Полипи в червата

Полипите представляват доброкачествени опухолевидные образование, излиза на вътрешните стени на червата. Те имат мека консистенция (с тиня на повърхността) и разнообразна форма (сферични, грибовидная, разклонени). В основата на образуването им служи железистый епитела (клетъчен слой, покриващи лигавицата на червата). Тази патология се среща както при възрастни, така и при деца. Въпреки това мъжете са изложени на нея 1,5 пъти по-често, отколкото жените. В случай, заболяването носи наследствен характер, новообразувания могат да премине в злокачествен форма.

Причините за появата на

Специалистите все още не са дошли единогласному мнение за причините за появата на полипи. Но има списък на предполагаеми фактори, които допринасят за образуването на тумори. Сред тях могат да бъдат отнесени — възпалителен процес на стените на червата в хронична форма — това причинява бърза регенерация на епитела, което впоследствие може да доведе до усилване на растежа на тумори.

Според медици, върху процеса на формиране на полипи има значително влияние върху заболявания като улцерозен колит, ентерит, коремен тиф и дизентерия. Също така предизвика растеж на образувания са в състояние чести запек и дискенезия на червата.

 • Патология на храносмилателната система и кръвоносните съдове — ускорен растеж на полипи причиняват гастрит, холецистит, панкреатит, язва на стомаха, а също така варикоз и атеросклероза.
 • Влошаването на околната среда — консумирането на храни с химически добавки и консерванти, некачествена питейна вода, замърсен въздух в условията на градска среда.
 • Вредни навици — преяждане, яденето на нездравословна храна и мазни храни, тютюнопушенето, честата употреба на алкохолни напитки, заседнал начин на живот, липса на режим на хранене.
 • Эмбриональная теория — някои учени са убедени, че причина за развитието на болестта е неправилното формиране на определени зони на червата по време на развитието на плода.
 • Генетичният фактор — поради генетична програма, някои отдели на червата са принудени да работят по-различно, по-късно създавайки почва за развитие на болестта.
 • Алергични към глутен — при консумация на храни, съдържащи този протеин, имунната система възприема като чужди представител и реагира по съответния начин. С течение на времето това води до възпаление на лигавицата на червата.

В някои случаи полипите в дебелото черво могат да бъдат комбинирани с полипи в стомаха и тънките черва.

Признаци

Има съмнения за наличието на полип в червата понякога е трудно (особено при малки размери), обаче като го разрастване на тежестта на симптомите се увеличава. Сред най-характерните признаци са:

Прочети още  Папиллома на век очите

1. Отделянето на слуз и кръвта от аналния отвор.

2. Повтарящите се схваткообразные болка, локализующиеся в долната част на корема.

3. Усещане за чуждо тяло в ануса (при по-големи полипи).

4. Запек и непроходимост на червата.

5. От време на време възникващи течни изпражнения.

6. Чувство за пренаселеност на стомаха, гадене и оригване след хранене.

Кървене от задния проход служи экстренным повод за обръщане към лекар-проктологу, т. к. може да се посочи злокачественный процес в рамките на червата.

Диагностика

За откриване на полипи в червата се използват различни методи за съвременна диагностика, сред които:

 • КТ (компютърна томография) и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) — позволяват да се открият полипозные свръхрастеж на някои части на тялото.
 • Сигмоидоскопия (с помощта на ректоскопа) — за проучване на пряка и сигмовидной черво.
 • Ирригоскопия — разкрива образование с размер по-голям от 10 mm.
 • Колоноскопия — най-съвременен и точен метод за диагностика, който позволява идентифициране на всички патология на дебелото черво.
 • Хистология — микроскопско изследване на парченца тъкан, взети от болния участък на характер на образованието (тумор, миома, полип, ангиома).
 • Отдаване под наем на изпражненията за анализ (за наличието на скрита кръв).

Най-подходящият вид диагностични изследвания може да предпише само лекар (на база на съществуващите оплаквания от пациента).

Лечение на

Според резултатите от изследванията лекарят подбира подходящ начин за премахване на полип. Медикаментозно лечение не се практикува, т. к. не е в състояние да спре разрастването на градовете. Но за намаляване на подуване на корема, назначени лекарства от групата на антифлатулентов (Эспумизан, Боботик и други), както и за облекчаване на болки — спазмолитици (Дротаверин и др).

Прочети още  Полип на стомаха

До най-популярните методи за хирургия са:

 1. Отстраняване на полип с помощта на скалпел или ножица (трансректальное ексцизия) — почистват близкорасположенные до анальному дупката образование (на разстояние 6-10 см от началото на задния проход).
 2. Операцията с помощта на ендоскоп (ендоскопска полипэктомия) — използва се в случай, че полип се намира в средните отдели на червата.
 3. Обгаряне на тумори токов удар (электроэксцизия) — най-сигурният метод, не предизвиква кървене.
 4. Премахване на засегнатия участък черво (сегментарная резекция) — техника, която се прилага при наличието на по-големи образувания.

Прогнози

Прогноза за времето за възстановяване ще бъде от полза в случай, че образование може да открива и своевременно да отстранят в ранен етап на формиране. Избягвайте озлокачествления тумор трябва да се направи това възможно най-рано. Вероятността от рецидив след отстраняване на тумора е около 30%. Така че след операцията е важно да бъдат наблюдавани от лекар и да се проведе рутинен преглед.

Профилактика

За да се предотврати заболяването, трябва да се спазват няколко следните препоръки:

 • Ограничи употребата на алкохолни напитки.
 • Намаляване на количеството на животински мазнини в храната си, избрали олио.
 • Да се спазва правилен режим на хранене — яжте колкото се може повече необработени фибри (зеле, тиквички, цвекло, моркови, тиква, ябълки), както и пълнозърнест хляб и зърнени храни (гречневую и овес).
 • Намаляване на употребата на захар захарни изделия, заменяйки ги с плодове и горски плодове.
 • Се проведе на рутинен преглед в мед. клиника (особено на възраст над 40 години).

Полипи в червата — сериозно заболяване, доставляющее на своя притежател болка и дискомфорт. Трябва да се помни, че при липса на навременна диагноза и лечение е изключително висок риск озлокачествления тумори. Затова при първите признаци на предполагаемата болест, трябва да посетите лекар. Защото, колкото по-рано е открит и отстранен новообразование, толкова по-голям шанс за пълно възстановяване (без възможни рецидиви). След операцията е препоръчително да се хранят със здравословна храна и да се отървете от вредните навици.

Прочети още  Папиломи на интимни места

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *