Полип на шийката на матката

Полипозные образувания на шийката на матката – често явление при гинекологични практика. Официалното име на патология – цервикальный полипоза. С напредването се случва разрастването на эндоцервикальных на тъканите, от които се състои от вътрешната страна на шийката на матката. Полипи са с доброкачествен характер, но липсата на качествено лечение на висок риск малигнизации – прераждане в онкопроцесс.

Полип на шийката на матката: какво е това?

Шийката на матката е външната част (экзоцервикс) и вътрешен канал (эндоцервикс). Този канал се състои от цилиндричен епител, който произвежда слуз. Полипите се образуват от лигавицата на вътрешния канал. Те представляват локално доброкачествени на разрастването на тъканите.

Шеечные полипи са разделени на видове. Те могат да бъдат единични и множество вродени. За особеностите на структурата (хистология) отделят.

 • Жлезите. Формира от ендометриума – лигавична слой, съдържащ жлеза. Среден размер – 1,5 виж Лечението протича без усложнения, прераждането в рак е много малко вероятно.
 • Фиброма. Такива полипи се формират от съединителна тъкан. Висок риск за прераждане на тумора.
 • Железисто-фиброзни. В тяхната структура – клетките на ендометриума и строма. Размер надвишава 2 виж
 • Нетипични или аденоматозные. Разлика – голям размер (повече от 4 см). Локализация – вътрешната повърхност на матката. Голям риск малигнизации. Дори и след отстраняване на полип препоръчва профилактичен курс на химиотерапия.

Защо се появяват: списък на причините

Най-често тази патология засяга жени, по-възрастни от 40 години – преди менопаузата. Но полипи на шийката на матката могат да се срещнат и при момичетата-тийнейджъри, които все още не са достигнали до пубертета. Точните причини за образуването на образувания не, но лекарите отделят някои рискови фактори.

Прочети още  Как се предава човешки папиломен вирус
Хормонална дисфункция Инфекция и възпаление Други причини
Катастрофи се случват в различни условия:

 • юношеството;
 • една жена е бременна;
 • приближаването на климакса;
 • захарен диабет;
 • патология на яйчниците или матката (тумор, киста, миома).

И хормонална дисфункция предизвикват външни причини: от преумора до вредни навици.

Образуването на полипи се случва, когато е нарушена микрофлора при:

 • кандидозе;
 • хламидиозе;
 • херпес;
 • кольпитах;
 • цервицитах;
 • дисбиозе на влагалището.

Също инфекция могат да бъдат приведени в хода на диагностични или терапевтични манипулации, след аборт или раждане.

Механични наранявания и повреди, които са придружени от надрывом на лигавицата на матката (съотношение на клетъчните пластове, да се измести, при заздравяването на белези изглежда).

Също така в списъка на възможните причини – генетично предразположение женското тяло.

Типични признаци на

При поява на шийката на матката един полип малки размери, никакви признаци не се наблюдават. Откриване на натрупване могат да бъдат само на преглед при гинеколог. Признаци и тежестта на патологията зависят от големината, броя на полипи и на общото състояние на организма (наличие на съпътстващи заболявания).

На инспекцията на гинеколог определя натрупване на бочкообразной форма на шийката, по-голям размер на матката, и асиметрия я външно гърлото. Полип е с кръгла или продълговата форма, консистенция-мека, еластична. Цвят – светло розово. При нарушаване на кръвообращението полип алинея.

Характерните симптоми

Тези състояния се проявяват, когато влиянието на допълнителни фактори (обединяване на възпаление, травматизация при полов акт, физическо напрежение). Сред ясни симптоми са следните:

 • честа болка тянущего характер в долната част на корема (засилва преди менструация) – симптом на образованието големи полипи;
 • изобилие от бели, промяна на мирис и консистенция секрети;
 • в периода между месечни видими слаб кафяво секрет.

При жените в репродуктивна възраст полипи доведат до нарушение на менструалния цикъл, безплодие. Ако бременността протича тогава, когато на шийката на матката има полипи, изложени на голям риск от усложнения.

Как се провежда лечението?

За потвърждаване на диагнозата се извършва гинекологичен преглед, анализ на секрети, колпоскопия, ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз. Също така може да определяни биопсия с гистологией. На базата На данни, диагностика, гинеколог назначава лечение.

Лечение на полипи без операция може да е само в някои случаи. При консервативна терапия полипи не се изтриват, а само се забавя развитието им и намалява симптоматика. За да спре растежа на полип, изчерпателно са назначени:

 • хормони;
 • противовъзпалителни;
 • антибактериални лекарства;
 • витаминни комплекси.

Хормоналната терапия е възможна само тогава, когато образувания на шийката на матката не са причинени от хормонален провал. С цел лечение, назначени от гестагены или Кока (комбинирани орални контрацептиви). От конкретни имена – курс Регулона, Дюфастона, Норколута.

Ако полип причинена от инфекции, се предписват антибиотици от различни групи: при хламидиозе – тетрациклиновые, гонорея – фторхинолоновые, цирвициты – макролидные и тетрациклиновые. В комплекс с антибиотици се предписват противовъзпалителни. Целта на приемане – облекчаване на болката, премахване на възпаление, премахване на топлината. От честите лекарства – Кетопрофен, Диклофенак, Ибупрофен.

Отстраняване на полипи

Операция позволява да се избегнат усложнения и прогресиране на патология. Процедура за премахване, се нарича полипэктомия. Как тя тече?

 1. Развиване на полип на крака.
 2. Почистване на вътрешния канал.
 3. Медицинското обгаряне с билки подава полип (лазер, радио или електро-метод, криозондром).

В период на бременност полипи се отстраняват само тогава, когато техният размер надвишава 10 мм, те имат признаци на некроза или има риск от прераждане в тумор.

Премахването е изключено при остри инфекциозни процеси във влагалището. В такива случаи предварително се извършва санацию, тъй като пренебрегването пред усложнения – кървене, по-нататъшно вземане.

Общи мерки за превенция

Да се осигури на организма от полипи могат да, редовно извършване на прости действия. Специфични правила, насочени само към предотвратяване на полипи, не съществува. Жената трябва да помни и да спазва познати от детството уелнес процедури.

 • Да се хранят рационално и правилно.
 • По възможност да се отърве от вредните навици.
 • Следете за емоционален фон.
 • За повишаване на имунитета.
 • Да ходи на редовни гинекологични прегледи, медицински прегледи.
 • Своевременно и изцяло за лечение на възпаление.

Така че, полипи – новообразувания на вагиналните канал на матката. Доброкачествени израстъци, дискомфорт и болки обикновено не причиняват. Но липсата на лечение е изправен пред редица усложнения. Това е безплодие, рак, карцинома на шийката на матката. Колкото по-рано е бил открит полип, толкова по-успешни, по-безопасни и по-бързо лечението му.

Прочети още  Избавляемся от папиломи в домашни условия

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *