Полип на пикочния канал: причини, симптоми и методи на лечение

Полип на пикочния канал – това е новообразование, располагающееся на вътрешната част на пикочния канал. При постигането на значителен размер може да наруши естествения процес на уриниране. Новообразование склонни към кървене и болезненост. Изисква хирургично отстраняване и комплексна медикаментозна терапия.

Етиологията на заболяването

Провокира появата на зони на атипични клетки и по-нататъшното формирането на тези тумори могат да са различни процеси, сред които:

 1. Автоимунни заболявания, включително диабет, болест на Крон, гипотериоз.
 2. Нарушения в работата на яйчниците, което е придружено от прекъсване на менструалния цикъл и невъзможността на дълго време, за да забременеят.
 3. Травма на уретрата, което е възможно при силни удари перинеума, механичен намеса в пикочния канал при изследване, както и повишаването на налягането при наследствена потугах.
 4. Уретрит, който преминава в хронична форма. Постоянен възпалителен процес стартира естествените процеси на регенерация, благодарение на което се епителна клетки започват активно да споделят.
 5. Кольпит, цервицит и кандидоза, които са придружени с активно отделяне на секреция, което оптимални условия за размножаване на патогенни микроорганизми, което увеличава рисковете от развитие на хроничен възпалителен процес.
 6. Инфекция, передающиеся по полов път, сред които хламидии, уреаплазмоз, генитален херпес, трихомониаза. Нарушение на бактериален фон на половите органи води до намаляване на местен имунитет.
 7. Липсата на правилна хигиена на половите органи, което не позволява да се поддържа оптимален баланс на микрофлора.

Уретрит може да предизвика поява на полип на пикочния канал

Заболяването се еднакво често при жените и мъжете. В риск попадат пациенти, които нямат постоянен полов партньор, които страдат от хронични инфекционно-възпалителни процеси.

Класификация на видовете

Като се има предвид вида на клетките, от които се формира тумор, полип на пикочния канал може да бъде два вида:

 1. Железистый – узелковое новообразование от жлезистата тъкан, в която изобилно издънка на кръвоносните съдове. Основна причина за новообразувания – хормонален срив. Различава активен растеж и нарастването на тумори в размери, да причинява много неудобства.
 2. Фиброзный – новообразование се състои от плътна фиброзна тъкан, в която липсват съдове и жлезите клетки. Придружени от бавен растеж и почти не зависи от промените на хормоналния фон на човека.

В зависимост от това, каква точно причина причинено от образуването на тумори, полипи могат да бъдат:

 1. Неопластические състои от атипични клетки, не са характерни за да се появи в тази област.
 2. Възпалителни заболявания – причина за това е инфекционно-възпалителен процес, по време на който се отбелязва прекомерната деление на здрави клетки на епитела на лигавицата на уретрата.
 3. Гиперпластические – са свързани с промяна на хормоналния фон, което води до свръхрастеж на здрави тъкани.
Прочети още  Какво да правите, ако имате открити анални папиломи?

Полипи изключително рядко преминават промени в раковите тумор, но при наличието на благоприятни за този процес условия, рисковете от развитие на рака са доста високи.

Клинични прояви

В началните етапи на заболяването, когато полип, само като форма и се състои от малък брой клетки, пациентът може да усетите такива признаци:

 • периодично усещане за парене при уриниране;
 • дискомфорт в областта на половите органи;
 • зацапване;
 • неприятна миризма на урината.

Често тези симптоми се бърка с цистит, като се започне антибактериално лечение. Отличителна особеност е наличието на полипи е липсва някакъв терапевтичен ефект за дълго време. По отношение на растежа на тумора и на повишаване на налягането в уретрата, се проявяват следните симптоми:

 • болезнено уриниране;
 • чувство за непълно изпразване на пикочния мехур;
 • парене и подпухналост около пикочния канал;
 • присъединяването на инфекциозен процес.

Болки при уриниране – възможен симптом на полип на пикочния канал

При затруднено и болезнено уриниране възпалителен процес се издига нагоре по мочеточникам, удря на пикочния мехур и бъбреците. Развива редица усложнения, които могат да доведат до богат воспалительному процеса и летален изход. Най-опасно е синдром на остра задръжка на урина, за които е характерно пълно припокриване на пикочния канал и натрупване на урина в пикочния мехур.

Методи за диагностика

За поставяне на точна диагноза и разграничаване от други подобни заболявания се използват редица изследвания:

 1. История като – пациента питат за характера на болката, продължителността и наличието на по-рано заболяване на пикочно-половата система.
 2. Лабораторно изследване – връчване на урината и кръвта, в която има изразен възпалителен процес. Цитологический намазка от уретрата показва превес на белите кръвни клетки. Хистология показва количествен и качествен състав на клетките, което помага своевременно да се разграничат раковую тумор от доброкачествено.
 3. Цистоуретроскопия – визуализирует състояние на лигавицата на пикочния канал, което помага да се определи наличието на тумори. Полипи имат слаба подвижност, наситен розов цвят, при допир предизвикват болка. Процедурата помага да се определи наличието на полипи, не само в рамките на пикочния канал, но и в други места на локализация на отделителната система.
Прочети още  Премахване на хигрома

Анализ на кръвта – един от методите за диагностика на полип на пикочния канал

Диференциална диагноза се извършва с кондиломами и папиломами при HPV, както и сифилис. Внимателно се изучава история на заболяването, се оценява адекватността на местния имунитет.

В особено опасни случаи, когато полипите са придружени от редица други заболявания, може да се наложи провеждане на ядрено-магнитен резонанс.

Начини за лечение

Избор на метод на лечение зависи от размера на полипи, индивидуалните особености на организма, възрастта и съпътстващите заболявания. Най-широкоиспользуемыми от тях са:

 1. Медикаментозно лечение – насочена към премахване на болезнено усещане, както и предотвратяване на образуването на голям възпалителен процес. Показване на спазмолитици и цялостни аналгетици, гормоносодержащие лекарства. Избор на дозата и продължителността на курса на лечение се подбират индивидуално.
 2. Хирургично отстраняване – индикация за отстраняване на тумора са големи размери, кървене и нарушение на естествения поток на урината. Операцията може да се извърши по няколко начина, изборът на конкретна зависи от ситуацията и индивидуални показатели.
 3. Криодеструкция – процедурата включва въздействие върху полип на течен азот, под въздействието на който раковите клетки стават нежизнеспособными. Процедурата е безболезнена и не изисква широка процеса на рехабилитация.
 4. Радиоволновое отстраняване – ексцизия на полип с помощта на радиовълни. Е болезнена, но най-ефективна процедура за отстраняване, намаляване на риска от развитие на рецидив.
 5. Электрокоагуляция – включва експозиция на полип на променлив ток. В премахване на място се образува белег, от който по-късно може да се образува нови полипи.

Хирургично отстраняване на един от възможните начини за лечение на полипи на пикочния канал

След отстраняване на полип е важно да се следи състоянието на здравето. Ако е доказано, че туморът е причинено от хормонален провал, след хирургична интервенция е показана хормонална.

Задължително се назначава от антибактериална терапия, тъй като заедно с пускането на урина в раната, може да попаднат патогенните бактерии. Ако има огнища на възпалителен процес в областта на половите органи, паралелно се занимават с тяхното отстраняване.

Възможни усложнения

Когато лечението е продължително време липсва, полипи в състояние да расте и да проникне в пикочния мехур, нарушаване на процеса на извеждането на урината от организма. Това усложнява процеса на лечение и може да доведе до редица усложнения, сред които:

 1. Хроничен пиелонефрит – увреждане на бъбреците, при което е нарушен ги филтър способност.
 2. Остра задръжка на урина – липса на уриниране дълго време, което води до неговото натрупване на урина в пикочния мехур, го пренаселеността и опасност от скъсване.
Прочети още  Как навреме да разкрие и лечение на анален полип

Ранна диагностика и комплексно лечение, заедно с премахването на провокиращи фактори ще позволят минимизиране на риска от развитие на усложнения.

Прогноза

Прогнозата влияят няколко фактора:

 1. Възраст на пациента – колкото по-млад е човек, толкова по-бързо заболяване се открива и се лекува. В напреднала възраст процеси естествената регенерация се забави няколко пъти.
 2. Размера на тумора и диагностика – колкото по-рано разкри полип, толкова по-голям шанс за пълно възстановяване. Големи тумори кроют в себе си повече опасности и рискове за здравето.
 3. Вид клетки, от които се образува тумор – жлезите са по-склонни да се израждат в рак, отколкото на фиброма.

Само в 3% от всички случаи празнува се прераждането на полип в онкологическую тумор. Това се улеснява допълнително възпалителни и автоимунни процеси в организма.

В останалите случаи, полипи се диагностицира и отстранява без много вреда за здравето. Интегрирана лекарствена терапия дава възможност за фиксиране на положителен резултат.

Профилактика

Намаляване на риска от развитие на полипи в уретрата допринасят за такива съвети и препоръки:

 1. Своевременно лечение на всички възпалителни процеси на половите органи под ръководството на специалисти. Неприемливо самостоятелно.
 2. Да има постоянен полов партньор, всяка година се изследват за полово ПРЕДАВАНИ болести.
 3. Спазва хигиена на половите органи с помощта на специална козметика, не пересушивающей кожата.
 4. Носенето на бельо от естествени материали, което не ще се изтръгне и си трие в областта на половите органи.
 5. Правилното хранене и укрепване на имунната система, което ще помогне да се предотврати развитието на инфекционно-възпалителен процес.
 6. Не използвате хормонални препарати без лекарско предписание.
 7. Своевременно изпразване на пикочния мехур, не позволява застой на процесите на урината.
 8. Изключи травма на половите органи, в това число и по време на сексуален контакт.
 9. Ежегодно се проведе изпит и полагане на съответните тестове, които могат да сочат за наличието на болестта.

За предотвратяване на появата на полипи напълно невъзможно. Този процес трудно се поддава на контрол, както при идентифициране всички по-горе симптоми трябва да мине преглед и да установи техните причини.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *