Полипоза кардиального отдел на стомаха – полип кардии, причини и лечение

Полипи на различни видове образува в резултат на необичайно разрастване на тъканите на лигавиците.

В зависимост от вида на закрепване на повърхността на лигавицата, полипи са разделени на полипи, като «крак» – тънки основата на долната част на полип, и полипи с широка основа. Основното място на локализация на полипи е лигавицата, затова полипи могат да се образуват във всяка част на човешкото тяло – полипи на носа и синусите, пикочния и жлъчния мехури, тялото и шийката на матката, полипи по стените на хранопровода, полип кардии на стомаха и тънките черва.

Формирующийся полип на стомаха – това струпване на разрастающихся клетки на лигавицата на вътрешните отдели на стомаха. Този вид образувания, без никакви изрични симптоматических прояви. В редки случаи при пациенти с полипи на стомаха могат да се оплакват от болки в корема, гадене, повръщане, понякога кървене, и при палпация на корема на пациента могат да възникнат болезнени усещания. В доминиращ повечето случаи образование под формата на полипи се откриват по време на провеждане на диагностични манипулации на хранопровода или стомаха, свързани със заболявания на стомашно-чревния тракт (СЧ).

Различни нарушения, свързани с работата на лигавицата на стомаха или на СЧ, продължителни възпалителни процеси могат да станат причина за образуване на полипи на стомаха. Много специалисти твърдят, че е един добър метод за профилактика на подобни състояния е ниско калорична диета.

Също така има определени рискови фактори, които водят до появата на полипи, към тях се отнасят:

 • старчески показания (полипи се откриват по-често при хора над 50 години);
 • бактериални инфекции на стомаха;
 • наследствен синдром, рак на дебелото черво;
 • продължителен прием на лекарства.

За диагностициране на различни видове полипозов стомаха използват метод на гастроскопии. Прилагането на този метод дава възможност да се направи проверка на всички участъци на стомаха и стомашно-чревния тракт, както и веднага да вземат проба подозрително образование за по-нататъшно провеждане на биопсия. Биопсията е насочена към определяне на злокачествени полипи на природата. От резултатите на анализа ще зависи по-нататъшното метод на лечение, които включват премахване на самото полипозного на образованието и по-нататъшната диета, насочена към възстановяване на функциите на работа СЧ. Както е показано в медицинската практика, повечето полипи на стомаха е доброкачествени природата и не конвертиране в злокачествен тумор, но въпреки това образование от този тип могат да доведат до развитието на рак на стомаха в последствие.

Прочети още  Човешки папиломен Вирус 18 тип: колко е опасно?

Се образуват полипозы най-често в антрально-пилорическом отдел (почти в половината от случаите) и в кардиальной част на стомаха. Име кардии се дължи на тяхното местоположение, тъй като полипи на подобен тип са почти около сърцето.

Кардиальное пръстен, разположено на мястото на прехода на хранопровода в стомаха, представлява скок в медицинската терминология се нарича «изход кардии», тази част на СЧ не дава храната да се движите обратно от стомаха в областта на хранопровода.

В работата кардии могат да възникнат нарушения, в резултат на което излишната киселина попада в хранопровода, което на свой ред започва възпалителен процес. Ако оставите данни за нарушения в работата на стомашно-чревния тракт без лечение, това може да доведе до образуване на злокачествени ракови образувания.

Причините за образуването на полипи кардии на стомаха

Абнормно разрастване на клетките

Според медицинските изследвания могат да се определят няколко основни фактора, при въздействието на които се формира полипоза кардии, към тях се отнасят:

 1. Абнормно разрастване на клетките на лигавицата на стомаха, в резултат на възпалителни процеси;
 2. Образование образувания по повърхността на кардии в резултат на излишък на клетъчното делене;
 3. Неправилно развитие на лигавицата на стомаха на эмбриональном ниво.

В последно време експертите отбелязват прогресивно образование полипи при деца. Статистиката показва, че случаите на откриване на формации от подобен тип при децата увеличава с 0,54% до 13%.

Клиничните прояви на полип кардии

Болки в стомаха

Полипозы, образувани в кардиальной част на стомаха, нямат видими клинични прояви, често патология от подобен характер са открити в хода на провеждането на научни изследвания, свързани с оплаквания от болка в областта на стомаха, честата гадене, повръщане и киселини в стомаха.

Прочети още  Размерът на миомата на матката в седмици

За диагностика на полип кардии използват няколко основни метода.

Най-разпространеният и удобен метод – изследване на СЧ с помощта на ендоскоп. Чрез този метод може да се открие дори не е значителна запечатване или врязва в лигавицата. Като правило, подобни образование имат по-наситен цвят, по отношение на други части на лигавицата, а също и блестяща, гладка повърхност. Основният плюс эндоскопического метод на изследване на стомашно-чревния тракт е в състояние веднага да се вземе проба от тъкан от парцела на лигавицата, която причинява съмнение. Полученият пробата се изпраща в лаборатория, за извършване на биопсия, което ще даде възможност точно да се определи характера на полип и възможността за неговото прераждане в злокачествен тумор. Също така подобен анализ дава възможност за определяне на структурата и характера на полип.

Изследване с прилагането на рентген или УЛТРАЗВУК апарат. Този метод има за цел да установи точно броя на образувания, както и размера и местоположението. Също така, с помощта на рентген специалист може да разкрие някои нередности или втянутости, наличието на които свидетелство за превръщането на този участък промени в раковите тумор с висока степен на вероятност.

Основната опасност образование полип кардии

Полип кардии на стомаха се характеризира с най-висока степен на преобразуване на злокачественный онкологические образование, в сравнение с останалите видове полипозов. Във връзка с тази особеност на полип кардии за лечение най-често се прилага методът на оперативното отстраняване формирана на тумора.

«Най-съхраняващи» метод за хирургично отстраняване на полип е ендоскопска полипэктомия. Предимството на тази процедура е, че наред с лечебна цел едновременно извършва диагностика и профилактика на заболяването. Въпреки това за провеждане на такава процедура има и противопоказания, основните от тях – това е дифузната полипоза на стомаха, в резултат на което, по стените на лигавицата на стомаха е оформена голяма част от големите полипи с широка основа и диаметър на главата на полип от 2,5 до 3 см, също е противопоказание е ниското ниво на съсирването на кръвта. Ако пациентът има едно от тези противопоказания лекарите съветват да се извършва полосную операция за премахване на полипи.

Прочети още  Как да се отървем от папилом под мишниците?

Полип кардии незначителни размери, се отстранява в амбулаторни условия. Трябва да се помни, че дори и пълно ендоскопско премахване на всички налични образувания по стените на лигавицата на стомаха не може да се предотврати появата на рецидив. Нови полипи растат в места, белези, останали след отстраняване на предишните формации.

Ако резултатите от изследване на клетки продължават своето болестно конвертиране, то в този случай се извършва резекцию на стомаха.

Профилактика полипозов

Частична храна

За превенция на появата на полипи кардии, а също и за да се избегне рецидивных прояви на данни на новообразувания специалистите препоръчват:

 • диета и накъсана храна, минимум 4 хранения през еднакви интервали, меню трябва да се състои от нискокалорични, леки продукти, които няма да бъдат теглото на стомаха;
 • не трябва да се измива храната с вода или друга течност, това води до намаляване на концентрацията на стомашния сок и усложнява процеса на храносмилането;
 • избягвате стресови състояния, тъй като лекарите отбелязват силен растеж на полипи, след като получи силен стрес тиня нервно пренапрежение;
 • трябва внимателно да се отнасят до нарушения на процеса на храносмилането, при възникване на дисбаланс в работата на СЧ трябва незабавно да се консултирате с лекар.
 • отказ от нездравословни храни, употреба на алкохол и тютюн за пушене оказва положително влияние върху работата на органите на СЧ и на стомаха в частност.

Внимателното следване на препоръките на лекуващия лекар, спазването на режим на хранене, напълно минала курс на медикаментозно лечение на различни заболявания, като гастрит или язва на стомаха дава положителен резултат в предотвратяването на образуване на полипи на стомаха. Този подход позволява да се избегне увеличаването на броя бактерии на повърхността на ендотелните на хранопровода и кардиального отдел на стомаха.

Не си струва да се лекува новообразувания от подобен характер себе си, да прибягва към методите на традиционната медицина, тъй като това може да доведе до развитието на сериозни заболявания или до преобразуването на полипи в злокачествени тумори.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *