Полипи на жлъчния мехур

В жлъчния мехур може да се образува една сълза форма израстъци, носещи доброкачествен характер. Данните образование се нарича полипи на жлъчния мехур. При изплащане на полипи, се изисква провеждането на подходящо лечение.

Причини

Полипи на жлъчния мехур могат да започнат образованието си, поради влиянието на следните фактори:

 • при нарушение на обменните процеси в организма;
 • при наличната наследствено предразположение;
 • възпалителни процеси на жлъчния мехур, след които се появяват патология;
 • генетични аномалии;
 • гепатобилиарные патология, в това число и дискинезия на жлъчните пътища.

При нарушаване на обмяната на мазнините в организма възникват холестериновые полипи. Резултатът е попадение в кровотокбольшого обема на холестерола. Излишъкът на холестерол урежда по стените на кръвоносните съдове и се разпространява в желчному пузырю. Всичко това предизвиква растеж и развитие на полипи.

При възпаление на жлъчния мехур се случва в застой, съдържащи се в него жлъчка. Стената на пикочния мехур се сгъстяват и в крайна сметка се деформира. В резултат става разрастване на клетките на гранулиране тъкан, което води до появата на псевдополипов.

Признаци

При зараждащата се в жлъчния мехур полипе може да липсва каквато и да е симптоматика. Първите етапи на образование израстъци не твърдят за себе си, и без необходимата диагностика на болни може за тях и да не предположи. Обикновено, полипи в етап на въвеждането му и началото на растежа са малки размери. След като те започват да израстаться, а след това на пациента се появяват съответните симптомите и неприятните усещания в различни части на вътрешните органи.

При поява на полипи на жлъчния мехур, тялото произвежда следната симптомите на това:

 • Появява жълтеница. Огромно количество на билирубин в кръвта влияе на цвета на кожата покрива. Жлъчката не се движи по желчевыводящим пътища и застояла в мехура. Жлъчката може да проникне дори в кръвта.
 • Потъмняване на урината, артралгия, хипертермия и сърбеж по кожата.
 • Появява се гадене, а понякога и повръщане.
 • Болка в областта на жлъчния мехур. Се случва това се дължи на разтягане на стените му. При този балон започва да намалява с пълна сила.

Болка са схваткообразный характер. Засилват при переедании, при алкохолна интоксикация или в стресови ситуации.

 • Горчивина в устата. Засилва в сутрешните часове. При переедании се случват рвотные желание. Това се дължи на факта, че жлъчката става гиперактивной.
 • Колики в областта на черния дроб. Остри схваткообразные пристъпи на болки се появяват под дясното подреберьем. В този период човек не може да се съсредоточи и да заеме удобно положение на тялото. Всяка поза му носи неприятни усещания.
Прочети още  Премахване на папиллом в домашни условия

Като правило, за да се проследи развитието на полипи в жлъчката, черния дроб и бъбреците също се появяват патологични процеси. Полипите също провокират възпалителните процеси в организма и причиняват холецистит, желчевыводящие спазми, панкреатит.

Диагностика

При подозрения за възникнали полипи на жлъчния мехур трябва веднага да се консултирате със специалист за откриване на диагнозата. Чрез разпит на болния и прилагането на разглеждане и сондиране, лекарят може да направи първично заключение. Нататък специалист попълва посоката на УЛТРАЗВУК и эндоскопию. Обикновено тези процедури позволяват да се разкрие пълната картина на болестта.

ЕХОГРАФИЯ ви позволява да откриете на монитора светло овално образование в жлъчния чанта, която свидетелства за наличието на развитието на полип. А ендоскопия позволява детайлно да проучи открит полип, за сметка на высокочастотно апарат.

Но понякога може да изисква допълнителни диагностични процедури:

 • биохимичен анализ на кръв и отдаването на урината;
 • копрограмма;
 • магнитен и компютърна томография;
 • ултрасонография.

Компютърна томография е достатъчно скъпо и диагностично метод и се прилага в случай на диагностициране на полип на жлъчката. Процедурата позволява да се даде ясна картина на болестта, за да разкрие характера и причината за появата на полипи.

Лечение на

Най-често пациента се назначава консервативно лечение. С регулиране на хранителния режим и при вземането на регистрирани специалист лекарства, новообразование постепенно се резорбира и изчезва завинаги.

При размери на полипи, не повече от един сантиметър водят непрекъснато наблюдение на процеса на техния растеж. Ако не се наблюдава развитие, а след това полип не пипайте.

При холестериновом вид полипных образувания се предписват за приемане на лекарствата и предписват народни средства за лечение. При този вид заболяване има възможност да се възстанови без хирургическа намеса.

При медикаментозном лечение са написани тези лекарства, като Урсосан, Холивер, Симвастатин, Урсофальки. Помощни препарати са Гепабен и Но-шпу.

Хирургична намеса се допускат само в случаите, когато полипите са множествен характер и са податливи на прогрессирующему растеж. При този новообразувания трябва да надвишава един сантиметър. Задължително се отстраняват полипи тогава, когато тяхната структура има характер на отглеждане в онкологическую тумор.

Задължителни показатели за отстраняване на полипи е наличието на гнойного, холецистит, ярко изразени чернодробни колики, повишени нива на билирубин, нарушение на изтичането на жлъчка.

При прилагането на оперативна намеса или при излечении полип традиционните методи на болния трябва да се проведе редовно наблюдение от специалист. Разглеждане трябва да се проведе след като се възстановява не по-рядко от един път в годината, както и когато съответните разпоредби от лекуващия лекар и много по-често.

Прочети още  Миома на матката и хиперплазия на ендометриума – как да се избегне рака?

Откриване на полипи в началния етап на образованието им е доста трудно на себе си. Трябва да мине през съответното диагностично изследване и най-често, не само едно. След поставяне на диагноза от специалист назначава основно лечение, а по-късните етапи предписва провеждането на хирургическа намеса.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *