Полипи на хранопровода — лечение и прогноза

Полип на хранопровода се образува по стените на орган под въздействието на различни химични, термични, ятрогенных и други фактори. Той представлява доброкачествен растеж на лигавицата, образувана от епител. Полипи могат да придобиват злокачественное време, защото ги е важно навреме да се открие и премахне.

Какво е полип на хранопровода

Полип на стените на хранопровода външно прилича на малък тумор, който е приложен към орган на струпясване. С последното може да бъде както самостоятелен образование, така и част от нея. Полип може да възникне във всяка част на пищеводной тръба.

Рискови фактори стават възпалително заболяване на орган, лечението на които не се извършва. Езофагит до полипу кардии на хранопровода води в редки случаи вероятността от заболяване на по-висока в случай систематичного нараняване на лигавицата.

Образование на стените на тялото могат да имат размери от няколко милиметра до 10 и повече сантиметра, което вече ще бъде заплаха за живота. Патология най-често се диагностицират в напреднал етап, което е свързано с ненавременни обръщане към лекар.

При поява на признаци на полип на хранопровода вече може да се говори за продължителна заболяването, защото от момента на появата му типична симптоматика известно време липсва. Натрупване може да выявляться случайно при провеждане на эзофагоскопии.

Появата на всякакви неприятни симптоми от страна на храносмилателната система, независимо дали това е честа киселини или болка, трябва да бъде повод за незабавно лечение към лекар или незабавно към гастроэнтерологу. Лекарят ще предпише рентгенографию и други методи за откриване на патология.

Причина за образование

Причина за развитието на патология има няколко, точната етиология не е установена. Рискът от заболяване се повишава при наличие на предразполагащи фактори като хронични възпаления, употреба на алкохол, пристрастяване към топли ястия.

Постоянно дразнене на лигавицата на хранопровода травмирующими агенти води до засилена регенерация на епитела, че може да стане причина за разрастване на тъканите и образуването на полип. До такива дразнещи фактори включват тютюнев дим, груби храни, лекарства, киселини, чужди тела.

Други предрасполагающие фактори:

 • вродени характеристики, повишена чувствителност на лигавицата със склонност към разрастването на тъканите в процеса на регенерация;
 • хроничен стрес, постоянни преживявания, което се отразява на много процеси в организма;
 • рефлукс-езофагит, язвенное болест, гастрит, които са придружени от повишена киселинност на стомашния сок, което води до раздразнение на лигавицата на хранопровода.

Хроничен стрес – предрасполагающий фактор за образуването на полип на хранопровода

Дори при добро здраве може да се появи полип се дължи на особеностите на образованието епител, когато той е склонен към хипертрофия. В такъв случай опасни ще бъдат такива фактори, като горещи, пикантни, кисели ястия, както и пушенето и алкохола.

Прочети още  Фиброма на ръката си: трябва ли да се лекува?

Класификация

Има гиперпластические и неопластические полипи. Първите се образуват от нормалния епител, а вторите — от атипични клетки. Те се различават механизъм на възникване и възможните последици.

Гиперпластический полип на хранопровода

Гиперпластический полип на хранопровода се среща по-често неопластического. Той възниква от здрави клетки, които под действието на дразнещи фактори растат. Гиперпластический вид образование е благоприятен произход.

Неопластический

Неопластический вид на полип се формира от атипични клетки. Той може да има както доброкачествени, така и злокачественное продължение. Гистологическое изследване позволява да се определи типа на образованието, за да вземе решение за вариант на лечение. В случай на злокачествени новообразувания е необходимо да се извърши цялостна диагностика за определяне на етапа на заболяването, наличието на метастази и общото състояние на пациента.

По-опасни

Бессимптомное време и липса на растеж на полип не изключват възможността от развитие на усложнения. Най-опасното — аденокарцинома. Тя възниква при липса на лечение. Първо дребния полип се увеличава, след това става предраковым и се превръща в аденокарциному.

Увреждане на полип може да стане фактор озлокачествления, което значително влошава прогнозата на заболяването. Това може да доведе до поникване на тумори в стената на хранопровода, съпроводено с кървене. При това има голяма вероятност метастазирования с разпространението на злокачествени клетки в тялото.

При неспазване на диета, когато полипе на хранопровода и травмировании образование твърда храна може да предизвика кървене с развитието на хронична анемия. Във всеки случай наличието на образувания на стената орган изисква комплексно лечение.

Симптомите на полип на хранопровода

Прояви на заболяването не са ясни». Симптомите се различават значително, независимо от местоположението, размера на полип и съпътстващи заболявания.

За наличието на полип може да се посочи следните прояви:

 • дисфагия, нарушение на преглъщане;
 • чувство на дискомфорт по време на преминаване на храната по пищеводу;
 • честите киселини, особено след хранене;
 • чувство за буца в гърлото.

Чувство за буца в гърлото – един от симптомите на полип на хранопровода

След хранене може да се наблюдава тежест в эпигастральной област. Когато болестта е с дисфагия, това може да се говори за значително перекрытии лумена орган, че е тревожно явление. Този симптом е характерен за активно разширяване на полип и появата на усложнения. Заедно с това на болния се притеснява болезненост в областта на гърдите, гадене, позиви за повръщане.

При релаксираща на стената на хранопровода дискомфорт обикновено си тръгва. При прогрессировании болест може да намалява апетита, което има вероятност от изчерпване на организма. Придружени от това чести смените настроението, раздразнителност, апатия.

Диагностика

Изследване на пациента при съмнение за полипи включва:

 • проверка, събиране на жалби и в медицинската история на живота, идентифициране на факторите, влияещи върху храносмилателните органи, определяне на инструментална и лабораторна диагностика;
 • провеждане на эндоскопического изследвания, което позволява да се оцени състоянието на стените орган, се определят образование и задръжте биопсия за определяне на морфологията на заболявания;
 • радиография или ядрено-магнитен резонанс са допълнителни техники, когато трябва да се потвърди диагнозата и да се определи степента на поражение на тъканите.
Прочети още  Кистозна хигрома врата на плода: какво трябва да знаем, причини и диагностика

Провеждане на эндоскопического изследване е метод за диагностициране на полип на хранопровода

Методи на лечение

При полипе на хранопровода лечение включва премахване на образование, с последващо консервативно лечение за профилактика на усложнения. При малък наросте по стените на орган могат да се прилагат някои терапевтични техники, но както показва практиката, те само оттягивают провеждането на операции. Без хирургична намеса висок риск озлокачествления, изявленията, кървене и други последици.

Оперативно отстраняване на полип на хранопровода

Основната техника за отстраняване на полип е да се прилагат ендоскопски инструменти. С помощта на електрически линия полип заловен в областта на крака и се отдалечава. Този метод е ефективен при малки образувания. След отстраняване на полип на хранопровода, възстановяването се извършва за няколко седмици, с минимален риск от рецидив.

При по-големи полипи се прилага отворения метод. Достъпът се извършва през предната повърхност на шията. Тази операция е по-травматична, но също ви позволява да изтриете всички патологични тъкани, за да се изключи отвеждане на клетки в случай на злокачествен протичане на заболяването. След операцията се провежда гистологическое проучване, за да се изключи вероятната малигнизацию.

Лечение на полип на хранопровода народни средства за защита

Преди и след операцията лекарят ще предпише лекарства за подобряване на благосъстоянието и лечение на възпалителни заболявания. Допълнително може да се подготвят някои средства от народната медицина, които ще помогнат да се справят с киселини и дискомфорт. Да ги възможно само при малки полипи с разрешение на лекуващия лекар.

Важно! Полипите не се лекуват с медикаменти и средства на хората, и във всеки случай трябва да се извърши операцията. Колкото по-дълго го държи на разстояние, толкова по-лошо прогноза.

Лечение на народни средства за защита включва следните рецепти:

 • медът се смесва с масло в равни количества, сместа се приготвя в рамките на един час, след като се съхранява в хладилник, трябва да вземаш по една супена лъжица сутрин преди закуска;
 • прополис се смесва с масло в съотношение 1/10, средство се загрява на водна баня за половин час, се приема охладена сутрин по една чаена лъжица;
 • няколко сварени жълтъка се смесват с 5 супени лъжици счукани тиквени семки, след това се добавя 500 г масло, подготвя всичко на водна баня за половин час, е приета в студена сутрин по лъжичка.

Лечебна диета при полипе на хранопровода

Диетата е неизменна част от лечение на полипи, преди и след операцията. Правилно подбран хранителен режим ще се изключи увреждане на хранопровода, намаляване на тежестта на симптоматиката. Веднага след операцията ще бъде назначена специална лечебна диета, след лекарят ще препоръча по-щадящее хранене.

Прочети още  Лечение на полипи в матката, без операция

Диета при полипи предполага отказ от горещи и пикантни храни, газирани напитки, консерви, бобови растения, грубите зеленчуци. Има нужда перетертую и течна храна комфортна температура. Да се готви най-добре в двойка, но е възможно и варете, а ето и пържено ще бъдат строго противопоказани. Агресивна е мазна, остра, кисела храна ще засили възпаление, което може да стане причина за травми на полипи с последващо малигнизацией.

Трябва напълно да се откаже от галета, костистой риба, твърд месо, силно кафе, подправки и подправки. При това се препоръчва да пиете много чиста вода и лечебни отвари.

Профилактика

Познаването на причините на заболяването, може да се направи всичко необходимо, за да го предупредя. Това обикновено работи, но не винаги. Някои хора стават заложници на разпоредби, като към заболяване, генетична предразположеност. Дори при спазване на всички превантивни мерки, не могат да бъдат сигурни, че болестта никога няма да се появи. Но следването на препоръките на лекар в пъти намалява вероятността за появата на полипи.

Какво трябва да направя за превенция на полипи на хранопровода:

 • следват принципите на здравословно хранене, да се откаже от агресивни ястия, след които може да се почувства, киселини в стомаха и дискомфорт;
 • да се откажат от вредни навици като пушенето и пиенето на алкохол, защото те увеличават вероятността от появата на полипи и техните прераждания промени в раковите тумор;
 • достъп до гастроэнтерологу при появата на симптоми от страна на стомашно-чревния тракт;
 • се проведе лечение на гастрит и язвенном заболяване, като назначени от лекар средства, и при спазване на диета.

За профилактика на полипи на хранопровода, трябва да следват принципите на здравословното хранене

Това са прости правила, които ще помогнат да се поддържа състоянието на храносмилателните органи. Когато полипи на вече диагностицирани, не може дълго забави операцията, защото това може да доведе до много по-тежки заболявания.

Прогноза след отстраняване на полип на хранопровода

При навременното откриване на полипи и ги премахнат прогнозата е благоприятна. Той се влошава при по-големи размери на образованието, когато има предразположение към рак и операция по някаква причина не може да прекара.

Хирургично отстраняване изключва по-нататъшно разрастване на тъканите. Без операция вероятността от образуване на злокачествени тумори с прорастанием в бронхите и белите дробове.

Когато се притеснява симптоми от страна на СЧ трябва веднага да се обърнете към лекар. Редовни проучвания позволяват да се разкрие заболяването в началния етап, когато все още няма специфични признаци. Това ще позволи да се запази здравето, избежав операции и други неприятни медицински дейности.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *