Последствията от лъчевата терапия при рак на простатата

Какво да направя, ако лекарят поставя диагноза — рак на простатата? Най-разпространеният метод на лечение се счита за лъчева терапия. От тази статия може да научите повече за това какво е, като лъчева терапия влияе на мъжкото тяло, и какви последствия води.

Какво е лъчевата терапия?

Това е специален метод за лечение на тумори, който се основава на действието на йонизиращи лъчения. В съвременната медицина това е най-често срещаният начин за лечение на рака. Лъчева терапия, давана на лекар може да бъде самостоятелен метод, или дъщерно дружество, в съчетание на различни медицински препарати.

Същността на лъчева терапия се състои в това, че йонизиращи лъчения постепенно разрушава патогенните клетки. В тях са нарушени процесите на обмяната на веществата и те умират, тъкани с и пациентът оздравява. Злокачествените клетки са много по-чувствителни към радиационному ефекти, отколкото здравите. В резултат от лечението се отразява на обема на тумора, скорост на растеж, фаза на развитие. В началните стадии се справят с ракови образувания, много по-лесно.

Видове процедури

Има няколко разновидности на тази процедура, които онколози използват за лечение на простатната жлеза. Има три начина, но най-популярните лечение — брахитерапия.

Дистанционно

Достатъчно разпространен начин в ума на своята универсалност, е модерен аналог — протонную терапия. По време на подобна обработка радиация влияние между злокачествени образование и източник на въздействие са обикновени тъкани. Поради това е много странични ефекти.

Брахитерапия

В самата простатата се инжектира изотопи на радий или на експлозията. Околните тъкани са засегнати не толкова силно, както при първия метод.

Прочети още  Сарком На Юинга

По начина на прилагане на брахитерапию разграничаване на:

 • ръчен (поставяне на игли се прави ръчно);
 • автоматизирана (поставяне на игли се извършва от специални апарати).

Точно това се случва:

 • внутриполостная;
 • внутрисосудистая;
 • внутритканевая (именно този вид е прието да се използват за лечение на рак на простатата).

Източник на подобна обработка радиация експозиция се въвежда директно в променените туморни тъкани, с помощта на игли, или иглоподобных аппликаторов. Изгодно се различава от дистанционна терапия факта, че действа по определен участък на тялото и има малък шанс от развитие на усложнения. Могат да се използват временни или постоянни източници на радиация. Първите се екскретира в тялото на пациента по-късно за известно време, а вторите — не.

Много от пациентите, когато те откриват онкологично заболяване на простатата, уплаши възможности простатэктомии. В начален етап На развитие на заболяването, точно брахитерапия ще бъде отлична алтернатива на пълното премахване на простатната жлеза .

За дозиметрического планиране изисква специален визуализирующий метод. Това може да бъде ядрено-магнитен резонанс, ултразвук, компютърна томография. Кат и трансректальное УЛТРАЗВУК също се използват за най-точна настройка на игли.

Брахитерапия се извършва поетапно:

 1. Предимплантационное планиране (се извършва до дозиметрических изчисления).
 2. Интраоперационное планиране (извършва се по време на операцията).
 3. Интерактивно планиране (се извършва по време на процедурата и се допълва от използването на специални инструменти).
 4. Постимплантационное проучване (проведено по-късно един месец след процедурата)

Огромен плюс брахитерапии е висока преживяемост след операцията. Дори ако пациентът е в напреднала възраст и има много хронични заболявания, голяма е вероятността да подписват и да се върне към нормален начин на живот. Статистиката казва, че 80% от мъжете, които се подлагат на операция живеят със средно над 10 години, без никакви усложнения. Това доказва максимална ефективност на процедурата.

Прочети още  Рак на носа

Информация за контакт лъчева терапия

Извършва операция и в същото време да се случва облъчване на тумора лъчение, т.е. между източника на лъчение и злокачествени образованието няма здрави тъкани. Този метод се използва много рядко.

Последствията от лъчевата терапия

Основните последици след лъчетерапия ще бъдат:

 • Повишена умора.
 • В местата за излагане на радиация — недоволен от кожна покривка.
 • Проблеми с уринирането.
  • Парене и изтръпване, затруднено уриниране, чести или редки желание.
 • Може да се развие гемморой.
 • Ректално кървене и възпаление.
 • Известно време температурата на тялото може да бъде по-висока нормална.
 • Проблеми със стомашно-чревния тракт.
  • Диария, запек и т.н.
 • Вероятността от развитие на импотентност.

В заключение може да се каже, че лъчевата терапия е един от най-популярните методи за лечение на рака. По начина, По който въздействието може да бъде дистанционно, информация за контакт и брахитерапия. Последното — максимално ефективна, универсален, с минимален размер на усложнения. След процедурата може да се проблеми с уринирането, СЧ и ректальными раздражениями.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *