Полипи в гърлото

Полипи в гърлото представляват новообразувания малки размери, които могат да се появят на гласови гласните струни. Въпреки големите неудобства, си струва да успокои пациента, като израстъци рядко се прераждат в рак. Но това не означава, че лечение не е необходимо, тъй като при разрастании образувания, те в крайна сметка може да доведе до рак. Още една последица от полипоза е загуба на глас.

Какво е това

Полипи или малки разширяване на гласови сухожилия или ларинкса, се появяват често поради различни травми. При активното притока на кръв към гърлото на неговата лигавица се появяват такива кисти. Размер те са малки, сивкав или червеникав цвят, мека консистенция.

Да ги растеж може силен вик, пеене или друго преумора на гласните струни. Още една причина за появата на полипи в гърлото може да стане алергична реакция. Полипи нищо не се свързва със злокачествени тумори, но рискът перерастания в раковите клетки, все още е налице, така че да се игнорира такива израстъци не си струва.

Причини

При надрыве гласните струни на това място се случва значителен прилив на кръв, което предизвиква образуването на полипи. Това е основната причина в пренапрежение. Това може да бъде силен вик, пеене, алергии и др.

Но дори ако полип се появи в гърлото, за неговия растеж са необходими благоприятни фактори, към които се отнасят:

 1. Постоянни натоварвания, предоставяни на гласните струни, това може да бъде дълъг надрыв глас, пеене, и дори шепот.
 2. Алергични реакции.
 3. Пушенето.
 4. Лудост на алкохол и кофеин.
 5. Проблем с щитовидната жлеза.
 6. Лоша околна среда, или продължителното в прашни помещения.

За да полипи ви не смущават, опитайте се да сведат до минимум всички причинители.

Признаци

Полипите се предлагат в няколко вида:

 • дольчатые;
 • с гладка повърхност;
 • самотен;
 • двойни;
 • червен цвят;
 • сиви.

Откриване на полип не е трудно, дори ако той е изолиран. Тъй като образованието е с ясни очертания. Често такова натрупване е в средата на гласните струни. Да се отрази на външния му вид може да възпалителни процеси в гърлото. Да се определи присъствие полипоза да характерни симптоми.

Симптоми

Симптоматические прояви:

 1. Хриплость глас. Тя се появява заради това, че ставните връзки не работят в пълна степен, тъй като те пречат на появили полипи.
 2. Болка в ларинкса. Особено това състояние трябва да бъдат предупредени, ако не са налице други симптоми на простудно.
 3. Усещане за присъствие на чуждо предмет в гърлото.
 4. Гъделичкане.

Ако всички тези симптоми са налице заедно, това може да се предположи наличието на полипи.

Лечение на

Терапия има интегриран подход. Ако болестта е диагностицирана в ранен етап, а след това се прилага специален глас. В това време, човек не трябва да повиши глас, или дори не се говори изобщо. В резултат на гласните струни са в покой, което спира растежа на полипи. Мълчанието елиминира и други симптоми на болест.

Прочети още  Хигрома на крак

По този начин човек не само допринася за намаляване на полип в размери, но и предотвратява изчезването на глас. След като се появи напрежение в гърлото, това е отново травмирует и без това увредената лигавицата, а също така ще допринесе за по-нататъшно развитие на образованието. Но такова поведение човек не гарантира изчезването на полипи, те могат да станат по-меки и дори по-малко, но накрая не изчезнат. Така че като дребни действия терапия, е премахване на образувания хирургично.

Най-разпространен метод эндоларингеальной микрохирургия. В този случай се прилага cryosurgery или лазерно премахване на образувания.

Лекарят също така може да предпише лекарства, към тях се отнасят:

 1. Антихистамини, ако полипите се появиха на фона на алергичен фактор.
 2. Инхалации с различни лекарствени средства.

Важна роля играе и физиотерапия. Най-често се предписват: електрофореза, ултразвукова техника, гальванический яка, масаж воротникового отдел, прилагането на лазер, хидротерапия.

Профилактика

Всяка болест е по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се лекува. Ако сте успели да се справят с полипи в гърлото, и вие повече не искате появата им, трябва да правят профилактика на болестта. Контролирайте своите гласови данни и не се старайте да ги напряга, не пренатоварване на гласните струни. Освен това, ако тонът не бъде на повишени ударения, а след това и на спокойствие ще бъде в норма.

Ако не сте в състояние да се откаже от цигари и алкохол, то поне снизьте тяхната консумация до минимум броя. Същото се отнася и за кофеина. Работейки по този начин, профилактика на образуване на полипи, вие също ще се намали рискът от патологични образувания в черния дроб и белите дробове.

При работа на зловреден софтуер производството трябва да се спазват правилата за безопасност. Задължително носете респираторную маска. При възникване на подозрителни симптоми трябва да се потърси медицинската помощ. Ако лечението се започне навреме, то да мине безопасно и няма да навреди на глас связкам. Ако ще дръпне с терапия, това ще създаде заплаха за здравето, с която по-напреднали случаи ще бъде изключително трудно да се справят.

Прочети още  Заради което се появяват папиломи

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *