Порт система за химиотерапия: какво е това?

Порт за химиотерапия е необходим, тъй като химиопрепараты в местата на инжектиране често се увреждат вените и меките тъкани. А това е много сериозно и е изключително нежелано усложнение. Факт е, че поради своята токсичност съхранявани средства могат обагрям вените от вътрешната страна, а също влоши състоянието им в дългосрочен план. В най-тежките случаи може дори да се некроза на тъканите и отоци на крайниците. За да се сведат до минимум неприятни ефекти химиотерапевтические лекарства се инжектират с помощта на портове.

Какво е порт-система

Порт-система, в противен случай още наречен инфузия (т.е. предназначена за интравенозно приложение) – е най-новото развитие, за да се опрости въвеждането на наркотици интравенозно. Тя има редица неоспорими предимства в сравнение с инсталацията на катетри (по-стара технология). Така, например, въвеждането на лекарства чрез тази система е безболезнен, се намалява риска от увреждане на кръвоносните съдове и се елиминира риска от попадане на токсични средства за кожата. Освен това, при спазване на някои прости правила за използване и грижи, пренасят инфекции чрез тази система е невъзможно. Така че не е необходимо постоянно пребиваване на пациента в стационар, както е било в случая с катетером.

Инфузионная система за химиотерапия представлява titanium или пластмасова резервоарът е с дебелина 1 см и диаметър 4-5 виж Отвътре порт е покрита със специален биологично инертен полимер. На горния етаж се намира мембрана от силикон в няколко слоя, именно чрез него ще бъдат приложени лекарствени препарати. Също така имате пристанището има катетър. По същество, това е трубочка с дължина 10-15 вижте Тази трубочка може да се въведе в яремную виена, а понякога дори и в артерия. Вторият край е свързан със страничната част на определен порт.

Как изглежда порт за химиотерапия

Всички манипулации с пристанище, като например въвеждането на лекарства или на оградата на кръв се извършва със специална игла Губера. Разликата от обикновените игли се състои в наличието на специфичен върха, която не може да навреди на горната мембрана на пристанището. При въвеждането тя не реже, а само разширява силиконов материал, благодарение на които системата остава запечатани в продължение на няколко години.

Прочети още  Усложнения след химиотерапия: класификация и методи на лечение

Ефективност при химиотерапия

Както вече беше отбелязано по-горе, инсталирането на специален порт помага да се избегнат определени негативни последици, често срещани при провеждане на химиотерапия, а също така дава някои предимства в лечението.

Така, например, през пристанището на пациентите получават лекарства, безболезнено, а също и наличността му опростява процедурата на оградата на кръв. Освен това, възможно е развитие на усложнения, произтичащи от увреждане на кръвоносните съдове и въвеждане на инфекции при инжектиране на наркотици.

Външно пристанище за химиотерапия е незначителен, тъй като той се въвежда под кожата. Използват тази конструкция може да е достатъчно дълго (може би дори и по време на целия курс на химиотерапия), при спазване на определени правила за грижа.

Химиотерапевтическое лечението обикновено се провежда курсове с различна продължителност. При това, лекарства, съхранявани на пациента, са токсични и могат да разрушават стените на кръвоносните съдове, което провокира флебит или флеботромбоз. С течение на времето вените стават по-тънки и в тях е много трудно да се получи. В крайна сметка интравенозно въвеждане се оказва още по-болезнено и има малък риск от руптура на вените. Освен това, ако при химиотерапия лекарство случайно попадне върху кожата, може да се некроза на тъканите, затова пациентите, на които предстои дълъг курс на лечение, се препоръчва да инсталирате химиотерапевтический венозен порт, за да се избегне стреса при инжектиране на наркотици и последиците от увреждане на кръвоносните съдове и тъкани в организма, и без това отслабената болестта. Освен това, инсталирането на порта ви позволява да се изключи необходимостта от интравенозно приложение чрез капкови глави, че много по-удобно за пациента. А това е едно безспорно предимство както за хора, подложени на химиотерапия, така и за пациенти, принудени да получават парентеральное храненето, поради нарушения в работата на червата и хранопровода.

Настройка на порта за химиотерапия е на стойност около 20 000 лева

В развитите страни инсталиране на специална инфузия на системата за химиотерапия отдавна е неразделна част от химиотерапия. В Русия това все още не е така, обаче, все по-често пациентите прибягват до този вариант, имплантиране на пристанището обикновено е безплатна, и пациентът плаща само за себе си механизъм, който стои в района на 20 000 евро.

Прочети още  Противопоказания за химиотерапия: основни причини

Между другото, не толкова отдавна, се появи още и един вариант на химиотерапия порт-системи със специални противоболевым действие, които се инжектират в кръвния поток на анестезия.

Правила за използване на устройство

За да порт за химиотерапия служи дълго време, трябва да се спазват няколко прости правила за използването на дизайни:

  • Ако един катетър е намачкана, възпрепятства навлизането на лекарства, но трябва да смениш позата, за възстановяване на нормалното положение на тръбата;
  • Носители на този дизайн се препоръчва да носите със себе си запас от специални игли, които са съвместими с техните пристанище, така че при смяна на лечебното заведение, там може да не се окажат подходящи инструменти;
  • Паспорт с инструкции и цялата необходима информация за вживленном порте трябва винаги да носите със себе си.

Благодарение на този прост правила инфузионный порт почти не доставят неудобства същевременно доста добри предимства. Например, като ви позволява да получавате химиопрепараты и да дарят кръв, без болка.

Място на инсталиране на порт-система

Най-често порт поставят под кожата в горната част на гръдната кост, под ключицей, над самата гърда, в дясно или в ляво. Но понякога, в зависимост от състоянието на пациента и избрания начин на лечение, могат да бъдат включени и други места. За настройка на пристанището изисква малка операция. Пред нея на пациента може да бъде назначен подготавливающая лекарствена терапия. Самата операция се извършва под локална анестезия (най-често на наркотици Новокаин). По време на операцията пациентът почти не изпитва неприятни усещания. По време на процедурата се извършва разрез на малки дължини (2 – 3 см), който в края на сшивается козметичен шев. След извършване на операцията, а понякога и навреме се провежда от рентгенов или ултразвуков контрол. Това е необходимо, за да се уверим в това, че на върха на катетъра се е установил в централната вена правилно.

Пример за място за инсталиране на пристанището

Прочети още  Как да се възстанови виена след химиотерапия – мехлеми и народна медицина

Общо време на инсталацията на порта за химиотерапия и контрол на резултатите от операцията отнема около час. И вече няколко часа по-късно конструкция може да се използва за въвеждане на различни химиотерапията лекарства.

Грижа за система

Спазването на някои прости правила за грижа за пристанище удлинит му срок на годност. Грижи сам по себе си прост и не отнема много време. Трябва понякога да се мият система, честотата на това събитие определя лекуващият лекар. Внеурочно порт за почистване след всяка ограда на кръв за анализ. Тъй като тази процедура може да вкара канал. Още един случай, когато е необходима незабавна внеплановая зачервяване на пристанището – за нарушаване на проходимостта и образуване на тромба в skylight стая.

За промиване се използва прост физраствор. Обаче условията трябва да са стерилни. Изисква внимателно измиване на ръцете антисептичен сапун, поставяне на маска и дезинфекция на мястото на порта кърпа с антисептичен разтвор няколко пъти.

Ако пристанище временно не се използва, то му е необходимо да се мият с честота от около 4 – 6 седмици, в противен случай конструкцията заблокируется.

Освен това, сега може да се намери в продажба специален вещество, способно да запази порт работен до 4 месеца без допълнителни грижи. В него е антибиотик, предотвратява развитието на усложнения в резултат на ваксини или инфекции.

Колко дълго може да се използва?

Различните източници сочат различно време за използване на пристанище за химиотерапия. Срокове варират от 3 до 7 години. Това е много по-дълго, отколкото в случая с катетером. Освен това дизайнът е много удобен, когато преминават курсове на химиотерапия. В края на краищата използването на пристанището може да се преустанови и да се започне по всяко време, важното е да не забравяме да се мият дизайн навреме.

Как се отстранява система?

Порт-системата се отстранява под локална анестезия хирург-онкологом. Операцията се извършва амбулаторно. Продължителността на процедурата е около половин час. Да не оставят допълнителни белези по тялото, специалистите винаги се опитват да премахнете пристанище в стария разрез, който е бил направен, за да го вживления. Получената рана достатъчно сами по себе си се справят у дома.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *