Полип на пикочния мехур: симптоми и лечение

Полип на пикочния мехур – доста често срещано доброкачествени опухолевое образование, локализующееся върху слизестата обвивка на тялото. Възниква то както при мъжете, така и при жените. Значението на навременното диагностициране и лечение се дължи на съществуващите риск малигнизации натрупване.

Причини за развитието на

Точната етимология на полип на пикочния мехур, както и много други образувания, не е точно известна. Но най-значимият фактор отделят на въздействието на злонамерени химикали. За това свидетелстват факти за това, че голяма част от заболяванията се налага на лица, заети в сферата на производството.

Сред другите причини отделят:

 • Наличието на възпалителни процеси;
 • Алергични реакции;
 • Нарушенный хормонален фон;
 • Дълги стрес;
 • Заболявания на пикочо-половата система, включително камъни в бъбреците;
 • Задържането на урина;
 • Генетично предразположение.

Играе роля в развитието на болестта, може и неработеща обменните процеси. Полипи на пикочния мехур при мъжете също могат да се появят като резултат от съществуващите заболявания на половата система: простатит, аденом на простатата, рак на простатата и др.

Симптомите на полипи на пикочния мехур при мъжете и жените

Симптоматика на полипи на пикочния мехур, в повечето случаи не може да има ярко изразен характер или изобщо не се прояви в началните етапи. Но по отношение на растежа е полип и го крачета, избягване на клинични признаци, не работи.

Основният симптом на болестта е затруднено уриниране

Основният симптом на заболяването е нарушаването на уриниране, което се изразява в чести позывах, трудностите при прилагане на процеса и ревматични болки, го придружава. Полипи на пикочния мехур при жени в предвид анатомични характеристики, по-рядко се проявяват закъснение на урината, отколкото при мъжете. Но жените често откриват, че самолет се е променила характер.

Прочети още  Как да се отървем от папиллом на око?

Ако полип расте до значителен размер, той започва да оказва натиск върху стените на пикочния мехур и да ги наранят. Която по тази причина кръвта започва да излязат заедно с урината, променяйки цвета си от жълто до червеникаво-розово.

Най-опасният израз на обучение е силна болка в корема, която може да се говори за началото на некроза или воспалительном процес.

Диагностични дейности

При откриване на признаци на полип необходимо да се извърши преглед за потвърждаване на диагнозата и подразделения от други възможни образувания.

До методи за диагностика включват:

 • УЛТРАЗВУК и компютърна ТОМОГРАФИЯ. Позволяват да се определи точното място на локализация на натрупване, неговите размери и структура;
 • Цистоскопию. Процедурата се извършва с прилагането на эндоскопического апарат, която се вкарва през мочевыводящий канал. Тя позволява не само да се оцени състоянието на стените на пикочните органи, но и да се вземе материал за по-нататъшно цитологического анализ.

През тези процедури могат да бъдат в медицинския център, оборудван с необходимото оборудване, но преди това трябва задължително да се консултирате с вашия лекар.

ЕХОГРАФИЯ на пикочния мехур – ефективен метод за диагноза на полипи

Ако има нужда от изследвания на горните пикочните пътища, тогава се прилага метод урографии. Силен пода трябва особено внимателно да се отнасяме към този въпрос, тъй като полипи на пикочния мехур при мъжете се срещат почти четири пъти по-често, отколкото при жените.

Методи за лечение на заболяването

Методът на лечение се определя от уролог въз основа на резултатите от проучването. Ако заболяването е в начален етап, а след това най-често се получава да се избегне операция. Освен това, ако полипи на пикочния мехур не създават дискомфорт на техния притежател и не заплашват здравето му, тогава може да се ограничи само периодично наблюдение за тяхното състояние.

Прочети още  Лечение на папиломи

Бърз

На пациента е показано оперативно отстраняване на тумора в следните случаи:

 • Усещат дискомфорт и периодичната болка;
 • Бърз растеж на новообразувания;
 • Нарушен отток на урината;
 • Голям риск малигнизации;
 • В урината се открива кръв.

В повечето случаи премахване на полип през пикочния канал се осъществява с помощта на эндоскопического апарат. Намиращ се в пикочния мехур цитоскоп отрязва новообразование и го изхвърля остатъците навън. Това атравматичная процедура, която почти никога не предизвиква кровопотерю. Анестезия при този упражняват общ.

Ако по време на проучването диагностицирани с голям е размерът на полип или рискове от придобиването им злокачествен характер е твърде висока, това може да бъде назначен за самата операция. В такъв случай може да бъде отстранен не само растеж, но и част от стената на органа, която в бъдеще ще бъде насочена към гистологический анализ.

При по-големи размери на полип може да бъде назначена цялостна операция на пикочния мехур

Консервативно

Специфична медикаментозна терапия в тази ситуация, не съществува. Но лекарите не рядко предписват лекарства по време на лечението. Всички те имат симптоматический характер. Това могат да бъдат противовъзпалителни антибиотици, аналгетици при наличието на болка регионална синдром, диуретици и други лекарства, които допринасят за подобряване на състоянието на пациента. Минерально-витаминен комплекс също ще бъде полезна на пациента, за укрепване на имунната система.

Лечение на народни средства за защита

Опита да спре растежа на новообразувания или извършване на профилактика на рецидив при получаването на средства от народната медицина. Съвети на лекар, при това е задължително. Сред нетрадиционни методи могат да се разграничат две рецепти:

 • Една супена лъжица сухо жълтурчета се налива 500 мл вряща вода. Отвара от накиснати в продължение на един час, след което е готово за консумация. Пият средство 3 пъти на ден на равни части;
 • 3 пилешки сварени жълтъка и се смесва с 3 супени лъжици тиквени семки. В сместа се добавят 250 мл растително масло и се вари на водна баня в продължение на 20 минути. Средство се пие по една супена лъжица всяка сутрин. Продължителност на курса – 10 дни.
Прочети още  Как да се отървем от папилом под мишниците?

Пиенето на отвара от жълтурчета може да спре растежа на новообразувания

Освен това, се препоръчва да се използват копър, магданоз и средства на базата на гъбата веселка. При подходяща подкрепа на лекар такова лечение може да покаже добър резултат.

Възстановителен период

В рехабилитационния период след хирургична намеса трае дотогава, докато напълно не щеше да се оправи лигавицата на пикочния мехур. На седмицата на пациента се вкарва катетър, след което тя се отстранява.

Намирането в стационарни условия не е задължително, но пациентът трябва стриктно да се спазват предписанията на лекар и да приемат предписани лекарства. Те са необходими не само за най-бързо възстановяване на организма, но и за свеждане до минимум на риска от рецидив.

В рамките на една година трябва да се проведе редовен преглед от лекар не по-малко от 3-4 пъти.

Възможни усложнения

В повечето случаи текущо лечение прогнозата е положителен характер. Но понякога е възможно развитието на усложнения:

 • Послеоперационное кървене. Вероятността за възникването му не са повече, отколкото при други хирургични вмешательствах;
 • Вторичен вземане. За да го предпази пациента се назначава прием на лекарства, включително антибиотици;
 • Рецидив на болестта с възможност за малигнизации. За изключване на този фактор пациентът трябва да извършва периодично изследване на пикочния мехур.

Профилактика на тумор също трябва да включва отказ от вредни навици и спазването на здравословно хранене, прием на достатъчно количество питейна вода, навременното изпразване на пикочния мехур.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *