Полипи в гърлото: симптоми и лечение

В момент на напрежение, кабели, хората, като правило, изпитват само за загуба на глас и съвсем забравят за други последици. Техните надрывы могат да доведат до кровоизлиянию и образуването на малки възелчета по тях. За щастие, възникнали полипи в гърлото – това не са ракови тумори, както и показатели за остър възпалителен процес, който изисква своевременно лечение.

Причините за появата на

Кръвоизлив в гърлото, които причиняват полипи, се появяват по различни причини. Освен изрично напрежение кабели под формата на честото пеене, викане или шепот, да ги провокира могат да:

 • Вредни навици, дразнещи лигавицата на: тютюнопушене, алкохол, честата консумация на кафе;
 • Алергични реакции;
 • Патология на гърлото или на щитовидната жлеза;
 • Генетично предразположение;
 • Неблагоприятната околна среда и условия на работа;
 • Слаба имунна система.

Както се вижда, да се предпазите на 100% от тяхната поява е невъзможно, тъй като това може да бъде вродена патология или наследствен фактор. Но може да не позволите на заболяването, я идентифицира на ранен етап на развитие.

Рутинен преглед при отоларинголога помогне за идентифициране на болестта в ранен етап на развитие

Симптомите на полипи в гърлото

В повечето случаи симптомите на полипи в гърлото не са с ярко изразен характер. Обикновено пациентите чувстват леко чувство на чужд обект в гърлото и безболезнено гъделичкане. Да се съди, че е точно полип може, ако неприятни усещания в гърлото не са придружени от хрема и други симптоми на вирусни заболявания.

Възпалено гърло – една от сип тома наличието на полипи

Прочети още  Трябва ли да полип маточната канал при бременност?

В редки случаи могат да добавите:

 • Затруднено дишане;
 • Болки в областта на гърлото;
 • Загуба на глас;
 • Кашлица с кръв.

Окончателно се увери в наличието или липсата на новообразувания възможно само при визуална проверка на ларинкса. Не всички знаят как изглежда полип в гърлото, затова най-добре е да се консултирате с лекар.

 

Диагностирование

Диагноза поставя лекар, лекуващ лекар. За това той провежда процедура ларингоскопии. С помощта на специален апарат се оценява състоянието на лигавицата на гърлото и гласните струни.

Ако болестта е на разположение, се визуализират петна на червения цвят с ясни контурите. По отношение на броя и размера на възли могат да бъдат различни: от няколко по-малки парчета преди десетки в цялата лигавица.

Ларингоскопия позволява точно диагностициране на заболяването

Полип в гърлото на детето може да има ювенильную форма. Този вид възниква на гласните струни, език, а след това отива в трахеята. По структура те имат ситно дольчатую, а не кръгла форма. Друга особеност на това заболяване при деца е възможна локализация на полипи по сливиците.

Ако полипи в гърлото се появяват и се разпространяват твърде бързо или болест периодично се повтаря, че има смисъл провеждане на биопсия за изключване на техните злокачествен характер.

Лечение на полипи в гърлото

Въз основа На проучване На лекар да може да каже, как да се лекуват полипи на всеки индивидуален случай.

Терапия може да включва в себе си следните методи:

 • Гласов режим. На пациентите се препоръчва по-голямата част от времето не говори, а когато се налага да го правят рядко и не е силен. В този период също така е важно да се поддържа оптимално ниво на влажност в помещението. В Лекар може да даде съвети, как да се контролира своя глас, да продължи;
 • Лекарствена терапия. Премахване на възпаление на ларинкса позволяват на антихистаминови средства и инхалации;
 • Физиотерапия. Тя включва в себе си електрофореза, масаж на яка област, хидротерапия, ултразвуково лечение и други процедури;
 • Операция. В случай, че нито един от изброените методи не оказва положителен резултат, или голяма е вероятността за придобиване на клетки от злокачествен характер, отстраняване на полипи в гърлото се случва хирургично.
Прочети още  Народни средства от папиломи

Лечение на полипи на народни средства за защита, е възможно само след консултация с лекар. Този метод може да бъде подходящо при лека степен выраженности заболявания или като допълнителна терапия. Малко вероятно е, че природните средства ще помогне излекува напълно новообразувания, но намаляване на техните размери им е силата.

Отвара от жълтурчета – популярно средство, за да се отървем от полипи

Примерни рецепти:

 • Жълтурчета. Една чаена лъжица сухи нарязани билки се налее чаша вряща вода и заинтригувана на слаб огън в продължение на половин час. Охлаждане навар се пие три пъти на ден на малки глътки. След 10 дни да си вземе почивка за 4 дни и възобновяване на процеса. Общия план на курса на лечение – 3 месеца;
 • Репей. В прясно изцеден сок от растенията се добавя към пчелен мед в пропорция 1 литър на 230 грама. Лечебната смес се взима по 1 супена лъжица дневно в продължение на два месеца.

Тези природни средства могат да помогнат при проява на полипи, но да си заслужава с повишено внимание, тъй като има риск от алергична реакция.

Профилактика

Най-прости правила за превенция на полипи са:

 • Отказ от вредни навици;
 • Спазването на гласова терапия. Струни не трябва да се напрягам;
 • Прием на антихистамини средства при наличие на алергии;
 • Носенето на маски, ако работата включва вредни условия на труд.

Такива мерки не гарантират абсолютна защита срещу появата на полипи, но най-възможен риск от това значително намалява.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *