Подногтевая меланом: опасност и особено рак на поражението на ноктите

Подногтевая меланом е вид рак, за който е характерна дисплазия на меланоцитите, разположени под ноктите. Заболяването се среща при 4% от общия брой на онкоболезней, а в началните стадии се поддава на лечение. В риск попадат хората, които често травмируют ноктите или страдат от гъбични участия. Новообразование има синкав оттенък, което лесно да бъде объркан с гематомой, не предавая подобаващо внимание сериозна патология.

Причините за развитие на болестта

Автентично е известно, че е основната причина за нарушена клетъчното делене, но инсталирани някои предпоставки, които могат да повлияят на този процес:

 1. Патологично намалява имунитета, на фона на които тече редица възпалително-инфекциозни заболявания, да се отървем от които е напълно невъзможно. Доказано е, че при наличието на имунен хората по-податливи на развитие на меланом, отколкото пациенти с най-различни проблеми.
 2. Светла кожа, след пагубен изложени на ултравиолетови лъчи. Хората с бледа кожни покровами и руса коса попадат в групата на риска.
 3. Наличието на старчески петна, причинени от престоя си под слънцето.
 4. Присъствие на кожата образувания с различна етиология, които постоянно увеличават размера си.
 5. Наличието на кръвни роднини на раковите заболявания на кожата.
 6. Честото нараняване на нокътната плочка, при които тя беля.
 7. Наличието на постоянен контакт с химически вещества, което води до развитие на хронична интоксикация.
 8. Лошо хранене, лишено от полезни вещества.
 9. Злоупотребата с алкохолни напитки и тютюнопушенето.
 10. Носенето на тесни и неудобните обувки, които предизвиква трайно свиване и деформация на нокътната плочка.

Носенето на тясно и неудобно обувки може да победи причина за появата на меланом подногтевой

Основна причина за развитие на рак е безконтролното деление на клетките, което възниква под въздействието на множество фактори, свързани помежду си.

Видове подногтевой меланом

Като се има предвид външни клинични прояви и морфологични признаци, подногтевая меланом може да има няколко подвида:

 1. Образно – изглежда като надлъжна ивица с тъмен цвят, отделяща ноктите вертикално на две равни половини. Най-често се среща при темнокожего на населението. Хората със светла кожа почти не се сблъскват с този вид рак. Се развива по причина на прекомерно натрупване на меланин в ногте, над която оказва вредно влияние върху процесите на клетъчното делене. Опасност от болестта в това, че то много бързо прогресира, лишава човека възможности за възстановяване.
 2. Акральная – се формира в ногтевом легло, като цвят виолетово-черно. Опасност от новообразувания в това, че външните прояви почти невъзможно да се разграничи от последиците на синини. Ногтевая плоча придобива синкав оттенък и ме боли. Заболяването прогресира много бързо. При липса на диагностика и комплексно лечение акральная меланом предполага ампутирани пръста или на краката, което в крайна сметка води до летален изход.
 3. Околоногтевая меланом е тумор, може да се намира в много неизгодно положение, като дава метастази в нокътната матрица, което води до бързо разрастването на тумора. Пълно поражение на крайниците изисква ампутация, след което се назначава химиотерапия, предотвращающая разпространението на метастази в организма.

Най-често подногтевая меланом удари палеца на крака. Първоначално външни клинични признаци, които показват на синини, под прикритието на който с огромна скорост се увеличават раковите клетки. Само ранната диагностика ще позволи правилно да се постави диагноза и да запази крайник. В противен случай ампутация не се избегне.

Прочети още  Базалиома на кожата на лицето: опасно новообразование или болест, която може да лекува?

Опасност подногтевой меланом в това, че тя е способна за нула време да покълнат в дълбоките слоеве на кожата, напълно удря крайник. При тази клинична картина остава оскъдна. Известни са случаи, когато подногтевая меланом без определени признаци на проросла в ходилото на крака, като предизвика отворения форма на рак, не оставяйки шанс на човек в живота.

Отличителна особеност е фактът, че сходни с ушибом симптомите не изчезнат след 10-12 дни, като това е характерно за нараняване. Новообразование под нокътната плоча бързо се увеличава в размер, промяна на цвета по наситен виолетово, което изисква незабавно лечение към специалист.

Най-опасно изглед подногтевой меланом е акральная. Тази форма се различава от бързия растеж на раковите клетки, а също и на ускорено метастазированием. С тока на кръвта раковите клетки разпръснати до далечни органи, което изисква провеждане на высокодозной химиотерапия.

Развитието на подногтевой меланом се случи на няколко етапа, което се характеризира степен рак на процеса:

 1. Появата на нокътната плоча тъмни петна, примесени с, чийто цвят варира от тъмно сив до наситено лилаво.
 2. Ръст петна в рамките на няколко седмици и разпространението му върху цялата повърхност на нокътната плочка. Всяко докосване и ходене причиняват остра болка. Пръст може да неметь.
 3. Поражението на ноктите валяк, след което ноктите се превръща в насипно състояние и спира да расте. При неловко движение е възможно пълно или частично отхождение на нокътната плочка.
 4. Появата на кровоточащих язви, които се разпространяват в целия пръст. Състоянието на пациента бързо се влошава. Нарушена моторика малките и походка. При липса на квалифицирана помощ може да дойде смъртоносни резултата до момента, като ще бъде диагностициран.

Симптомите на синини важно да се контролира. При липса на естествена регенерация, трябва незабавно да се консултирате със специалист. Отлагането за по-късно може да ви струва живота.

Методи за диагностика

Идентифициране на ракового новообразувания се осъществява в три етапа:

 1. Разглеждане на нокътя под дерматоскопом – с помощта на специален микроскоп, способен да прониква нокътната плоча, проверяват новообразование, идентифициране на неговите размери, форма и дълбочина на покълване.
 2. Биопсия – част новообразувания резекция, след което изследване на хистологични начин, за да идентифицират наличието на ракови клетки. При увреждане на различни части на тялото биопсия се взема отделно. Има случаи, когато едни и същи симптоми са с различна етиологията.

Разглеждане на нокътя под дерматоскопом – метод на диагностика подногтевой меланом

Хистология позволява да предоставим подногтевой рак от такива заболявания, като:

 • гъбично поражението на нокътната плочка;
 • хематом на нокътя, след синини;
 • гнойная гранулема;
 • плоскоклетъчен карцином.

Без биопсия да се постави точна диагноза е невъзможно. Дори и опитни специалисти не могат да разграничат новообразование от хематом.

При наличието на работеща форма на рак, задължително се предписват биопсия на лимфна течност близкия лимфоузла. Това е необходимо за оценката на риска метастазирования и потвърждение на степен развитието на рака, която влияе върху избора на лечение и по-нататъшното прогноза.

Прочети още  Сарком на Капоши: причини и начини за лечение

Начини за лечение

Лечението се състои в неговата иссечении на увредените тъкани, а така също и извършване на комплексна терапия, забавящ развитието на рецидив. Степента на иссечения пряко зависи от дълбочината на поражението на ноктите.

В случай, когато биопсия на лимфни възли потвърди наличието на метастази, се назначава высокодозная химиотерапия в няколко етапа, след което се извършва ампутация на засегнатия район крайници.

Най-често срещаните методи на лечение са:

 1. Экзартикуляция фаланга на пръста си – целта на процедурата е да се увеличи поддържане на жизнеспособни тъканите и премахване само на повредени части на нокътната плочка и фаланга на палеца. Се извършва под местна обезболиванием, с помощта на които обкалывают област около фаланга. Поставете плитка, че помага за намаляване на възможно кървене при экзартикуляции. Ексцизия се извършва на етапи, след което са наложени закрепляющие шевове. По-нататъшното лечение изисква използването на антибактериални терапия и болкоуспокояващи лекарства, за облекчаване на следоперативен период.
 2. Ампутация на дисталната фаланга – процедурата включва премахване на фаланга на палеца заедно с засегнатата на нокътната плоча, която се извършва под локална анестезия. Първо иссекается кожна покривка, която в бъдеще ще формират культю. Нататък иссекаются сухожилията и ставните връзки, след което преминават към распилу на костната тъкан. След зашиване на пръст се налагат, с автобус, напълно обездвиживая. Необходими са постоянни превръзки, за да се избегне развитието на възпалителен процес.
 3. Ампутация на крака или ръката – се назначава при наличието на поникване на тумор в по-дълбоките слоеве на дермата, че е невъзможно да се премахнат при ампутация на дисталната. Това води до подчертават от одмвр, но позволява да се запази живота. Допълнително е възможно използването на протеза.
 4. Химиотерапия – цитостатические препарати унищожават раковите клетки, като блокира растежа им. Въпреки това от агресивни лекарства страдат всички органи и системи. Разпенени интоксикация предизвиква развитието на маса нежелани реакции, които с течение на времето да мине. С помощта на химиотерапия и ампутация на засегнатото място на нокътя може да се постигне добри резултати, но подногтевая меланом е склонна към рецидив през първата година.
 5. Имунотерапия – лекарства, укрепване на имунитета, позволяват да се намалят агресивността на тумора, но не допринасят за неговото пълно унищожаване. Имунотерапия може да бъде включена в състава на комплексната терапия при наличието на патологично намален имунитет. Обикновено това се предписва след высокодозной химиотерапия, което допринася за по-бързото възстановяване на организма.

Продължителността на лечението зависи от степента на рак, както и индивидуалните особености на организма. Един от хората достатъчно частично премахване на засегнатия нокът, а друго не помага дори на химиотерапия.

Профилактика

Като профилактика за развитие на подногтевой меланом препоръчва:

 1. Изберете обувки, които да не сдавливала пръстите на краката. Това се отнася особено за жените, които в преследване на модата се опитват да се носят тесни обувки, задейства неправилна позиция на нокътната плочка.
 2. При наличието на наранявания на ноктите и по-дълго запазване на признаците на увреждане да потърси помощта на специалист. Ранната диагностика позволява да се изключи рак, а при наличието му, – намаляване на риска от летального., изм.
 3. Засили имунитета си с помощта на витаминни комплекси, а също и намаляване кратността посещение на обществени места с висока влажност, където може да се «хване» гъбички, HPV и други неприятни заболявания, които са предразполагащо фактор за развитие на меланом.
 4. Не маскира проблема под козметични лак. Рак, лишени от внимание, постоянно прогресира, изберете ценни години от живота си.
 5. При наличие на предразположение към проекта заболявания посети дерматолог два пъти годишно, а при наличие на съмнителни образувания не се забави диагностика.
 6. Да водят активен начин на живот, с чиято помощ укрепва целия организъм. Правилното хранене и физическите упражнения ще помогнат да се противопоставят на развитието на патологични процеси в организма.
 7. Да се откажат от вредните навици и алкохол, които заедно намаляват защитните свойства на организма.
 8. Да се спазват правилата за лична хигиена, тъй като липсата му може да провокира развитието на гъбични заболявания.
 9. В горещия сезон на годината се изключи излагане на открито слънце от 10 до 16 часа, а при остра нужда да се използват защитно облекло, покриваща нуждите на тялото.
 10. Да се откажат от посещение на солариум, тъй като в преследване на модните тенденции лек тен може да предизвика развитие на ракови процеси в организма.
 11. Не използвайте козметични ножици или форцепс, както и обувки на друго лице.
Прочети още  Премахване на меланом: методи, противопоказания и усложнения

Като профилактика за развитие на подногтевой меланом препоръчително е да си изберете обувки, които да не сдавливала пръстите на краката

Предотвратяване на развитието на рак невъзможно. В света няма такива ваксини и начините за предотвратяване на аварийни прераждане на клетките. Така че всички съмнителни промени в организма, добре е да не се оставят без внимание.

Прогноза

При наличието на начален стадий на рак, преживяемост е 80%. Въпреки това, този вид рак е склонна към рецидив и метастазират, което ви тежи на ситуацията. Продължителността на живота зависи от множество фактори, в средния размер на 10-15 години.

За втория етап онкология прогнози за по-малко утешительны. Да се справят с глубинными участия на епидермиса и метастази в лимфоузлах е възможно само след продължителен курс на высокодозной химиотерапия. Не винаги тялото се справя с подобни товари.

Всички рани, ожулвания, счупвания, новообразувания и синини, които не минават през 10-12 дни са повод за обръщане към лекар

Трети и четвърти етап са почти лошите. Пациентите една крайник, но разносящиеся във всички органи с кръв настоящите метастази в крайна сметка предизвикват смъртоносни резултати. Неблагоприятна прогноза още веднъж подчертава значението и необходимостта от самоконтрол. Всички рани, ожулвания, счупвания, новообразувания и синини, които не минават през 10-12 дни са повод за обръщане към лекар.

Рак прогресира много бързо. Само за няколко седмици от началното и почти незначителна форма, той се превръща в отворения етап, което провокира развитието на метастази в жизненоважни органи. Колкото по-рано установена патология, толкова по-голям шанс за нейното излекуване с минимални последици за организма.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *