Полипи на жлъчния мехур: причини, диагностика и методи на лечение

Полипи на жлъчния мехур – това е доброкачествени новообразувания, които се формират на мукозните мембрани на кухи органи, прикрепляясь към тях с помощта на крака. Началните стадий на болестта протича безсимптомно. Характерно нарушение на работата на жлъчния мехур се проявява след увеличаване на диаметъра на тумори. Изисква оперативно отстраняване на полип, а също и интегрирана лекарствена терапия, насочена към премахването на причините за заболяването.

Причини за възникване на патологии

Появата на полипи на жлъчния мехур – това е болестния процес, развитието на които допринасят следните фактори:

 1. Нарушение на обмяната на веществата – когато всички вещества, попадащи с храна, се усвоява не в този обем, в който трябва да страдат всички органи и системи.
 2. Хронични заболявания на жлъчния мехур, носещи инфекциозно характер – под влияние на възпалителния процес задейства естествените процеси на регенерация, побуждающие клетки на лигавицата на активно споделяне, което в крайна сметка се образува тумор.
 3. Прекомерната употреба на мазна и высокоуглеводной храна, което провокира развитието на дискинезия на жлъчните пътища.
 4. Хроничен холецистит, при което е нарушена моторна работа на жлъчния мехур се образуват конкременты.

Именно холецистит е от ключово значение предразполагащо фактор в образуването на полипи. В 98% от случаите на развитие на патология хората са страдали холециститом повече от 6-8 години.

Възпалителен процес в жлъчния мехур предизвиква застой на жлъчката. Това от своя страна спомага за увеличаване на полостного орган по размер. Под въздействието на уплътняване на стените на жлъчния се случва абнормно разрастване на гранулиране тъкан, образувайки тумор.

Научно доказано е, че предразположение към полипозу може да се предава по наследство. Ако в семейството има случаи е процес, има вероятност тяхното разпространение потомци.

Симптоми и прояви

Клиничните прояви на полип пряко зависят от това, къде точно се локализуется. Най-опасни центрове полипоза е шийката на жлъчния мехур и канали. Когато туморът нараства и се увеличава в размер, нарушен естествен потока на жлъчката. Образува застой, провоцирующий образование механична жълтеница. Това оказва вредно въздействие върху здравето на черния дроб, жлъчния мехур и на целия организъм.

При подреждането на полипи в други части на орган клинична картина смазана, точно толкова дълго, докато новообразование не ще попречи на пълноценен работата на жлъчката.

Има съмнения за наличието на полипи на жлъчния мехур може да бъде по такива характеристики:

 1. Спастична болезнени усещания в горния десен квадрант, които се засилват след преяждане, прием на големи количества мазни пържени и пушени храни, алкохолни напитки. Болката показва, пренаселеността на жлъчния мехур и увеличаването му по размер поради нарушаване на изтичането на жлъчка. При палпация болезненост засилва, няма възможност пълноценно да лежи на дясната си страна.
 2. Желтушность клер очите и кожата покрива, което показва, че развитието на механична жълтеница. Това показва прекомерно увеличаване на билирубин в кръвта, което е възможно поради застой на жлъчката и я изсипват в кровеносное на пистата.
 3. Чернодробни колики, които се развиват, ако туморът расте навън жлъчния мехур. Спастични болки се проявяват удар, който най-често възниква след консумация на големи количества мазни храни.
 4. Постоянен вкус на горчивина в устата, който е най-отчетлив в първите часове след събуждане. Този диспепсический синдром се дължи на забросом на жлъчка в стомаха и хранопровода.
Прочети още  Как правилно да използвате рициново масло от папиллом?

Болка в горния десен квадрант – възможен симптом на полипи на жлъчния мехур

Косвени признаци, указывающими на патология орган, са:

 • често неразумно пристъпи на гадене;
 • липса на апетит;
 • артралгии и миалгии невыясненного генезиса;
 • повръщане след хранене;
 • чувство сдавленности в горния десен квадрант;
 • повишена температура и признаци на обща интоксикация.

Неприятни усещания в горния десен квадрант се засилват при двигателната активност. Постоянен застой на жлъчка при движение на жлъчния мехур предизвиква заброс си нагоре по храносмилателния на хората с увреждания. Това предизвиква силно гадене и нарушение на процеса на храносмилането.

Диагностика

Болестта дълго време може да протече безсимптомно и обнаруживаться случайно при комплексно проучване. Развиват форми на заболяването и характерна клинична картина приспада на неправилното хранене и употребата на вредни продукти. Обръщане към лекар обикновено се извършва при наличието на постоянни болки, които не се ликвидират след прием на болкоуспокояващи лекарства.

Първично проучване предполага история като и пальпацию дясното подреберья, при която се открива увеличение на жлъчния мехур и черния дроб, което причинява остра контра реакция на организма. Лекарят проучване на пациента за наличието на такива заболявания като панкреатит, холецистит, диспепсия, нарушения в работата на черния дроб, както и хронични инфекционно-възпалителни процеси.

За потвърждаване на диагнозата се използва хардуерна диагностика, която включва:

 1. ЕХОГРАФИЯ на черния дроб и жлъчния мехур – показва наличието на ехо-признаци на полипи, тяхното местоположение и брой.
 2. Ядрено-магнитен холангиография – показва структурата на органа и на полипи, на тяхно място на дислокация, формата и степента на риска за работата на жлъчния мехур. Методи помага да се определи наличието на дори и най-незначителните новообразувания (до 2 см в диаметър), което показва висока точност в сравнение с остаряла рентгенографией.
 3. Ендоскопска эдосонография – помещение ендоскоп с камера в кухината на органа, който позволява в най-малките детайли помисли полип, разкрие доброкачественность, а също така произвежда ограда биоматериала за биопсия.
 4. Гистологическое изследване – показва количествен и качествен състав на клетките на тумора, степента на прераждането и възможността за развитие на рак. За изследвания е необходимо една малка част от тъкан на полип.
 5. Биохимичен анализ на кръв – се появява критично високи стойности на нивата на билирубина, лейкоцитоз, лимфоцитоз.

Ендоскопска эдосонография – един от методите за диагноза на полипи на жлъчния мехур

Прочети още  Липом

При съмнение за наличието на камъни в жлъчния мехур допълнително може да определяни радиография, показваща количеството, размерите и другите параметри на конкременти.

Лечение на

Заболяване на началните етапи се поддава на корекция, а по-малките полипи са податливи на самостоятелно резорбция. Достатъчно изградят режим на хранене, се придържат към препоръките на д-р и възстановяване, ще се чака. Консервативната терапия е подходящо само в случай, ако полипите се намират в тялото на орган и не преграждают потока на жлъчката. В противен случай показва операция.

Лекарствена терапия

Избор на лекарства, тяхната дозировка и курс на лечение са подбрани индивидуално. Най-често се предписва на такива групи лекарства:

 1. Гепатопротекторы (Gepabene, Эссенциале) – спомага за нормализиране на изтичане на жлъчка и пълноценен работата на жлъчния мехур.
 2. Лекарства, които влияят на въглехидрати и метаболизма на мазнините – възпрепятства развитието на вредния холестерол, което намалява риска от образуване холестериновых плаки и ги слягане в кръвоносните съдове, захранващи жлъчния мехур.
 3. Спазмолитици (Баралгин, Но-Spa) – блокират спазъм и болка, облекчава състоянието на пациента.
 4. Панкреатин – улеснява процеса на храносмилане на храната, като я прави по-пълноценна. Това е важно, за да се намали натоварването на жлъчния мехур.
 5. Антибиотици – ефективни само в случай, когато е причина за развитие на полипи е хроничен възпалителен процес. За избора на най-подходящите лекарства е необходимо да се определи какви точно микроорганизми, предизвикана от възпалението.

Полипи на жлъчния мехур често се лекуват с помощта на Gepabene

Приемът на лекарства трябва да се комбинират с диета. Само така лекарства проявят своята максимална ефективност.

Хирургическа намеса

Показания за операция са:

 • наличието на тумори, преграждающих потока на жлъчката;
 • образуването на камъни;
 • склонността на полипи на активен растеж и увеличаване на размера на повече от 1 см на месец;
 • при наличието на отягощенного в медицинската история и генетична предразположеност;
 • големи тумори, растеж, което е нарушение в работата на органа;
 • хроничен възпалителен процес.

Ако органът масово изумен полипи, има камъни и огнища дисплазий, е взето решение за пълна резекция. Полостная операция се извършва чрез разрез в перитонеума. В някои случаи има възможност за използване на малоинвазивного намеса посредствам извършване на лапароскопия.

В останалите случаи, единични полипи новообразувания са отстранени точка. Може да се използва на медицинското обгаряне с билки и криодеструкция, че ефективно в началните етапи на заболяването.

Ако полипи не достигат до 1 см в диаметър, за да ги премахнете или да се лекува, не си струва. Важно е да се обърне внимание на храненето и начина на живот, месечен, преминавайки през контролно изследване. Операцията показва само тогава, когато има жизнеугрожающие ситуация.

Ролята на диета в лечението на патология

Храненето заема ключова роля в лечението. Правилно изготвен хранителен режим не по-малко важен от прием на лекарства или хирургическа намеса. Трябва да се придържате към следните правила:

 1. Да се хранят накъсана, през 2-2,5 часа – това ще помогне за намаляване на тежестта на храносмилателния тракт и жлъчния мехур като цяло.
 2. Да се откаже от яденето на мазни и пържени храни, пушени храни, кисели краставички, туршия.
 3. Използва ниско съдържание на мазнини разновидности на месо, подготвяйки ги на пара или във фурната.
 4. Да се ограничи консумацията на сладкарски изделия с високо съдържание на мазнини, въглехидрати и синтетични производни.
 5. Да се откаже от храни в места за обществено хранене, особено, ако е за бързо хранене.
 6. Пиете поне 2 л вода на ден, което е благоприятно сказывает на работата на храносмилателната система.
 7. Да избягвате употребата на гореща храна и храна на свобода.
 8. В първите 5-6 месеца след операцията храна е най-добре да се консумират в перетертом вид, че ще се облекчи процесът на храносмилане и усвояване.
 9. Напълно премахване на алкохолни напитки.
 10. Засили имунитета си с помощта на витамини и минерали.
Прочети още  Папиллома при мъжете

При полипи в жлъчката си струва да се изключи от диетата fastfood

Използването на най-скъпите и високо ефективни лекарства, без спазването на диета не даде желаните резултати. Само комплексният подход при лечението оказва благоприятен ефект.

Усложнения

На фона На активен процес полипоза се развива редица усложнения, които могат да се отрази неблагоприятно на работата на целия организъм. Застой на жлъчката, което води до я регургитация в стомаха и хранопровода, което има неблагоприятен ефект върху състоянието на лигавицата. Липсата на терапия и промяна в начина на живот неминуемо води до развитието на целия спектър от заболявания, включително печеночную и бъбречно недостатъчност, холецистит, панкреатит.

В риск попадат хората, страдащи от системни и автоимунни заболявания, склонни към пълнота. Заседнал начин на живот увеличава риска от образуване застой процес в жлъчния мехур, че е изпълнен го съборят и образование обширно вътрешно възпаление.

Профилактика

Предотвратяване на полипи на жлъчния възможно с помощта на такива методи на превенция, като:

 1. Да се хранят правилно и да не преяждаме и не ядем на свобода.
 2. Да се откажат от хранене през нощта, когато работата на храносмилателната система замедлена.
 3. Поне 3 пъти седмично да се спортува, да се движат повече. При наличието на заседналия работа да правят почивки на всеки 50-60 минути.
 4. Да се откаже от употребата на алкохол. Дори вино отрицателно въздействие върху здравето на храносмилателния тракт.
 5. Избягване на наранявания на дясното подреберья.
 6. При наличието на остри възпалителни процеси своевременно да ги лекува, не да се допуска преход в хронична форма.

Заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува, така че всички хора, които са предпоставки за образуване на полипи, трябва да се използват методи за превенция. Полипи на жлъчния опасни развитие на редица усложнения и жизнеугрожающих състояния, така че тяхното лечение трябва да се ангажират само от специалист.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *