Полипи

Полипи това са доброкачествени образувания, които могат да се появят навсякъде, където има лигавицата. Те могат да се различават място на локализация на своя гистологическому състояние, външен вид, а, следователно, и по избор на лечение. Обединяващ фактор за всички полипи е, че те се появяват на фона на намален имунитет и по всякакъв начин нарушават слаженную работа на целия организъм.

Какво е полипи

Полипите представляват израстъци по вътрешната част на кух орган. Те имат различен външен вид и гистологический характер. Успех в лечението на тел данни ще зависи от мястото на локализация. Външно полипи са плоски и на крака, те се наричат сидячими.
Тези тумори могат да се появяват един по един или да бъде множествено характер, в този случай заболяването се нарича полипоза.

Понякога израстъци стават толкова много, че те пречат на движението на течности в тялото, а така също да създаде различни смущения. Така в организма не е започнал заради това се провали, е показано спешно отстраняване на полипи.

По тип поява се разделят на:

 • възпалителни заболявания;
 • гранулиращи;
 • гиперпластические и неопластические;
 • гамартомные.

Често се откриват полипи в такива места:

 1. Носа част и подчинени на синусите.
 2. Област-ЧРЕВНИ, като например вътрешната част на стомаха, дебело и тънко черво.
 3. Пикочния мехур.
 4. В женската система е тялото и шийката на матката.

Причини

Ако говорим за полипи в матката, причините за възникването им, както следва:

 • болестта на сексуалната сфера;
 • хормонален дисбаланс;
 • стресови ситуации;
 • увреждане на шийката на матката;
 • наличието на съпътстващи заболявания;
 • влиянието на инфекция.

Полипи могат да се появят всеки орган в резултат на въздействието на общи причини, които влияят като цяло в системата на живота, и в резултат на специфични фактори, влияещи върху работата на даден орган.

Общи причини за появата на полипи:

 1. Наличието на вредни навици и липса на грижи здравословен начин на живот.
 2. Наследствен фактор.
 3. Огнище на инфекция в организма, често в по-близките зони и се появяват полипи.
 4. Възрастова причина, колкото по-възрастен е човек, толкова по-голяма вероятност за появата на полипи.
Прочети още  Премахване на lipoma

Диагностични дейности

Има такива места, където полип открие веднага, не успява. Това са вътрешни органи. В този случай помага само на правилната диагноза.

Например, за откриване на полип в матката, ще се нуждаят от такива методи на изследване:

 • метрография;
 • УЛТРАЗВУК;
 • хистероскопия.

При други видове полипи диагностика, разделени на такива видове:

 1. Оптично вид.
 2. Рентгенология.
 3. Други диагностични мерки.

Оптични устройства за откриване на полип изглеждат като удължен кабел, оборудван с камера и осветление, благодарение на които можете да разгледате лигавицата на вътрешните органи. Това устройство е продуктивно за плоски полипи, които е невъзможно да се открият с помощта на други методи на диагностика. На някои апарати присутствую специални клещи, с помощта на които е възможно да се вземе материал за гистологию или да се премахне съществуваща полип. Към тези методи се отнасят:

 • колоноскопия;
 • полпэктомия;
 • гастроскопия;
 • гистероскпия.

Ако полип е бил открит, а след това от добитите материали се извършва биопсия. Това е необходимо, за да се определи характера на образованието и премахване на онкологията, ако вие.

При това проучване може веднага да се премахне съществуващите полипи. Това се прави в случай, че израстъци не са се увеличили повече от 2,5 виж

Рентгенография се провежда с помощта на контрастни вещества, което покрива лигавицата и дава възможност да се открие нейната нередности.

Към други диагностични мерки се прилага ректално изследване пальцевым метод, виртуална колоноскопия. Те се прилагат във връзка с други видове диагностика, тъй като не дават пълната картина на болестта.

Принципи на лечение

След като научава за наличието на полип, човек се страхува, че той ще започне да се увеличава по размер, но това не е така, по-голяма опасност представлява увеличаване на количеството на образувания, което се нарича фамилна. Така че, ако на едно място на организма се появи полип, то има голяма вероятност, че растеж ще се появи на друго място. Затова лекарите препоръчват да ги изтриете. Още повече, ако полипи носят след себе си чувството на дискомфорт и болки.

Малки израстъци се изтриват веднага при эндоскопическом проучване. Този метод се практикува при поява на малки полипи в гърлото, хранопровода, в чревния отдел, стомаха, шийката на матката и т.н.

При децата често се появяват полипи в синусите – аденоиди. Са отстранени, те такива методи:

 1. Электрокоагуляция.
 2. Криодеструкция.
 3. Изпарение с помощта на лазер.
Прочети още  Хигрома става

Ако полипи големи или се наблюдава дифузна полипоза, а след това трябва да се направи полостную операция. Понякога при него се отстранява част от орган, като част от дебелото черво, на матката и. д.

Но дори и след прилагане на хирургически метод, нито един лекар не даде гаранция, полипи, че няма да се появи отново. Природата полипи не изследвано до край, при наличие на хормонален дисбаланс и други предразполагащи фактори, тези израстъци могат да се появят отново и може би на съвсем друго място.

Медикаментозно лечение на полипи, притежава само лекуващият лекар. Например, при образувания в матката може да провежда хормонална терапия.

Народната медицина препоръчва да приемате настойка от жълтурчета. Тази билка е известна със своите анти-тумор действие. Но дозата си, така трябва да бъде назначен специалист, тъй като растението е отровен. При правилно подбрана дозировка, могат да се отървете от полип или да го предотврати разрастването на градовете.

Носните полипи може да се лекува лекарства начин, това се прави при наличието на възпаления. Така на пациента с доказано противовъзпалително лечение, ако е необходимо антиалергичен лекарства, понякога антибиотици.

Малки полипи толкова се отстраняват с помощта на лекарствени разтвори. Това широко се практикува при наростах в матката. Там се въвеждат специални препарати, които спомагат за по-бързото свиване на доброкачествени пролиферация.

Не си струва да изпадате в отчаяние при откриване на полип. Това не е толкова опасно, колкото изглежда. Ако слушате по медицина и да изпълнява всички предписания, тогава болестта ще отстъпи. При показан премахване на полип, препоръчително е да направите възможно най-рано, а след това да не се появиха усложнения.

Прочети още  Кой лекар лекува папиломи

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *