Полипи във влагалището: причини, лечение и профилактика

Полипи във влагалището – доброкачествени новообразувания светло розов цвят, с неправилна форма, които могат да увеличават размера си и да предизвика болка. Клиничните прояви са изчезнали, докато туморът е по-малко от 1 см в диаметър. Жена дълго време не разполагат с улики за наличието на болест, докато не се появи кървене след полов акт, което е свързано с нарушение на целостта на полип. Изисква интегрирана диференциална диагноза и подходящо лечение.

Причини за възникване на патологии

Автентично, не е известно, какво точно провокира развитието на полипозного процес във вагината, но са инсталирани предрасполагающие фактори, сред които:

 1. Хормонални нарушения в организма – възникват по причина на силен стрес, прием на стероидни медикаменти, бременност, кърмене, менопауза.
 2. Честото нараняване на вагината, което е възможно при аборта и выскабливаниях. В местата на образуване на рани се активират естествените процеси на регенерация, което води до патологическому разделянето на клетките и образуването на тумори.
 3. Заседнал начин на живот и сидячая работа, които заедно провокира образуването на застой процеси в кръвоносната и лимфната система влагалището.
 4. Нарушение на вътреклетъчния метаболизъм, което води до неконтролируеми процеси в клетките на лигавицата.
 5. Продължителен прием на хормонални лекарства без назначенията, че предизвиква потискане на синтеза на някои хормони и увеличаване производството на други.
 6. Наличието на хронични възпалителни процеси на вагината, които намаляват местния имунитет. В риск попадат жените, страдащи от бактериален вагинозом и кандидозом.
 7. Ерозия на шийката на матката и присъствие на огнища на дисплазия.
 8. Подобряване на ендометриоза, при което клетките на вътрешния слой на матката разпространяват извън мускулен орган.
 9. Липсата на полов партньор и неочаквано сексуален живот. Незащитени сексуални контакти, наличие на заболявания, предавани по полов път.
 10. Развитието на човешкия папиломен вирус, който е стотици пъти увеличава риска от развитие на новообразувания.

Сидячая работа може да се превърне в причина за появата на полипи във влагалището

Вагиналните полипи най-често се развива при жени, които водят хаотичен сексуален живот. Именно наличието на хронични възпалителни процеси насърчава активния растеж на тумора.

Видове полипи на влагалището

Като се има предвид етиологията на заболяването, полипи са 3 вида:

 1. Неопластические – причинени от патологични деление на клетките и увеличаване на техния брой в сравнение с отмирающими. Предшества развитието на рак.
 2. Гиперпластические – придружени с дегенерация на клетки и появата им в неспецифическом място.
 3. Възпалителни – се развиват на фона на продължителна инфекционно-възпалителен процес.
Прочети още  Интрамуральная миома на: характеристиките на болестта, на симптомите и лечение

Според вида на хистологичен строеж тумори, полипи са:

 1. Гранулиращи състои от белооката клетки, се развива на фона на прогресивното възпалителен процес. Характерна особеност е стъбло, с помощта на която полип е свързан с матката.
 2. Ворсинчатые – се състоят от клетки на епитела, образуват възел. Срещат се в множествена форма. Отличителна черта е прекомерно кървене при най-малкия механично въздействие, което е свързано с наличието на голям брой малки кръвоносни съдове.
 3. Холестериновые – псевдополипы, образовани от холестериновых плаки. Се срещат при жените, страдащи от атеросклероза на кръвоносните съдове.

Някои полипи водят началото си в матката, но падат през шийката във влагалището. В този случай, риска от наранявания максимален, че е опасно за здравето.

Клинични прояви

Началните стадий на болестта протича безсимптомно. Безпокойството причиняват такива клинични прояви, които изискват детайлно изследване:

 1. Срив на менструалния цикъл, дълъг и пълноценен периоди.
 2. Появата на кровянистых вагинално течение след полов контакт.
 3. Болезнени усещания по време на секс, което се отразява върху качеството на сексуалния живот.
 4. Тянущая, заяждане или спастична болка в долната част на корема, която се усилва при физически натоварвания и по време на менструация.
 5. Намаляване на сексуалното желание.
 6. Промяна на характера на вагинални секрети, повишена сухота.
 7. Появата на кафяви секрети в средата на цикъла.
 8. Невъзможността да се зачене дълго време.

Намаляване на сексуалното желание – един от симптомите на полипи във влагалището

Определена опасност представляват най-големите полипи, които при механично въздействие може да кърви и да боли. Големи новообразувания провокира остра болка. Наличието на наранявания на лигавицата на полип увеличава риска от попадане на патогенните бактерии, които населяват вагината, че е изпълнен с развитието на широка възпалителен процес.

При продължително седене на твърда повърхност, се появява усещане за чуждо тяло в слабините. Това е свързано с високо кръвно налягане полип на лигавицата. Тези симптоми изискват незабавна диагностика и комплексно лечение.

Диагностика

При наличие на оплаквания лекарят записва всички симптоми, тормози жена. След това се извършва проверка на влагалището на гинекологическом стол с помощта на огледала. При откриване на новообразувания се определя тяхната големина, плътност, количество. Взима се намазка на флората, който показва наличието на възпалителен процес.

Диференциална диагноза, отличающая полип от други видове новообразувания, включва такива методи са:

 1. Вагиналната ЕХОГРАФИЯ – дава възможност да разгледа ехо-признаци на тумора, което е характерно за доброкачествени или злокачествени тумори.
 2. Колпоскопия – провежда, ако полипи са разположени в дълбочина на влагалището, по-близо до шийката на матката.
 3. Гистологическое изследване – биопсия включва ограда на малки количества тъкани, тумори и откриване на атипични клетки.
Прочети още  Аденомиоз и ендометриоза

Колпоскопия – един от методите за диагноза на полипи във влагалището

Допълнителни методи на изследване, които са от съществено значение за выявлений на групите в риск, е кръвно заболяване, передающиеся по полов път и проучване на наличието на човешкия папиломен вирус.

Лечение на

Избор на метод на лечение зависи от размера на тумора, вида и индивидуалните особености на организма. Когато полипите са малки и не създават неудобства, жена предлагат бъдат наблюдавани от лекар и да се следи техния растеж. Хирургическа намеса е показано при наличие на големи тумори.

Лекарствена терапия

Използването на медикаменти е подходяща в случаите, когато полип предизвикана от възпалително процес или хормонален провал. Може назначен за такива лекарства:

 1. Стероидни лекарства – нормализира хормоналния баланс, възстановява цикъл и имат негативен ефект върху растежа на полип.
 2. Антибиотици – използват се, ако възпалителен процес, предизвикани от развитието на бактерии. Изборът на определено лекарство зависи от вида на причинителя.
 3. Противогъбични лекарства, показани при наличие на хроничен вагинит и млечница.
 4. Спазмолитици и аналгетици – допринасят за намаляване на болезнените прояви.
 5. Иммуностимуляторы – увеличават защитните свойства на организма, която помага в лечението.

Дозата и продължителността на курса на лечение зависи от причината на заболяването и индивидуалните особености на пациентката.

Хирургическа намеса

Отстраняване на полип се извършва с помощта на иссечения новообразувания. Това се извършва с помощта на скалпел или радионожа. Последният метод е по-ефективен и безболезнен. Полип резекция в основата с помощта на примка. Образуваната рана прижигается променливи високи ток.

Външният белег бързо се лекува, не кърви и почти не ме боли. Операцията се извършва под местна упойка. Рехабилитационен период е 2-3 седмици. През това време може да промени характера на секрети от влагалището, се намират откриване вени. Нормализиране на лигавицата се случва в рамките на месец.

Оперативна намеса се извършва в продължение на 6-8 ден на цикъла. Това е необходимо, за да се кръв, издаден при менструация, която пада в раната, което ще позволи да се избегне присъединяването на инфекционно-възпалителен процес.

Криодеструкция

Отстраняване на полипи, с помощта на техните замразяване ефективно при множествена форма на заболяване, когато тумора не повече от 1-2 см в диаметър. На полип въздействат отрицателни температури точка, който води към погибел и смърт на раковите клетки. Малоинвазивное намеса е абсолютно безболезнено, така че може да се извършва без упойка.

Прочети още  Миома расте корема: причини, скорост на растеж и лечение

Един вакуум премахване на

Във влагалището се инжектира аспиратор, под въздействието на вакуум полип се откачи от крака и се движи в слушалката. Този метод е ефективен при дълбочина разположение на новообразувания. Към днешна дата има по-ефективни методи, които намаляват рисковете от развитие на усложнения.

Народни начини

Използването на рецепти от алтернативната медицина се допуска само след назначаването на д-р. Това е подходящо в случаите, когато в етиологията на заболяването инфекционно-възпалителна. На фона На прием на редица антибиотици жена предписват промивки отвари от билки, които притежават антибактериални свойства и подсилват действието на основните лечение на:

 • отвара от лайка;
 • отвара от невен;
 • отвара от градински чай и кора на дъб.

Отвара от лайка – една от народни начини на лечение на полипи във влагалището

Манипулации се извършват преди лягане. Разтвор трябва да има стайна температура (леко топла). За правилността на действията ви разказва лекарят.

Усложнения

При липса на спазване на правилата за интимна хигиена след извършване на хирургическа намеса може да се развие възпалителен процес. Това диктува необходимостта от спазването на всички препоръки на лекаря, включително и полове въздържание на периода на рехабилитация.

Ако полипи не са премахнати по настояване на пациента, те бързо се увеличават размера си, да пречи на изхода на менструалната кръв навън. Образува застой на кръв, че е изпълнен с развитието на маса, допълнителни заболявания.

Профилактика

За намаляване на вероятността от случаите е възможно с помощта на такива препоръки:

 1. Изключи безразборни полови връзки, предохраняться от нежелана бременност чрез презерватив.
 2. Следвайте характер секрети, при наличието на кровянистых гъсти бучки да се обърнете към лекар.
 3. Спазва правилата за интимна хигиена.
 4. Да Не се използва средство за интимна хигиена, дразнещи лигавицата.
 5. Контрол на телесното тегло, при бързото повишаване на теглото се явя на изследвания на хормони.
 6. При липса на стабилност на менструалния цикъл, да го възстановите, заедно с вашия лекар, като се има предвид истинската причина.
 7. Да Не се използва вагинални свещи без назначенията, което може да доведе до намаляване на местен имунитет.

Лекува полипи в домашни условия е невъзможно. Само лекар може да предпише лечение, като се има предвид характеристиките на болестта.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *