Полип на стомаха

Полип на стомаха — рядко заболяване, за него е малко известен човек, далекому от медицина. Основната опасност на стомашни полипи се състои в това, че появата им рядко се придружава от очевидни симптоми, така че ние сме подготвили познавателен образователна програма за тези, които се грижат за здравето си.

За полипи и техните видове

Полипи на стомаха (К. 31.7) се образуват от перикарпа жлезиста структура на лигавицата на стомаха и представляват доброкачествени тумори. Те се локализират върху вътрешните стени на стомаха, най-често в привратниковом отдел. Тяхната поява и растеж се случват без симптоми, но с течение на времето, когато полипи достигат внушителни размери, те могат да бъдат причина за стомашни кръвоизливи, остри болки в корема, трудности при транспортирането на храната от стомаха.

Опасност от възникването им е, че те могат да се трансформират в злокачествени тумори. Според различни статистически данни, се случва това в 10-15% от случаите на заболяването.

Полипи се срещат най-често на възраст 40-50 години, но не са изключени и при по-млади хора и дори деца. Сексуално предпочитание заболяване отдава на мъжете.

Класификация на полипи

Има няколко вида полипи в съответствие с морфологическими признаци.

Най-често срещаният — гиперпластический. Това обрасли епителна клетка, която не може да се нарече тумор. Гиперпластические полипи, макар и да се срещат по-често от останалите 16 пъти, но не могат да се превърнат в злокачествени образования.

В рамките на този вид се срещат два подвида: истинските гиперпластические полипи и полиповидная хиперплазия на кардии.

По-опасни полипи от белооката клетки — аденоматозные. Това е вид полипи вече се смята за истина доброкачествен тумор, а защото има риск от превръщане в злокачествен. В този вид отделно се нарича аденом на чревния, фовеолярного, пилорического, фундального тип, а така също и възпалителен фиброзный полип.

Прочети още  Хигрома ICD 10

По броя на образувания отделят един (1-3 полип) и няколко (10-15 полипи) полипоза.

На мястото на адрес се отделят привратниковый (пилорический) полип и полип на тялото на стомаха. Първата се образува в мястото на прехода на стомаха в дванадесетопръстника.

Откъде идват те?

Полипите се появяват като реакция на възпаление на стените на стомаха.

Вероятността от заболяване е по-високо:

 • При хора на средна и в напреднала възраст (между 40 и повече години);
 • При инфекции на стомаха, спровоцированными появата на бактерии (в това число, известна Хеликобактер пилори);
 • Ако има генетично предразположение заболяване на рак на дебелото черво;
 • При дълга прилагането на някои лекарства (например, инхибитори на протонната помпа);
 • При хроничен гастрит и неправилното хранене.

Процедурата

Както вече споменахме по-горе, първоначално полипи не дават от себе си води до никакви симптоми. По-късно болестта се проявява:

 1. Неприятни усещания и болки в подложечной област;
 2. Повишен слюноотделением;
 3. Намаляване или липса на апетит;
 4. Отрыжками и киселини;
 5. Гадене и рвотными позывами;
 6. Болевыми усещания по време на хранене, които могат да се раздават в гърба;
 7. Проблеми с прочистване на червата (запек и диария);
 8. Подуване на корема;
 9. Неприятен вкус в устата и мирис;
 10. Обща слабост и похудением.

В най-напредналите случаи, когато полипи достигнат много големи размери, се появяват по-сериозни симптоми:

 • Тъмен дегтеобразный изпражнения, понякога с примеси на кръв;
 • Повръщане с кръв;
 • Остър чести болки в корема, които се раздават в областта на долната част на гърба, гърдите.

Диагностика

Поради липса на симптоматика в ранните етапи на полипи най-често се откриват случайно. Когато оплакванията на пациента към болки в корема и дискомфорт диагноза да се определи трудно е твърде силна приликата с гастрит и язва. Затова се прилагат специални методи за диагностика.

 1. ФГДС. Този метод позволява да се установи полип с помощта на специален инструмент — гастроскопа — и да се вземе биопсия.
 2. Общ клиничен анализ на кръвта. Ако поради полипоза се е появил кървене в стомаха, а след това анализ на кръвта ще покаже признаци на анемия.
 3. Анализ на изпражнения за скрита кръв.
 4. Рентгеноскопия на стомаха. Благодарение на това изследване може да се установи форма на полип.
 5. Серологические анализи върху предмета на антитела срещу helicobacter pylori инфекция.
Прочети още  Аденом на слюнной жлеза

Лечение на

В борбата с полипи се прилагат следните методи на лечение:

 • Медикаментозно. Но трябва да разберат, че лекарствата не от пациента от полип, а само ще облекчи симптомите. Ако полип причинена от гастрит, лекарства могат да бъдат насочени към лечението на това заболяване. Също така, този метод на лечение помага за подобряване на подвижността на стомаха и червата, премахване на нарушения в работата на стомаха.
 • Электроэксцизия. Чрез гастроскоп се вкарва специален уред (контур), които подцепляют полип (полипи), в основата, съсухрям и извличат отмершее образование.
 • Резекция на стомаха. Този метод се прилага само в случаи на силна небрежност на болестта и за по-големи размери на полип. Това е хирургически метод, който се състои в отстраняването на част от лигавицата на стомаха, в която се случва на рецидив на болестта, полипи твърде много или те имат злокачествен характер.

Полипоза, макар и да изглежда на пръв поглед безобидно, може да доведе до сериозни последици. С него, както с всяко заболяване, трябва да се сигурна и да не губите бдителност. Своевременно намерени образование по-лесно се лекува без никакви последствия, а така също и да следите състоянието на стомаха след отстраняване на полип.

Не се опитвайте да самолечение, да вземат парите на хората и мисля, че «сам ще мине». Полипи винаги трябва да се премахне, а прилагането на ромашкового чай или налагане на живовляк в невярна надеждата да се излекува напълно безполезни.

Не се страхувайте от лекари, не пренебрегвайте здравето. Навреме обследуйтесь и спи спокойно!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *