Полипи в стомаха

В стомаха може да се появи полипи, това опухолевидные образование жлезиста структура, които се развиват по лигавицата на органа. Въпреки факта, че те не причиняват на човека неприятности и може да не предизвика никакви симптоми. Въпреки това, полипи в стомаха носят определена степен на риск при началото на растежа си. Затова лекарите съветват такива израстъци незабавно изтриване.

Какво е това

Епителна туморните израстъци по лигавицата на стените на стомаха, наречени полипи. От всички тумори в тази област те са около 5-10%. Често процесът на формиране на анормално разрастване на тъканите протича без видими симптоми и заболяването е записано съвсем случайно.

С нарастването на полипи се усещат от следните признаци:

 • болка в областта на корема, особено при натиск;
 • гадене;
 • рвотные желание;
 • появата на кръв в фикалиях.

Етиологията на явлението

Причините за появата на полипоза до края не са проучени. Учените дълго време са наблюдавали механизъм на развитие на болестта и са стигнали до извода, че наследствен фактор не играе водеща роля в образованието на образувания в стомаха.

Често болестта се развива при хора, които в миналото переболели гастрит. Особено ако възпаления в стомаха не са били лекувани или се е провело неправилна терапия.

Хеликобактерии и дейността им също стават честа причина за образуване на полипи на стените на стомаха.

Учените също отбелязват, че от полипоза на стомаха страдат хората на възраст над 40 години, това се дължи на възрастови промени в организма.

Важна роля играе и това, с което се храни човек. Хората насилници пикантни храни, консерванти, продуктите за бързо приготвяне и изкуствени заместители на риска от появата на полипи в стомаха и се увеличава.

Заплаха може да бъде прекаляване с алкохол. Такива хора не само може да се развие полипоза, но и други ЧРЕВНИ заболявания.

Симптоматические прояви

Началото на заболяването протича безсимптомно. Заболяване на разкритите при анализа на човека е съвсем друг въпрос. Тъй като полипите обикновено се появяват на фона на възпалителни процеси и други заболявания на храносмилателната система. Така се появиха признаци на патология могат да се сравняват и със симптоми свързани стомашни заболявания:

 1. Болки обикновено е под една година, това означава, че в зоната на эпигастрия.
 2. Може да се влоши апетита.
 3. Човек бързо се насища след хранене, а след като го притеснява тежест в стомаха и подуване на корема.
 4. Често притеснява нарушения в храносмилането.
 5. Появява киселини.
 6. Има гадене и повръщане.
 7. Неприятна оригване.
 8. Състоянието се отразява върху общото здраве, появява се раздразнителност, упадък на силите, летаргия и апатия.
 9. Могат да се притеснява главоболие.
 10. Човек рязко отслабване, се появява бледност на кожата покрива.

Всички тези симптоми могат да се активизира при множествени полипи в стомаха. При кървене на израстъци, човек може да се отбележи в урина и изпражнения тъмни примеси на кръв.

Диагностични дейности

В основата на откриване на полипи се приема два основни начина за диагностика:

 • ендоскопия;
 • прилагането на рентгенография.
Прочети още  Полипи

Като допълнителни методи на изследване да действат лабораторни данни и идентифициране на бактерии Хеликобактер пилори.

Ендоскопия. В кухината на стомаха се вкарва специална тръба – ендоскоп. Тя е снабдена окуляром, който предава цялата информация за съдържанието на орган на монитора на компютъра. Лекарят подробно разглежда вътрешността на стомаха и сигнализира за наличието на полипи. Изследване на стомаха с помощта на ендоскоп се нарича гастроскопией.
Етапи на изследването:

 1. Първо ротоглотка се обработват местните анестетиком.
 2. В устата на човек се вкарва специален нагубник, през него се вкарва тръба на ендоскоп. През хранопровода тя попада в стомаха. Да в човека не се появи рвотные желание, лекарят пита пациента по-дълбоко диша.
 3. Така эндоском постъпва въздух, който расправляет стените на стомаха.
 4. Ако се откриват тумор, а след това веднага се прави биопсия.
 5. След това тръбата се премахват от стомаха.

В някои случаи гастроскопия се прилага не само за изследване, лекарят може да вземе решение за незабавното отстраняване на полип, особено, ако тя е малка по размер. Но най-често този метод се прилага само за проучване и ограда малка част от полипи за по-нататъшното му изследване под микроскоп.

Рентгенография се извършва с контрастни вещества, в случай, че не е възможно да се проведе гастроскопию. Преди сесия за диагностика човек пие бариевую взвесь след това, се провеждат рентгеновите изследвания. Се извършва тя на няколко равнини. С помощта на бариев се подобрява визуализацията на стените на стомаха. Метод има много противопоказания, така че в момента на оптимален метод за проучване е ендоскопия.

Неинструментальные методи за диагностика:

 1. Отдаване под наем на общ анализ на кръвта, например на скрита кръв. Това е запис на ниски показатели на хемоглобина и еритроцитите.
 2. Кал се раздава с едни и същи цели.
 3. Отдаване под наем на PCR или други тестове с цел откриване на Хеликобактер пилори.
Прочети още  Фиброма на яйчниците

Принципи на лечение

Основа за лечение на полипи представляват следните лекари:

 1. При по-малки образувания лекарите могат да изберат тактиката на наблюдение. Не си струва да се отпуснете, тъй като полипите могат да започнат да растат или още по-лошо перерождаться в раковите клетки, така че редовно си струва да прекарва рентгенографию или гастроскопию. Това се прави не по-рядко от един път в годината.
 2. Лечебното хранене трябва при поява на полипи на фона на възпаление на стомаха. В този случай правилно подбран хранителен режим ще доведе болестта е във фаза на ремисия.
 3. Прием на лекарства. Тези действия ще бъдат подходящи при наличие на гастрит, който е повлияло на появата на полипи. Лекарства, насочени към решаване на следните проблеми: нормализиране мотилитет на стомаха, киселини, премахване на болката.
 4. Хирургично отстраняване на полипи. Ако те не са големи, а след това се прави чрез полипектомия эндоскопическим метод. Операцията обикновено е успешно, без последствия и дълъг възстановителен период. Но за това е необходимо постоянно наблюдение на растежа образувания. Големи полипи по този начин не се изтриват. Те, както и множествена полипоза се лекуват чрез резекция.

Полипоза е коварна болест, която е с непредвидими последици. Така че дори и лекарят каза, че специално лечение не е необходимо, си струва да бъде нащрек и непрекъснато се проведе проучване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *