябва да се приспособява към нов начин на живот.

Най-често възникват следните усложнения: рязко намаляване на телесното тегло, анемия, кръвоизливи, разлятото перитонит, рецидиви на злокачествен тумор, дъмпинг-синдром и рефлукс-езофагит.

Рехабилитация

Време следоперативни възстановяване за всеки пациент индивидуално, тъй като зависи от множество фактори. Основните от тях са възрастта на пациента, начин за бърза намеса и обема на дистанционно вътрешните органи. Според статистиката средният период на възстановяване е три месеца, в това време пациентите трябва стриктно да се спазват всички предписания на лекуващия. В рехабилитационен период се забранява:

  • Изложи тялото переохлаждениям или перегревам;
  • Да се отдадете на водни спортове или всяка друга дейност, подразумевающими тежки физически натоварвания;
  • Консумират определени видове храни, а също и прекалено студена или гореща храна.
Прочети още  14 начина за лечение на рак на стомаха на народни средства за защита

В период на рехабилитация е на стойност премахнете от менюто си всички сладкиши

Препоръчва се диета, която ще позволи да не нарани допълнително СЧ през възстановителния период е както следва: от диета напълно са изключени пушени храни, кисели краставички, газирани напитки и сладкиши, а също така мазни, пикантни и солени храни. Е разрешено да има варено храна или приготвени на пара. Цялата храна, трябва внимателно да се дъвчат или първоначално се готви по този начин е, че тя е имала пюре или желеобразна консистенция. Строго са забранени цигарите и алкохола. Самостоятелно хранене при изтриване на стомаха при рак със списък на разрешените и забранените за консумация продукти, както и относно начина на тяхната обработка, подготвя и регулира в бъдеще само лекуващият лекар.

Хранят се препоръчва на малки порции (не над 300 грама за път) и не по-рядко от веднъж на всеки два часа. Всички храни трябва да са лесно перевариваться, за да не се създава допълнително натоварване на храносмилателната система. Храната в рехабилитационен период, се приемат единствено в легнало положение. Заедно с частична храненето на малки порции също така се препоръчва да се консумират много течности.

Неизпълнението на медицинските предписания може да доведе до сериозни усложнения, както и други сериозни последствия чак до летального., изм.

В някои случаи след хирургическа намеса, назначени от лъчева химиотерапия, за да се отърве от тялото на пациента от ракови клетки, които поради малкия размер няма да могат да бъдат отстранени оперативно. Това елиминира риска от поява на рецидив.

При навременното откриване на злокачествени новообразувания и бързо оказване на помощ на пациентите, преминали за рехабилитация на периода ще могат да живеят още десетки години. А ето при откриване на болестта в по-късните етапи на показатели за срока на живот на много по-ниска. В някои случаи дори и след хирургическа намеса много от пациентите не изпитват и пет години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *