Подготовка за колоноскопия: функции, лекарства и други методи за пречистване на червата

Подготовка за колоноскопия е необходимо, за да изчистите червата от каловых на масите, които са пречка за пълноценно изследвания. Тази диагностична процедура е показан при различни патологиях на червата. При подготовката е важно диета и използването на специални медикаментозных лекарства.

Показания за колоноскопия

Эндоскопический проверка на вътрешната част на червата е най-информативен пред останалите методи за диагностика. Процедурата е показана при съмнение за развитие на такива заболявания:

 1. Наличието на новообразувания в червата, които непроходимост.
 2. Кървене от ректума.
 3. Възпаление на вътрешни хемороиди възли.
 4. Улцерозен колит и болест на Крон, които влияят върху ефективността на червата.
 5. Остра загуба на телесна маса.
 6. Гнойно-мазен и кръвни секрет от правото черво.
 7. Нарушение на процеса на дефекация, често запек или продължителна диария.

Наличието на новообразувания в червата – декларация за извършване на колоноскопия

С помощта на колоноскопия може да се открие огнища на възпалителния процес, тумори, язви и други патологични процеси в червата. Получените данни с помощта на УЛТРАЗВУК за по-малко информативни.

Процедурата се изпълнява преди отстраняването на тумори на матката и яйчниците, което помага да се уверите в липсата на спаечного процес и на други заболявания-близкия орган.

Колоноскопия се прави с помощта на ендоскопска тръба, която се вкарва през ануса и ректума в кухината на дебелото черво. Процедурата е доста болезнена, така че изисква местна упойка.

Общи принципи за подготовка за процедурата

За да се гарантира, че в процеса на изследване на червата, не е имало проблеми, е необходимо предварително да се подготви тялото си. За 5-7 дни преди насрочената дата е показано спазването на строги диети, с помощта на която може да се развие процес на перистальтики и намаляване на зашлакованность. Строго забранено е да се консумират алкохолни напитки и сладки газирани напитки. Последните предизвикват пари, че усложни процедурата.

Преди въвеждането на този ендоскоп червата трябва да бъде напълно празно. С тази цел лекарят предписва лекарства, лаксативи или клизми, които допринасят за премахване на каловых масите. Липсата на обучение, за да не позволи напълно да изследват целия червата.

Диета преди процедурата

Важно условие за диагностично изследване е нормализиране на процеса на храносмилането, което се постига чрез спазване на диета. Категорично са забранени продукти, които допринасят за увеличаване на газообразованию, подуване и възпаление на лигавицата на:

 • бобови, семена, ядки;
 • мас, мазни видове месо, пушени продукти;
 • мазна риба;
 • зеле, чушки, домати;
 • тестени изделия от тесто;
 • сладкарски изделия.
Прочети още  Гъбата chaga за лечебни цели, при рака

Под забрана попадат алкохолни напитки и сокове, които при разделяне отрицателно влияние върху състоянието на лигавицата на червата.

Диетата се формират от тези продукти:

 • натурални млечни продукти с намалена съдържание на мазнини;
 • каша на вода;
 • супи в зеленчуков бульон;
 • варени картофи;
 • парно месо или риба нежирных сортове;
 • крекери или бисквити, бял хляб.

При подготовката на колоноскопия се препоръчва да се ядат каши на вода

Храни се приемат 5-6 пъти дневно на малки порции. Това ще попречи на развитието на преяждане и ще облекчи работата на червата.

Месни и рибни ястия, приготвени на пара с минимално количество мазнини. Всички подсладители, подобрители на вкуса, подправки трябва да се изключи.

Специално внимание се обръща на сол. Прием си струва да се сведе до минимум, но най-добре е напълно да се откажете от този продукт в период на подготовка за изследване на солта задържа течности в организма, което може да доведе до развитие на редица усложнения.

Важно е да се пие на ден не по-малко от 2 л чиста вода, което ще осигури подобряване на процеса на храносмилане и усвояване в червата. Недостатък на течности прави каловые маса твърди и груби, което ги спира да способстват за правилното отвеждане от организма, което провокира запек.

Последният прием на храна трябва да се извършва в продължение на 20 часа преди определеното време за провеждане на изследвания. Ако това условие не бъде изпълнено, след напълно почистване на червата от каловых масите ще се провали поради които протичат процесите на храносмилането в стомаха.

Начини за прочистване на червата преди изследване

Има три основни начина за почистване на червата от каловых масите:

 1. Инсталиране на клизма – в червата се инжектира физиологичен разтвор, с помощта на което отделянето на каловых на масите е по-лесно. Е най-надеждният и най-добрият вариант преди колоноскопией.
 2. Микроклизмы – съдържат слабително вещество, което се вкарва в дебелото черво. След известно време всички каловые маса излизат сами.
 3. Употребата на лаксативи препарати – имат забавено въздействие, тъй като попадат в червата през целия стомашно-чревния тракт.

Изборът на метод за прочистване на червата е най-добре да обсъдите с вашият лекар. В случаите, когато необходимостта от проучване на долните отдели на червата, близо до ректума, а след това прилагане на микроклизмы ще бъде достатъчно. Ако има необходимост от разглеждане на място на червата, това може да се използва комбиниран метод, когато след приложение на слабително, се поставя допълнително клизма.

Клизмирование се осъществява на два етапа:

 1. Вечерта – идеално време 9-10 часа вечерта. Последният прием на храна трябва да бъде не по-късно от 3 часа на деня.
 2. Преди насрочената процедура на следващия ден.
Прочети още  Ремисия на рака

Този подход ще позволи максимално изчистване на червата. Клизми е най-добре да се определят не от себе си, а да помолите за помощ някой.

За клизма е подходящ леко топла вода с малко добавка на готварска сол. Чрез специално устройство водата се вкарва в червата, след което си струва да задържи 10-12 минути. Да се определи, че червата са напълно чисти, може с помощта на оценка на съдържанието. Когато се появи чиста вода след стола, означава, процедурата се извършва правилно.

Трябва да се разбере, че клизми имат противопоказания и са подходящи далеч не е всичко. Ето защо изборът на метод за прочистване на червата е най-добре да се обсъдят с лекар.

Схемата на прием на лекарствата

Ако лекарят е назначил лаксативи са лекарства, приемането им се извършва по схема, в зависимост от това, в кое време е назначена за колоноскопия. Когато изследването се прави сутрин, постъпват по следния начин:

 1. Последният прием на храна в 10-12 часа на предишния ден.
 2. Първият прием на лаксативи произвеждат в 12 часа на деня, а до вечерта на този ден да се прояви ефект.
 3. Вечерта на предишния ден, се приемат втора доза очистително, в резултат на което се проявява на сутринта.

Ако проучването се извършва във втората половина на деня:

 1. Последният прием на храна се разрешава не по-късно от 18:00 часа.
 2. Първият прием на слабително произвеждат в 12 часа на ден, ефектът се проявява до вечерта.
 3. Втори прием на слабително попада в 9-10 часа вечерта. Ефектът да се прояви през първата половина на деня за следващия ден.

Моля, обърнете внимание! Категорично е забранено да се увеличи дозата и многообразието на прием на лаксативи наркотици. Те не са в състояние да действа незабавно, тъй като преминават през целия храносмилателен тракт. Превишаването на дозата изпълнен с развитието на маса странични действия.

В случай, когато пациентът е с наднормено тегло или страда от други хронични заболявания пищеварительно тракт, доза и брой приеми избрана от лекуващия лекар индивидуално.

Популярните лекарства за обучение на колоноскопия

Най-популярни, ефективни и безопасни за здравето са следните лаксативи са лекарства:

 1. Лавакол – прах за приготвяне на суспензия. Осигурява постоянен поток на отделянето на каловых масите 15-20 часа след приема. Нежно въздействие върху лигавицата на червата, без да предизвиква неговия гняв. След прием на слабително не се препоръчва да се ядат храни. Лекарството по-лесно се усвоява на гладно. Отличителна черта на лекарството и неговото предимство пред останалите – това е запазване на очистително действие до 20 часа. Първата дефекация започва след един час, а следващите ден излизат всички остатъци от храната от червата. Не е необходимо непрекъснато да взема лекарство и се поставят на клизми.
 2. Фортранс – един медикамент, който се разтваря в половин чаша вода и се пие на малки глътки. Очистително не се използва при наличие на чревна непроходимост и автоимунни заболявания. Първите позиви за дефекация се случват през 1,5 часа след приемането на лекарството. Нататък движение на червата се случва през 2-3 часа и приключва на изхода на чиста вода.
 3. Дюфалак – универсално послабляющее средство, чрез лактулозы, което е показано от всички възрастови категории пациенти. Понася добре от организма, без да предизвиква странични реакции. Дюфалак предписват 3-4 дни преди извършване на колоноскопия. Последният му прием се извършва вечерта на предстоящия ден.
 4. Гутталакс – капки за перорален прием, в състава на които влиза натрий пикосульфат. Показва забавено послабляющее въздействие, така че те се вземат за 18-20 часа преди извършване на колоноскопия. Има редица противопоказания, затова към избора на дозата на подходящи отговорно. В случай на липса на очистително действие на лекарството се заменят подобен на, но от друг състав.
 5. Эндофальк – слабително лекарство не се абсорбира и не се метаболизира, така че има редица предимства пред останалите. Прах се разрежда във вода и ¼ чаша през определени интервали от време. Има редица странични реакции, затова изборът на дозировката се осъществява индивидуално.
Прочети още  Периферический рак на белия дроб

Лавакол – лекарство, което често се предписва за подготовка за колоноскопия

Задължително трябва да пиете много вода. Това ще позволи да се избегне развитието на дехидратация, тъй като заедно с изобилие от каловыведением от червата се отделя и течност. Той е изпълнен с развитието на обезводняване и нарушаване на физиологичен баланс.

След прием на слабително се препоръчва да остане у дома и не планират никакви дълги пътувания. Ако по време на изхождане не може да се постигне ефект «чиста вода», може да се наложи клизма.

Тънкостите на подготовката за колоноскопия предварително се договаря с д-р. Ако няма възможност да се справят с това в домашни условия, пациентите предлагат да се постави клизма в лечебното заведение, след като преди провеждане на диагностика. След последното изхождане произвеждат хигиена, подмываясь хладка вода с дезинфекционен сапун.

Не се препоръчва промяна на дозата на лекарството, многообразието на прием и избор на партньори. Ако вашият лекар е предписал определен инструмент, означава, че тя е най-оптимално за използване в дадена ситуация. Всички лаксативи имат различен механизъм на въздействие върху организма, така че не си струва да се отдадете на самолечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *