Премахване на меланом: методи, противопоказания и усложнения

Премахване на меланом е принудителна мярка, с помощта на която можете да се отървете от злокачествени новообразувания, не допустив я метастазирования. Процедурата се извършва с помощта на иновативни технологии, но се изисква определена подготовка. Има противопоказания, както и при наличието на работещи форми могат да се развият нежелани реакции.

Показания за изваждане на меланом

Често премахването е най-добрият начин да се избавите от меланом. Процедурата се изпълнява в ранните етапи на развитието на тумори, като предотвратява нейното увеличение в размера и метастази. Определяне на операция дава на лекар, полагающийся на резултатите от задълбочен преглед.

Какъв точно начин за премахване на костюм, зависи от степента на кълняемост на тумора, размера и индивидуалните особености на организма. Операция – не е панацея, така че резултатите се фиксират с помощта на лекарствено лечение и химиотерапия, за да се намалят рисковете метастазирования.

Начини за премахване на

Основните методи за отстраняване на злокачествен кожен образование са посочени в таблицата.

Начин за отстраняване Предимства Недостатъци
Лазер — не оставя огромни белези и белези;
— процедурата е безболезнена, не се изисква използването на анестезия;
— не води до развитие на усложнения и странични реакции;
— кратък период рехабилитация;
— въздейства единствено върху раковите клетки, без да засяга здравите клетки на епитела;
— не изисква хоспитализация
— е ефективен само при тумори, не повече от 5-8 мм в диаметър;
— лазер не е в състояние да проникнат в дълбоките слоеве на кожата
Премахване на скалпел — има възможност да прониква в дълбоките слоеве на кожата покрива — остава голям белег;
— на място ексцизия формира рана, която дълго време може да не се излекува;
— раната изисква специална обработка;
— висок риск от развитие на кървене;
— риска от присъединяване към инфекции;
— висок риск за рецидив при непълни иссечении тумори

Най-често е резекция на тумора с помощта на скалпел. Ако процедурата е невъзможна по ред причини, прибягват до помощта на лазер. От гледна точка на ефективност, лекарите клонят към традиционните хирургически намеса. Лазер същото в този случай не може да прояви желания резултат, особено при дълбоките кожни лезии.

Прочети още  Сарком на Капоши: причини и начини за лечение

Противопоказания за премахване лазерному

Премахване на меланом с лазера не се използва в следните ситуации:

 1. При наличието на бременност и лактационного период.
 2. Ако има хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, по-специално предынсультное и предынфарктное състояние.
 3. Свръхчувствителност към лазерни лъчи при наличието на фина кожа.
 4. Рецидив на меланом след отстраняване.

Премахване на меланом с лазера не се използва при наличието на бременност

Въпреки, че процедурата малотравматична, тя има някои нежелани реакции, така че се назначава не на всички.

Характеристики и методи на хирургично отстраняване

Дълбочина иссечения тумори зависи от размерите на новообразувания. В полето за отстраняване попада здравословна кожна покривка, което позволява да се предотврати възможно разпространението на раковите клетки в близките парцели епител.

Има няколко начина иссечения тумори:

 1. Метод за лесно отстраняване – място, на около тумора обезболивают с помощта на новокаина или други лекарства, след което с помощта на скалпел започват да изрежете меланому с част от здравите тъкани. Възниква раната зашити с помощта на копринени нишки, които по-късно се отстранява. За премахване на място се образува белег и отличителен белег.
 2. Метод на широк иссечения – използва се при наличие на напреднали форми на меланом, които са предразположени към рецидивированию. Място на около тумора очерчивают с помощта на специален хирургически маркер, разделени на 2-3 см от тумори във всяка посока. Това позволява да се намалят рисковете от повторение, както и избягване на метастаза. Възниква раната зашити.
 3. Метод ампутация – прилага при локализация на меланома на крайниците. В началните стадии могат да бъдат унищожени фаланги на пръстите или се извършва резекция на целия пръст. Стартирани форми предполагат изтриване на целия крайник.
 4. Премахване на лимфни възли – меланом достатъчно бързо дава метастази в лимфни възли, разположени в близост до нея. Ексцизия на засегнатия лимфоузла помага за премахване на метастази, което изключва вероятността от тяхното разпространение от лимфната система.

Операция за премахване на меланом се извършва под местна или обща анестезия. Ако хирургическа намеса, слабо, а след това са местна упойка. При ампутация на крайници и лимфни възли се изисква пълна анестезия, с помощта на който може да се избегне развитието на болка регионална шок.

Прочети още  Как да се различи родинку от меланом

След зашиване на рана се изисква определена грижа. Стерилни превръзки се сменят на няколко пъти в денонощието, като лечението шев антисептици. Не е препоръчително да намокрите и се почистват раната до момента, докато не бъдат свалени конците. След това налагане на стерилна чалми не е задължително.

Липсата на достатъчно грижа за рана може да доведе до развитието на възпалителния процес, което предизвиква патогенна микрофлора. В случай на зачервяване, кожата покрива, сърбеж и повишаване на температурата, трябва незабавно да се потърси помощта на специалист.

Етапи на подготовка за премахване на

Преди да се сложи пациента под ножа, трябва да се подложи на цялостна диагностика, която включва:

 1. Биопсия материал – помага за идентифициране на наличието на ракови клетки и склонност към метастазират.
 2. Общ и неуспешно анализ на кръвта – показва общото състояние на организма и може да послужи като една от причините за невъзможността за хирургична интервенция (при ниски тромбоцитах, което ще доведе до висок риск за развитие на кървене).
 3. Биопсия на близките лимфни възли – показва наличието или липсата на метастази.
 4. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ – помага за идентифициране на наличието на метастази в отдалечени части на тялото.
 5. Радиография на гърдите.

Биопсия материал помага за идентифициране на наличието на ракови клетки и склонност към метастазират

При наличие на склонност към алергични реакции, е необходимо да се направи тест за упойка. За да направите това върху вътрешната част на ръката, с помощта на стерилна игла на спринцовка правят малка драскотина, която се капе по няколко капки от лекарството. Липсата на зачервяване, сърбеж, кожни обриви позволява да се използва вещество за облекчаване на болката.

Възможни усложнения

Хирургично отстраняване на меланом, както и лазерно, може да провокира развитие на редица усложнения, сред които:

 1. Присъединяването на инфекция – се появява в случаите, когато процедурата се извършва в стерилни условия, а по-нататъшната обработка на раната се извършва неправилно. Придружени от зачервяване, сърбеж и парене около раната.
 2. Рецидив на рак се грижат тумори в близост до мястото на нейното иссечения – възниква поради неправилно отстраняване на тумора, което включва отстъп от меланом на 2-3 виж Новообразование иссекается заедно със здрави клетки кожа.
 3. Появата на уплътнения и белези – постановено при отстраняване на големи тумори, което изисква зашиване.
 4. Развитието на кървене и продължително отсъствие на заживания рани – може да се дължи на физиологично замедленными процесите на регенерация, както може да свидетелства за неспособността на лимфната система да функционира пълноценно.
Прочети още  Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

След отстраняване на меланом не кой да е под отворени лъчи на слънцето, тъй като именно този фактор е провоцирующим. В рехабилитационен период е важно да насочи всички усилия за бързото възстановяване.

Последиците за премахване на меланом, трябва да се следи и да се обсъди с д-р

Последиците за премахване на меланом, трябва да се следи и да се обсъди с лекар, ако имате някакви съмнения за влошаване на състоянието.

Категорично е забранено изтриване на меланом извън лечебно заведение. Различни удобни начини могат да бъдат опасни за живота, тъй като туморът не може да се изтрие, без рязане на нейния корен, покълнали в по-дълбоките слоеве на епитела. Живот след отстраняване на меланом по този начин е в опасност. Нараняване на раковите клетки също така да стимулира тумор активно се разраства. Това ще ускори темпото на рак, а също така ще допринесе за образуването на метастази в организма.

Прогноза

Началните стадий на рак са лечими и са относително благоприятна прогноза. Опасност от меланом е, че в първата година след комплексно лечение тя е в състояние да упражнява рецидив. Само при комплексно лечение може да се постигне добри резултати и да се изключи вероятността от развитие на метастази в цялото тяло.

Стартирани и неоперабельные форма на рак, предполагат провеждане на паллиативного лечение, с помощта на които състоянието на жизнеността на организма да се поддържат, доколкото е възможно. Продължителността на живота зависи от скоростта на разпространението на раковите клетки, както и на броя на метастаза.

Не е последната роля в прогнозата играе възраст. Младият организъм по-бързо се възстановява след химиотерапия, а също така има по-голям шанс за излекуване. Продължителността на живота след отстраняване на меланом е различна. Някои хора излизат на сцената на ремисия и да живеят до най-дълбока старост. Трябва да се следват препоръките на специалист и не се отдаде на самолечение. Интегриран подход, който включва премахване на меланом и химиотерапия, ще ви помогнат да постигнете желаните резултати.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *