Плоскоклетъчен рак на белия дроб

Плоскоклеточная карцинома на белия дроб е една от формите на немелкоклеточного рак на белия дроб . Немелкие клетъчните заболявания са около 80 на сто от раковите заболявания на белите дробове, и от тях около 30% са плоскоклеточными карциномами.

Причини

Плоскоклеточная карцинома — това е вид рак на белия дроб, силно свързани с тютюнопушенето , но по други причини също да допринесе. Професионална експозиция също така са важни фактори за риск от развитие на плоскоклетъчен рак.

Генетика също може да играе роля, а рискът от рак на белите дробове се увеличава за хора, които имат други членове на семейството с това заболяване.

Симптоми

Общите признаци и симптоми на рак на белите дробове включват постоянна кашлица, кашлица с кровю и хрипове. Тъй като плоскоклеточные карцином, като правило, са разположени в близост до големи дихателните пътища, те често причиняват симптомите по-рано, отколкото други форми на рак на белите дробове. Обструкция на дихателните пътища може да доведе до инфекции, като пневмония, или краха на една част дробове (ателектаз).

Плоскоклеточная карцинома е най-честата причина за синдром на Панкоаста или синдром на сулькуса. Синдром на Панкоаста причинена от рак, който започва в близост до горната част на белите дробове и прониква в структурата наблизо. Симптомите често включват болка в рамото, която идва отвътре ръцете, слабост или бодлив усещания в ръцете, зачервяване и изпотяване на едната страна на лицето, и попадащи клепач (синдром на Хорнера).

Хората с плоскоклеточным рака също са по-склонни към увеличаване на нивото на калций (гиперкальциемия ), което може да доведе до мускулна слабост и гърчове. Гиперкальциемия е един от симптомите на паранеопластического синдром и е причинено от тумор, секретирующей гормоноподобное вещество, което повишава нивото на калций в кръвта.

Диагностика

По-нататъшната оценка може да включва:

  1. Сканиране на гръдния кош.
  2. Цитология на храчка. Тъй като плоскоклеточные карцином често се разпространява в дихателните пътища, проба на слюнката помага да открива раковите клетки.
  3. Бронхоскопия.
  4. PET Scan — тест, предназначен за търсене на активно растящите тумори.
  5. Эндобронхиальный ултразвук.

В зависимост от резултатите на лекар, обикновено иска да получи проба от тъкан ( биопсия на белия дроб ), за да се потвърди диагнозата и назначава допълнителни изследвания, за да се провери дали ракът се е разпространил.

Лечение на

В зависимост от етапа на плоскоклеточной карцином на белия дроб лечението може да включва операция, химиотерапия, лъчева терапия или комбинация от тях.

Прочети още  Рак на носа

Хирургия

Хирургия е възможно при плоскоклеточной карциноме. При рак на белия дроб етап 1, хирургическа операция, може да бъде лечебна. Хирургия може да се счита за пациенти с рак на белия дроб 1-ви етап, фаза 2 и фаза 3, обикновено в комбинация с химиотерапия, лъчетерапия или целенасочена терапия при наличието на мутации.

Химиотерапия

Химиотерапията може да се използва отделно, в комбинация с лъчетерапия или след операция за легочному рак. Плоскоклеточная карцинома на белия дроб реагира малко по-различно, отколкото други ракови заболявания на белите дробове, като аденокарцинома, на химиотерапевтические лекарства.

Обикновените лекарства, използвани първоначално от този вид рак, включват платинол (цисплатин) и Гемзар (гемцитабин). За тези, които реагира на лечението, може да се използва непрекъснато ( поддържащо лечение ) с Tarceva (erlotinib) или Alimta (пеметрексед).

Лъчева терапия

Лъчевата терапия може да се използва за лечение или за контрол на симптомите, свързани с разпространението на рака. Повръщането може да се даде отвън или отвътре ( брахитерапия ), в която радиоактивен материал се доставя в точната област на белите дробове по време на бронхоскопия.

Целева терапия

Съществуват целеви лекарства за лечение на EGFR мутации при аденокарциноме на белите дробове. EGFR, или рецептор на епидермален фактор на растежа, е на протеини, участващи в развитието на рак. Плоскоклетъчен рак на белия дроб също може да се лекува чрез насочите по пътя на EGFR, но с използване на друг механизъм.

Вместо да се насочите към мутации в EGFR антитела срещу EGFR представляват клас лекарства, използвани за свързване с EGFR отвън на раковите клетки. Когато EGFR, като по този начин се свързва, сигнален път спира. Portrazza (necitumumab) бе одобрена през 2015 г. за използване заедно с химиотерапия. Клинични проучвания оценяват лекарства, като афатиниб и други, за лечение на плоскоклетъчен рак на белия дроб.

Прочети още  Последствията от лъчевата терапия при рак на простатата

Прогнози

Статистиката показва, какво е «среден» курс или оцеляване, но тя не казва нищо за конкретни хора. Много фактори могат да повлияят на прогноза плоскоклетъчен рак на белия дроб, включително възрастта на диагнозата, пол, общо здравословно състояние и това, как човек реагира на лечението. Беше потвърдено, че 60 % от хората, които успешно се борят с болестите. Но това е при условие, че по време на лечение тя бе на не повече от пет години.

При постановяването на диагнозата е необходимо да се консултирате със специалист, защото на лечение при различни форми на рака е различен. Той ще ви предпише необходимите лекарства за нормалното функциониране на организма и ще ви кажа какъв трябва да бъде начин на живот в тази ситуация.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *