Полип на ендометриума на матката

Днес голямата част от жените, които се обръщат към гинеколог с някакви проблеми на женската природа, откриват у себе си наличието на полипи в матката. Своевременната диагностика и отстраняване ще помогне да се избегнат много проблеми и да предотврати маточно кървене, които също са изпълнени с тежки последствия за жените.

Какво е това

Полип – това е благоприятен образование, създадена в стените на шийката на матката. При неблагоприятни условия на стените на матката или нейната лигавица се появяват израстъци, с тънки крака, с които те са прикрепени към эпителию. Тези израстъци по различен начин наричат полипи на ендометриума. Всеки натрупване има мрежа от съдове, който се свързва с прическа, а през нея с кръвоносните коритото. По този начин, е храна, която в последствие води до увеличаване на образованието в размери.

Размер на полипи може да варира от няколко милиметра до няколко сантиметра. В повечето случаи проблемът се диагностицира при жените 35-45 години. При неправилно или закъсняло лечение може да се случи ескалацията на доброкачествени образувания в злокачествен тумор. Заслужава да се отбележи, че не винаги жената е открит само един полип, с нарастването на растеж може да се наблюдава и увеличаване броя на страните.

Причини

Основните причини за появата на полипи на ендометриума на матката са:

 1. Хормонални нарушения, при които се наблюдава рязко увеличение на производството на естроген и понижаване на нивата на прогестерон.
 2. Увреждане на стените на шийката на матката при недоброкачественных гинекологични манипуляциях. Освен това, увреждане на лигавицата на матката може да предизвика: послеродовое усложнение, аборти, проби, взети с диагностична цел.
 3. Заболявания на ендокринната система, а именно, захарен диабет, заболяване на щитовидната жлеза.
 4. Инфекциозни и възпалителни процеси, развиващи се в женските полови органи, особено опасно е това, че в повечето от случаите това заболяване протича заедно с отслабена система на организма.
Прочети още  Човешки папиломен Вирус: генитални папиломи, причините за възникването им

Признаци

Един единствен малък полип, се появи в кухината на матката, не е болен абсолютно никакъв дискомфорт. Но когато той се увеличава по размери и количества, а при жените започват нарушения в менструалния цикъл – месечни стават обилни и са съпроводени при тази силна болка.

Травмата на един от полипи може да доведе до кървене между месечни. Голяма загуба на кръв пред анемични, с всички произтичащи за това признаци. При жените напредването на възрастта за наличието на образувания на матката, казват периодично появяващите се подчертае кафяво.

Един от характерните признаци на полипи има периодични силни болкови усещания, които се локализират в долната част на корема и отделяне на кафяв цвят, появяващи се непосредствено след полов акт.

Появата на полипи на шийката на матката ознаменовывается обикновено периодични схваткообразными болки.
Често характерен признак е безплодие при жените. Но участие на полипи в оформянето на стерилитет – това е все още спорен въпрос, тъй като една от причините за поява е нарушение на работа на менструалния цикъл и като цяло, липса на овулация, след това безплодие може да дойде именно по тези причини. Въпреки това, не трябва да се изключва фактът, че именно премахването помага на жената да забременее.

Диагностика

Откриване на полипи при нормална гинекологическом може да се гледа само в случай, ако те се намират в вагиналните канал. Но в повечето случаи за по-точна диагноза са необходими допълнителни методи за изследвания, тъй като на обикновеното разглеждане не е достатъчно, за да се диагностицира полипоза в матката. За диагностициране, назначени от такива тестове:

 1. Ултразвуково изследване. Този метод на изследване е ефективен в случай, че тя има съмнение за фиброзни или железисто-фиброзни образования. Стената на матката обикновено при силно разширени.
 2. Терени. Материал, извлечен при оградата остъргване, се изпраща на гистологию, с помощта на което може да се открие наличието на полипи, а така също и да се определи тяхната структура и структура.
 3. Хистероскопия. С помощта на този метод може да се опровергае или докаже наличието на полипи в матката. По време на процедурата в матката се вкарва сонда, оборудван с камера и светодиодите, с помощта на която лекарят проверява състоянието на лигавицата на матката на пациентката. Свидетелство за провидению този метод на диагностика са: прекомерното увеличение на лигавицата, послеродовые фрагменти, остатъци от плода, вагинално кървене, открита без видима причина, изобилие месечни или нарушение на менструалния цикъл, безплодие, спонтанни аборти, със съмнение за наличие на злокачествени образования.
Прочети още  Хигрома лучезапястного става: лекуваме?

Лечение на

Единственият начин, по който можете да се отървете от полипи в матката – това е хирургическа намеса. Операцията може да се извърши по няколко начина:

 1. Аблация на матката. При тази операция може да се извърши премахване на полип с помощта на лазер, електрически ток или течен азот. Всички тези начини са много ефективни и гарантированны, обаче да се извърши тази операция може да е само по пациенткам, които вече рожали и не планират в бъдеще да създаде деца, тъй като след нея една жена вече не може да направи на бебето.
 2. Терени. Се провежда тази операция в случаите, когато в кухината на матката открити не един полип, а няколко.
 3. Полипэктомия. Операцията се извършва под контрола на хистероскопия – по време на процедурата в подножието на полип выкручивается, докато напълно не се откачи.
 4. Хистеректомия – пълно отстраняване на матката при перерастании доброкачественного полип в злокачествен тумор.

След операция на жените, назначени хормонални препарати, с цел предотвратяване на повторната поява на полипи и за това, за да се нормализира хормоналния баланс. Обикновено това е Jeannine или Регулон.

Прогнози

Тъй като наличието на само, който знае полип по никакъв начин не се проявява, а след това съответно и на жената това не носи никакви неприятности, обаче разрастването на градовете може да бъде изпълнен с такива сериозни последици като нарушаване на менструалния цикъл и безплодие.

При несвоевременном обръщение към лекар полип от доброкачествен тумор може да се превърне в злокачественное образование.

Профилактика

Една жена трябва веднага да се обърнете към вашия лекар при поява на някакви проблеми с работата на женските полови органи и при нарушения в работата на ендокринната система. При поява на възпалителни процеси или при контакт инфекция в тялото, трябва незабавно да бъдат взети за тяхното лечение.

Прочети още  Размерът на миомата на матката в седмици

Важно е да се отбележи, че правенето на самолечение при откриване никакви проблеми с женските полови органи не може в никакъв случай – само лекар може точно да се постави диагноза и да назначи подходящо лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *