Полипи в матката

Полипи в матката се нарича доброкачествено образование, локализующиеся в эндометрии или в областта на шийката на матката. За полипи присъщо на бърз растеж. Образование може да се фокусира по един или облеплять кухината на матката цяла россыпью. Това заболяване е необходимо своевременно лечение.

Причини

Има много причини, водещи до образуване на полипи в матката:

 • при нарушаване на хормоналния фон в организма на жената и появата на такива заболявания, като эндометроиз, кисти на яйчниците, миома;
 • в периода на бременността при взрив на хормони в организма на бъдещата майка;
 • той изчезна производство на хормони на фона на изтичане на менопаузата;
 • чести нервни разстройства, стрес и депресия, понижаване на ефективността на работата на имунната система и предизвикват образование под формата на полипи;
 • в резултат на проведени абортивных манипулация, при раждането и при неаккуратном проверка от страна на гинеколог могат да възникнат механични повреди на шийката на матката и провокира си в процеса на израстване на полип;
 • често повод за появата на полипи (до 60%) са наредени манипулация за изследване и лечение на съпътстващи заболявания с вирусен и бактериален характер;
 • може би развитието на полип след пренасяне на инфекциозни болести (гонорея, уреаплазмоз, микоплазмоз, херпес, кандидоза).

Хронични полови инфекции могат също да допринесат за развитието на заболяването. Жените с диагноза затлъстяване страдат данни заболяване по-често от други.

В групата на риска също попадат хора със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет и артериална хипертония.

Признаци

В ранните етапи На образование маточни полипи жената не чувства никакви отличителни симптоми. При малък диаметър на образованието му може да се открие само гинеколог. Клиничните признаци на заболяването започват да се проявяват тогава, когато в матката настъпват необратими възпалителни процеси.

Прочети още  Премахване на lipoma

Следните признаци могат да свидетелстват за наличието на полипи в матката:

 • при менструация се увеличава обемът на отпечатана на кръвта, се появяват величина, кичури, месечни протичат не по стандартния спиране на график;
 • появяват теглене на болки в долната част на корема, по-често характерни за менструалния период, има също така неприятни болкови усещания при сексуална близост;
 • при механични наранявания на матката (например по време на употреба на тампон или при сексуален контакт) започват да се появяват кръвни секрет не са свързани с менструалния цикъл;
 • при планираната бременност може да се обърка да забременеете;
 • бела е в средата на менструалния цикъл;
 • обща слабост на организма и виене на свят;
 • могат да бъдат провокирани от спонтанни аборти и преждевременно раждане.

Диагностика

Извършва се под ръководството на специалист. Ще таза и репродуктивный анамнеза и се назначава от вагинален преглед. При визуализация и палпация, като правило, тези полипи не са достъпни за диагностициране. При гинекологическом проверка с помощта на специален огледала успяват да открият полипи в матката.

За подробен анализ на наличните отклонения се прилагат:

 • ЕХОГРАФИЯ. Чрез провеждане на ЕХОГРАФИЯ на малък таз успява да се заключва в разширено състояние на матката и удебеляване на ендометриума.
 • Хистероскопия. С помощта на въведената чрез цервикальный канал специален гъвкав уреда с видеокамера се изучава в кухината на матката. Стават видими налични множество или единични, закръглени или продълговати образование, като бледо розово, жълто или по — тъмно ален оттенък.
 • Терени на ендометриума. Се провежда за вземане на проби за диагностика.
 • Радиография кухината на матката. Позволява да се открият характерни нередности и за определяне на разположението на полиповидных перикарпа на стените на матката.

Жената също трябва да се подложи на изследване на възможни инфекции, тя получава от специалист посока бактериологическое, онкоцитологическое и микроскопско изследване на петна от половите пътища.

Лечение на

Най-ефективният метод на лечение е ендоскопска полипэктомия. Се основава тази процедура по отстраняване на образувания и выскабливании на ендометриума извън маточната кухина.

Прочети още  Как навреме да разкрие и лечение на анален полип

Полипи с прикреплениями на така наречените крака са предмет на процедурата на «выкручивания». Престой увредената зона след отстраняване на образованието съсухрям электрокоагуляцией или криогенным метод. Този процес позволява да се изключи в бъдеще възможни рецидиви. На 4 ден след операцията трябва да мине инспекция таза УЛТРАЗВУК.

Фиброзная структура на полип в матката при липса на менструалната дисфункция позволява да се подложат на лечение с помощта на полипектомия с кюретажем на матката. За по-нататъшно нормализиране на възстановителния процес се назначава хормонална терапия.

При аденоматозных полипи на матката се изисква провеждането на радикално лечение. Жените пременопаузального и постменопаузального възраст са подложени на операция за отстраняване на матката чрез надвлагалищной ампутация или хистеректомия.

При ендокринни нарушения се провежда пангистерэктомия. Процедурата се основава на отстраняване на матката с аднексэктомией.

Като народни методи на лечение и помага за провеждане на процедури микроклизм с билкови инфузии, както и въвеждане на тампони с лук.

Прогнози

След провеждане на хирургични интервенции за отстраняване на полипи в матката е висока и вероятността от възникване на рецидиви. Полипи рецидивирующего характер на 1,5% от случаите преминават в злокачествен форма. Рак на ендометриума най-често се развива на фона на аденоматозных полипи. След провеждане на лечението жената трябва да се проведе редовно наблюдение от лекар и да направи съответните диагностични процедури.

При несвоевременном откриване на заболяването или става въпрос за късно лечение при жени в детеродна възраст може да настъпи стерилитет или анемия.

След провеждане на лечение при жените се повишава рискът не е в света на плода и спонтанни аборти. При наличие трябва веднага да станете регистриран на гинеколог и да спазва всички негови разпоредби.

Прочети още  Хигрома мозъка

Профилактика

За провеждане на превантивна работа е необходимо да се спазват следните точки:

 • С повишено внимание трябва да изберете в магазин за месо. В никакъв случай то не трябва да съдържа злонамерени хормони. Добре е да се купуват продукти от проверени продавачи.
 • В яденето не може да се храни със съдържание на въглероден. Той също трябва да спазват това правило: да не се купуват продукти при малко познати хора.
 • Не се допуска излагането на организма. Да се облича за времето, дръжте краката топли и не седна на студените повърхности.
 • Не се допуска случайни полови връзки.
 • Да водят активен начин на живот. Редовно зареждане и физическо натоварване във фитнес зала или в басейна помагат да се избегнат кръвни застоев в областта на половите органи.
 • Все повече идват на чист въздух, да се избягват места с отработените газове, ремонтни работи.
 • При планирането на противозачатъчни мерки трябва да вземе становище с вашия гинеколог.
 • Посещение на таза кабинет поне веднъж на половин година.

Полипи на матката, присъщи на различните възрастови групи на жените. При първите признаци на заболяването трябва да се консултирате със специалист за поставяне на правилната диагноза. Колкото по-рано бъде оказана помощ, толкова по-големи шансове изключение безрецидивного състоянието на пациентката.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *