Полипи в червата: причини, симптоми, диагностика и лечение

Полипи в червата – това е доброкачествени новообразувания, които са разположени вътре в червата, нарушава перисталтиката. Има висок процент на озлокачествления на тумора, затова им се препоръчва изтриване на колкото се може по-рано. Опасност от болестта в това, че е автентично, не е известна точната причина за появата на полипи, а също така липсват симптоми в началото на деня.

Етиологията на заболяването

Не съществува една конкретна причина, която може да провокира появата на полипи в червата. Отделят редица предпоставки, взети от историите на заболяванията на пациентите, които се подлагат на заболяване. Най-характерните от тях са:

 1. Неправилното хранене, в резултат на което се появяват устойчиви запек, разтърсващи лигавицата на червата.
 2. Хронични възпалителни процеси на червата, причинена от спад на местния имунитет и активизиране на патогенным микроорганизми. В риск попадат пациенти, страдащи дисбактериозом.
 3. Дълготраен и бесконтрольный прием на антибиотици, които унищожават не само патогенните бактерии, но и полезни, обитаващи червата. Промяна на баланса провокира засилване на възпалителния процес.
 4. Яденето на мазни, пържени, пушени, пикантни и кисели ястия, остри подправки, които дразнят лигавицата на червата.
 5. Намаляване на перистальтики на червата, което се дължи на липса на фибри в диетата.
 6. Недостатъчен прием на течности, храна предимно твърда храна.
 7. Повишено съдържание на шлаки и токсини, които са вредни отразява върху състоянието на лигавицата на червата.
 8. Злоупотребата с алкохолни напитки.
 9. Заседнал начин на живот, в резултат на което се повишават рисковете образование застой процеси в червата.
 10. Продължителното задържане на каловых масите.

Полипи в червата могат да бъдат предизвикани от неправилното хранене

В риск попадат хората, водещи заседнал начин на живот, неправилно които се хранят с и страдащи от хроничен запек.

Класификация на видове полипи на червата

Като се има предвид вида на клетките, които образуват тумора, полипи в червата са:

 1. Жлезите – плътни кълбовидни тумори на къса дръжка, имат светло розов цвят и хомогенна гъста структура. Почти не пострадали при механично въздействие, така че не кървят и не показват своето присъствие в червата. Са склонни да се израждат промени в раковите тумор, дълго време протича безсимптомно.
 2. Ворсинчатые (папилломатозные) – имат тънка ворсинчатую структура, лесно ранени при естествени движения каловых на масите, което провокира развитието на кръвоизливи. В повечето случаи се дължи на попадение в тялото на вируса на HPV. Провокира отделянето на слуз с жилки кръв от аналния отвор.
 3. Ювенильные – гормонозависящие новообразувания, които най-често се формират на фона на хормонални колебания. Са на крак и са в състояние да достигне внушителни размери. Не се прераждат в рак, но при наличието на неблагоприятни условия могат да провокират появата на кръвоизливи.
 4. Гиперпластические – туморът расте много бавно, не е склонна към злокачественному се израждат. Представена под формата на малки уплътнения, леко извисяващите се над нивото на лигавицата на червата.
 5. Железисто-ворсинчатые – те са присъщи на признаци на жлезистия и ворсинчатого тип полипи. Притежават средна степен на озлокачествления.
Прочети още  Човешки папиломен Вирус при жените в гинекологията

Полипи не са склонни към молниеносному развитие, така че дълго време може да се развива без характерните признаци.

Клинични прояви

Първите признаци за проблеми с червата възникват тогава, когато туморът достигне 2-5 см в диаметър и сдавливает близките тъкани, нарушава естествените процеси на вътреклетъчния обмен. Това се проявява под формата на такива симптоми:

 1. Продължителен запек, които не минават дори и след нормализиране на изпражненията.
 2. Ноющие и спастична болка в долния сегмент на корема, които се засилват след изхождане.
 3. Появата на лигавиците и кървави секрети от аналния отвор.
 4. Гадене и повръщане, дискомфорт в стомаха.
 5. Липсата на перистальтики в червата, тежест, болки, диария.

Растежа на тумори клинична картина се променя. Се присъединят към подобни прояви, като:

 • постоянното подуване и газообразование в червата;
 • гадене и болки в стомаха;
 • продължителната липса на дефекация;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • обилно кървене от аналния отвор.

Гадене и болки в стомаха – възможни симптоми на полипи в червата

При палпация се празнува на остра болка, иррадиирующая в лявото и дясното подреберье. Човек не може да спи на хълбоците и корема. Липсва апетит. Продължителната липса на медицинска помощ и активен растеж на полипи, може да провокира развитието на заворота червата, че е изпълнен с фатален. Формира спешна ситуация, която изисква незабавна хоспитализация и хирургическа намеса.

Диагностика

Повод за извършване на по-подробно изследване се счита за наличието на горепосочените симптоми. Цялостна диагностика се състои от такива методи на изследване:

 1. Анализ на урината, кръвта и изпражненията – показва наличието на възпалителен процес и на други заболявания, протичащи в скрита форма.
 2. Бактериологическое изследване на намазка от аналния отвор – показва количествен и качествен състав микрофлора.
 3. Колоноскопия – с помощта на ендоскоп проникват в червата, за да идентифицират наличието на образувания, на тяхната форма и вид. При колоноскопия извършват ограда частици на полип, който по-късно изследвания на гистологические структура, определяне наличието на ракови клетки.
 4. ЯМР – използва се в случаите, когато туморните процес разпространен из червата и има нужда от изследвания не само външния слой, но и външно.

В случай, когато при диагностиката се появяват съмнения, си извършват на няколко етапа, като постоянно добавяне на нови изследвания.

Начини за лечение

Единственият вариант, който ви позволява напълно да се отървете от полипи – това е тяхното отстраняване. Но за пълно възстановяване не е достатъчно. Важно е да спазвате диета и да се нормализира начин на живот, което ще попречи на развитието на рецидив.

Прочети още  Фиброма на яйчниците

Медикаментозно лечение

Използването на медикаменти е подходяща в комбинация с хирургично отстраняване на полипи. Може определяни на следните групи медикаменти:

 1. Лаксативи – ефективни при наличието на устойчиви запек. Допринасят за способстват за правилното отвеждане на каловых масите от червата, но са противопоказани при наличие на дивертикулита и чревна непроходимост. Дозировката и курсът на прием, назначени от специалист.
 2. Антибиотици се използват за потискане на инфлуенца микрофлора в червата. Особено важно е да внася други подобни лекарства, след отстраняване на тумора, тъй като през отворените джобове и рани бактериите могат безпрепятствено да проникне в кръвта и да се разпространят в целия организъм.

Симптоматично лечение, насочени към намаляване на прояви на болка и дискомфорт в червата, се подбират индивидуално от лекуващия лекар. Категорично е забранено да вземат самостоятелно лекарства, тъй като те могат да повлияят отрицателно на полипи, засилване на растежа им.

Хирургично лечение

Показана отстраняване на новообразувания извършва ендоскопски. При множествени полипи на целия стомашно-чревния тракт заемат изчаквателна тактика, гледане на скоростта на растежа на тумори. Има два вида премахване на полипи:

 1. Премахване на специфични израстъци – под контрола на ендоскоп на тумора ефект с помощта на електрокаутеризация, криодеструкции и радиохирургии.
 2. Отстраняване (резекция) част на червата, напълно засегнатия тумори – операция се извършва чрез разрез на коремната кухина с помощта на обща анестезия.

Хирургично лечение – един от начините за лечение на полипи в червата

След хирургическа намеса, период на рехабилитация, в който е важно да насочи всички усилия за бързото възстановяване на функциите на червата.

Народни средства за лечение

Нетрадиционни методи за лечение на полипи, които не се използват, така че единственият начин за премахване на тумор на процеса е хирургична операция. Някои рецепти от народната медицина могат да се използват в период на рехабилитация. Това отвари от билки, които влияят благоприятно въздействат върху лигавицата на червата:

 1. Отвара от градински чай, лайка и увеличението на матката – в 2 л вряла вода 1 чаена лъжичка всички билки и пара в термос за един ден. Приемайте по половин чаша преди всяко хранене.
 2. Отвара от листа от боровинки и жълт кантарион – в чаша вряла вода за половин чаена лъжичка с билки на пара на водна баня и се приемат по 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден.

Самолечение е опасно за живота, тъй като не разполага с никакви медицински причини. Лечението е възможно само под контрол на опитен специалист.

Ролята на диета при полипи на червата

Храната е важна съставка в терапията на полипи на червата. Мазните, пържени храни и липсата на фибри провокира образуването на застой процеси каловых масите, че травмирует лигавицата на червата и нарушава целостта на тумори. Това може да предизвика развитие на вътрешно кървене, което е изключително опасно за здравето.

Прочети още  Хистероскопия хистеректомия (отстраняване на полип)

Строго забранено е да се консумират следните храни:

 • заведения за бързо хранене и всяка градинска храна за бързо приготвяне;
 • зеле, патладжан и други зеленчуци, което води до процеси на ферментация в червата;
 • остри, солени, перченые и пушени ястия.

При полипи в червата, категорично не трябва да се консумират пикантни, солени

Дажба от нежирных видове месо, приготвени на пара, gruels на вода, зеленчуци и плодове. Не си струва да консумират алкохол и канцерогенни продукти с високо съдържание на аромати и подсладители (овкусители). Тези продукти предизвикват повишена зашлакованность, което допринася за образуването на полипи.

Възможни последици патология

Тъй като полипите са склонни да се израждат в ракови тумори, не може да ги остави без внимание. Онкологичен процес – това е най-опасното последствие от развитието на тумори в червата.

Не по-малко опасна ситуация, когато туморът е частично или напълно се припокрива лумена на червата, се нарушава естественото движение на каловых масите. Развива се интоксикация, когато отпадните продукти и токсини, които трябва да бъдат отделя от организма, застаиваются и се абсорбират обратно в кръвта, разносясь кръв към всички жизненоважни органи, нарушава работата си.

Устойчиви запек, постоянна болка в корема, повишено газообразование са постоянни спътници на полипи. Докато болестта не ще излекува радикално, риска от развитие на усложнения максимален.

В някои случаи, когато човек продължава да се игнорира диета, да се хранят с обичайната храна, която причинява запек, може да се развива вътрешно кървене. При преминаване на тежки каловых маси по стените на червата полипи ранени, започват да кървят, доставка на максимум дискомфорт. Чрез формира една рана на всички патогенните бактерии могат да проникнат в кръвта, че е изпълнен с развитието на широка възпалителен процес.

Профилактика

Като профилактика е необходимо да се изключи влиянието на всички патологични фактори, които биха могли да доведат до образуване на полипи, а именно:

 1. Правилно се хранят, да се откаже от мазни, пържени, солени и пикантни храни.
 2. Да се ядат храни накъсана, без това да води до повишено натоварване на червата.
 3. Пийте достатъчно количество вода, което улеснява преминаването на каловых маси по просвету на червата.
 4. Да се консумира голямо количество зеленчуци и плодове, които съдържат фибри.
 5. Всички инфекционно-възпалителни процеси на лечение под контрола на лекар, не преследва до самолечение.
 6. Да се откаже от употребата на алкохолни напитки и тютюнопушенето.
 7. Укрепва имунната система, следи за качеството на консумираната вода и продукти.
 8. Не приемайте лекарства без лекарско д-р. Това се отнася особено антибиотици и хормонални препарати.

В случай на нарушаване на процеса на храносмилането и появата на продължителни и устойчиви на запек, които не нейтрализуются с помощта на корекция в храненето трябва да преминат на цялостно проучване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *